Ukrán válság

2022.12.12. 06:00

Ukrán légimentőket képeznek ki Lengyelországban

292. napja tart a háború a szomszédban.

Épület romjai mellett egy nő a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Kurahovéban egy előző napi orosz tüzérségi támadás után, 2022. december 8-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Andrijenko

Zelenszkij szeretné, ha Oroszország karácsonykor elkezdené kivonni erőit Ukrajnából

Oroszország karácsonykor megkezdheti csapatainak kivonását Ukrajna területéről, és ezzel megmutathatja, hogy képes lemondani az agresszióról - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a világ legfejlettebb iparú demokráciáit összefogó G7 országcsoport vezetőihez videokapcsolaton keresztül intézett beszédében.

"Azt javasoljuk, hogy Oroszország tegyen egy konkrét, érdemi lépést a diplomáciai rendezés felé, amelyről Moszkvában oly gyakran beszélnek. Olyan ünnepek jönnek, amelyeket több milliárd ember ünnepel: a Gergely-naptár szerinti karácsony, az újév, és a Julián naptár szerinti karácsony. Ez az az idő, amikor a normális emberek a békére gondolnak, nem az agresszióra. Azt javaslom, hogy Oroszország legalább próbálja meg bizonyítani, hogy képes visszautasítani az agressziót. Helyes lenne idén karácsonykor megkezdeni az orosz csapatok kivonását Ukrajna nemzetközileg elismert területéről"

 - fejtette ki Zelenszkij.

Hozzátette, hogy ha Oroszország végrehajtja a csapatai kivonását Ukrajnából, akkor éppen ezzel biztosítja a harci cselekmények leállását is. "Remélem, hogy önök támogatják felhívásunkat, mert ez globális érdek. Egyben ez a béketervünk része. A megszállónak távoznia kell. Ez biztosan meg fog történni, és nem látom okát, hogy Oroszország miért ne tenné meg most, karácsonykor" - mondta az elnök. Azt is felvetette a G7-országoknak, hogy hívjanak össze egy különleges csúcstalálkozót, hogy eldöntsék, hogyan és mikor lehet megvalósítani az Ukrajna által javasolt béketerv pontjait.

A Norvég Menekültügyi Tanács ukrajnai menekültek százezreire számít a télen

Ukrajnai menekültek újabb, százezres hullámára számítanak Európában a télen a konfliktus sújtotta ország elviselhetetlen életkörülményei miatt - közölte hétfőn Jan Egeland, a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) főtitkára.

"Senki sem tudja biztosan, hogy mennyien lesznek, de százezres nagyságrenddel többre kell számítani, tekintettel arra, hogy a polgári infrastruktúra bombázása kibírhatatlan életkörülményeket teremt nagyon sok helyen" - mondta Egeland a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozva.

"Attól tartok, hogy ez a válság Európában el fog mélyülni, és háttérbe szorítja majd a világ más tájait sújtó kríziseket, amelyek pedig nem kevésbé fontosak" - tette hozzá az NRC főtitkára, aki nemrég tett látogatást Ukrajnában.

Többen meghaltak Donyeckben az ukrán bombázás során

Három civil meghalt Donyeck Kujbisevszkij és Kijevszkij kerületének ukrán csapatok általi bombázása során - jelentette a Donyecki Népköztársaság katonai parancsnoksága.

Tájékoztatásuk szerint az ukrán erők hat rakétát lőtte ki a városra - egy üzemet, egy nyomdát és három lakóházat is találat ért - több helyen tűz ütött ki - írja a Ria Novosti.

Ukrán légimentőket képeznek ki Lengyelországban

Megkezdődött hétfőn Varsóban az ukrán légimentőket kiképző tanfolyam, amelyen a sérültek és betegek kimenekítését gyakorolják  háborús területekről.

Az első, tíz napig tartó kurzuson tíz légimentőt képeznek ki. A március végéig megvalósítandó projektben összesen 50 ember vesz részt 5 csoportban.

A varsói légimentő központban a tanfolyamot Adam Niedzielski egészségügyi miniszter, Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) főnöke, valamint Irina Mikicsak ukrán egészségügyi miniszterhelyettes részvételével nyitották meg.

Niedzielski aláhúzta, hogy a kiképzés az európai uniós szabványoknak megfelelően zajlik, ezzel is elősegítve Ukrajna európai integrációját.

Mikicsak közölte, hogy a háború kitörése óta az ukrajnai kórházakból Lengyelországba, illetve Lengyelországon keresztül más államokba több mint kétezer gyógykezelés alatt álló pácienst menekítettek ki, köztük másfél ezer rákbeteget.

Robert Galazkowski, a lengyel légimentő szolgálat igazgatója elmondta: egy, már befejezett, 15 hétig tartó projekt keretében 550 ukrán orvost és egészségügyi dolgozót képeztek ki, ők most Ukrajnában a frontvonal közelében teljesítenek szolgálatot.

Megnyílik januárban a Magyarország Segít kormányprogram keretében megvalósult konténeróvoda Zahalcon

Használatba adták a Magyarország Segít kormányprogram keretében, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet koordinálásával megvalósult konténeróvodát a bucsai régióhoz tartozó ukrajnai Zahalci településen, az intézmény januárban nyílik meg és hatvan gyermeket vár vissza.

Az ökumenikus segélyszervezet hétfőn az MTI-nek küldött közleményében azt írta, Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója Beregszászon, Lvivben, valamint Kijevben és annak térségében tett munkalátogatást a napokban, és ennek részeként adta át használatba az óvodát, ami gyorsan és kedvező irányba tereli a kistérség lakóinak az életét.

Hozzátették: a háború előtt a környékbeli falvakból gyerekek százai jártak a településen található iskolába és óvodába, így Zahalcinak nem csak a helyi lakosok, de a környező kistérség lakóinak az életében is központi szerepe van. Előbbiek közül sokan a tanintézményekben és az azok köré épült szolgáltatási szektorban dolgoztak, míg utóbbiak Zahalciban vették igénybe az oktatási szolgáltatást, amely a biztos családi élet egyik alapja - jegyezték meg.

Közölték: ha egy település biztonságos is, amennyiben nem indulnak újra a szolgáltatások, annak katasztrofális következményei lehetnek a településre nézve. Az iskolapadokban és az óvodai foglalkozásokon eltöltött idő óriási jelentőséggel bír a gyermekek személyiségfejlődésére és szociális készségére, nem beszélve arról, hogy a szülőkre nagy terhet ró, ha valakinek felügyelnie kell a gyermeket otthon - hívták fel a figyelmet, megjegyezve, ez akadályozhatja a munkavállalást, az előrelépést, és végső soron elvándorláshoz vezethet.

Mivel Zahalciban a háború kitörése óta mindeddig nem volt jelenléti oktatás, a hatályos rendelkezések értelmében a tanintézmények dolgozói bérüknek csak egy részét kapják meg. Csökkentett fizetésük aligha fedezik a megélhetési költségeket. Az óvoda elindítása gazdaságilag is segíti Zahalcit és térségét - közölték.

Hozzátették: az épület munkát, egyúttal a mentális egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen és hasznos tevékenységet teremt a tankerület hatvan óvodáskorú gyermek szülőjének és az értük dolgozó óvodai személyzetnek, sőt, munkát teremtett a konténeróvoda felállításában és kivitelezésében kulcsszerepet játszó helyi vállalkozóknak és munkásoknak is.

A közleményben idézték Lehel Lászlót is, aki az óvoda használatba adásakor arról beszélt: "az a legfontosabb most, hogy a lehető leggyorsabban visszatérjenek a gyerekek az óvodába". A tájékoztatás szerint az elnök-igazgató szólt arról is, a zahalci jelenléti oktatás újraindításával nem egyszeri támogatás történt, az ökumenikus segélyszervezet ugyanis elkötelezett a lokális szerepvállalásban, amelynek egyebek között az a célja, hogy munkát teremtsen a helyi közösségekben és fenntartható, hosszú távú eredménye legyen tevékenységének.

Az orosz erők ismét lőtték Herszont

Újabb tüzérségi támadásokat hajtottak végre az orosz erők hétfőn a dél-ukrajnai Herszon és peremvidéke ellen, egy nő meghalt, négy ember pedig megsebesült a város egyik lakóövezetének ágyúzása közben - közölte a megyei ügyészség.

A jelentés szerint a lakóépületekre leadott célzott lövések egyikével eltaláltak egy toronyházat, amelynek több lakása is kigyulladt. Herszont folyamatosan ágyúzzák az orosz erők azóta, hogy november közepén az ukrán erők visszavették az oroszok által elfoglalt megyeszékhelyt.

Közben a Donyeck megyei Hirnik települést is lőtték hétfőn az orosz csapatok - adta hírül Pavlo Kirilenko megyei kormányzó. Az ukrán főügyészi hivatal tájékoztatása szerint a támadás következtében két civil meghalt és tíz megsérült. Kirileko hozzátette, hogy az orosz erők Uragan típusú rakéta-sorozatvetővel támadták a települést.

Két ukrán vadászgép és két helikopter lelövéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Két ukrán vadászgép és két helikopter lelövéséről számolt be egyebek között a hétfői hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov elmondta, hogy az ukrán hadsereg Kupjanszk és Liman irányában, légi és tüzérségi csapások következtében mintegy hetven katonát, három páncélozott harcjárművet és öt járművet veszített. A tábornok szerint folytatódott az orosz csapatok offenzívája Donyeck térségében, ahol Peszkinél egy sikertelen ellentámadásban mintegy harminc ukrán katona esett el, két gyalogsági harcjármű és három kisteherautó pedig üzemképtelenné vált.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és a tüzérségi erők 83 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 156 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek kötött egy lőszerraktárt, valamint egy Szmercs és egy Grad sorozatvetőt. Az orosz légvédelem lelőtt két ukrán MiG-29-es repülőgépet, két Mi-8-as helikoptert, hat drónt, két Tocska-U ballisztikus rakétát és két HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta összesen 343 repülőgépet, 183 helikoptert, 2653 drónt, 396 légvédelmi rakétarendszert, 7076 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 928 sorozatvetőt, 3678 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7568 különleges katonai járművet veszítettek. Az adatokat más források nem erősítették meg.

Kreml: Putyin nem tartja meg éves nagy sajtótájékoztatóját

Nem tartja meg idén szokásos nagy évzáró sajtótájékoztatóját Vlagyimir Putyin orosz elnök, de nem kizárt, hogy az újév előtt még találkozik újságírókkal - tájékoztatta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn a sajtót.

Putyin 2012 óta minden évben tartott decemberben élőben közvetített, maratoni sajtótájékoztatót.

Peszkov későbbre ígért tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy az elnök mikor intéz beszédet a Szövetségi Gyűléshez (a parlement két házához), amit az alkotmány szerint még az év vége előtt meg kell tennie.

Hozzátette, hogy idén sem lesz nagy újévi fogadás a Kremlben.

Magyarország továbbra is kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának

Magyarország, ahogy eddig is, továbbra is kész humanitárius segítséget nyújtani Ukrajnának - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Magyar Vöröskereszt véradókamionjának és újabb segélyszállítmányának indulásakor hétfőn Budapesten.

Soltész Miklós, aki egyben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) elnöke is, azt mondta, Magyarország az elmúlt harminc év legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre az ukrajnai háború kitörése óta.

Ebbe a munkában hat nagy karitatív szervezet nyújt segítséget; a Magyar Vöröskereszt a fővárosi BOK-csarnokban és Lónyán, a Református Szeretetszolgálat Záhonyban, a Katolikus Karitász Barabáson, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Beregsurányban, az Ökumenikus Segélyszervezet Beregszászon és a Baptista Szeretetszolgálat Tiszabecsen - sorolta.
Soltész Miklós kiemelte, eddig 3100 tonna segélyszállítmányt juttattak el Kárpátaljára 7,2 milliárd forint értékben, és 460 ezer embernek segítettek a karitatív szervezetek.

SOLTÉSZ Miklós; KARDOS István
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke és Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója a segélyszervezet budapesti raktárbázisán tartott sajtótájékoztatón 2022. december 12-én
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Az államtitkár kitért arra, most úgy látszik, az ukrajnaiak kivárnak, amennyire lehet, helyben szeretnének maradni, viszont éppen ezért hatalmas humanitárius katasztrófa van jelen az életükben, és a magyar kormány a segélyszervezetekkel együtt ezen próbál enyhíteni.

Osztrák külügyminiszter: teljes egyetértés várható a kilencedik szankciós csomag ügyében

Teljes egyetértés várható az Oroszországgal szemben az ukrajnai háború miatt bevezetendő kilencedik európai uniós szankciós csomag ügyében - mondta az osztrák külügyminiszter hétfőn.

Alexander Schallenberg a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta: arra számít, hogy még az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács csütörtöki ülése előtt sikerül megállapodásra jutni a kilencedik szankciós csomagról.

Az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban folytatott magyar kormányzati politikával összefüggésben hozzátette: az utóbbi hónapokban azt lehetett tapasztalni, hogy "voltak ugyan viták a magyar oldalon", de "a magyar kollégák mégis minden egyes alkalommal beleegyeztek" az egyes szankciós csomagok bevezetésére tett javaslatokba.

"Ugyanerre számítok ennél a csomagnál is" - mondta a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa.

Brit hírszerzés: az orosz hadsereg hónapokig nem lesz képes jelentősebb előrenyomulásra

Az orosz hadsereg várhatóan hónapokig nem lesz képes jelentősebb előrenyomulásra Ukrajnában - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a múlt héten újra megfogalmazta az Ukrajnában folyó hadművelet fő céljait: kijelentése szerint Oroszország elsődleges célja a Donyec-medence és Délkelet-Ukrajna lakosságának védelme. Peszkov ugyanakkor hozzátette, hogy még sok munkába telik az érintett térségek "felszabadítása".

A brit katonai hírszerzés véleménye szerint Peszkov kijelentései arra utalnak, hogy nem változtak azok a minimális politikai célok, amelyeket Oroszország a háborúval el akar érni: Moszkva valószínűleg még mindig arra törekszik, hogy kiterjessze ellenőrzését a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni területek egészére.

Az is valószínűsíthető, hogy az orosz katonai tervezők változatlanul a Donyeck megyei mélyebb előrenyomulást tekintik elsődleges fontosságú feladatnak - áll a hétfői londoni helyzetértékelésben.

A brit katonai hírszerzés elemzői azonban nem tartják valószínűnek, hogy a jelenlegi orosz stratégiával ezek a célok elérhetők. A hétfői londoni hírszerzési összefoglaló szerint ugyanis nagyon valószínűtlen, hogy az orosz hadsereg jelenleg képes lenne olyan hatékony ütőerő kialakítására, amely alkalmas lenne e területek elfoglalására. 

A brit katonai hírszerzés a hétfői beszámoló szerint azt is valószínűtlennek tartja, hogy az orosz szárazföldi erők a következő néhány hónapban műveleti szempontból jelentős előrehaladást érnének el.

Szankcióügyi megbízottat nevez ki az EU

Az EU szankcióügyi megbízottat nevez ki, aki a szankciók szigorúbb végrehajtását fogja szorgalmazni, ezzel akarják visszaszorítani az Oroszországgal szembeni intézkedések kijátszását – írta a Financial Times.

A folyamatot ismerő személyek szerint David O'Sullivant, az EU korábbi amerikai nagykövetét kérték fel, hogy januártól töltse be az új posztot, amelynek feladata az Európai Bizottság azon erőfeszítéseinek élére állni, hogy világszerte biztosítsa a szankciók teljes körű betartását.

Egy magas rangú uniós tisztviselő szerint a Bizottság várhatóan kedden erősíti meg a kinevezést. Az EU többek között Törökországra összpontosít, amely elutasította a Kreml ellen hozott uniós szankciókat.

Donyecket és Luhanszkot lövik az oroszok

Az orosz erők rakétákkal, drónokkal és tüzérséggel bombáztak célpontokat a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében - közölte hétfőn az ukrán vezérkar. Folytatódtak az orosz erők támadásai a herszoni energiarendszer és az ukrán csapatok ellen is.

Az ukránok szerint Oroszország továbbra is civileket használ emberi pajzsként, a megszállt Luhanszkban lévő Troitske faluban tüzelőállásokat létesítettek lakóházak közelében – írta a The Guardian.

Ukrajna több mint 300 ezer robbanóeszközt hatástalanított

Oroszország teljes körű katonai inváziójának kezdete óta legalább 302 802 robbanóeszközt és 2 891 kilogramm robbanóanyagot, köztük 2155 repülőgépből ledobott bombát semlegesítettek – jelentette az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. A technikusok összesen 76 432 hektárnyi területet vizsgáltak meg fel nem robbant eszközök miatt – ez a terület nagyobb, mint a közel-keleti Bahrein.

Legalább 232 zaporizzsjai túsz van Oroszországban

Zaporizzsja megye kormányzója, Olekszandr Sztaruk jelentése szerint a régió polgárai közül 573-an voltak orosz fogságban az elmúlt kilenc hónapban, és 232-en még mindig túszok. Sztaruk hozzátette, hogy a nemzetközi szervezetek gyakran "tehetetlenek", amikor az emberi jogok megsértéséről van szó.

ISW: Nem valószínű támadás Fehéroroszország felől

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető nem szándékozik beszállni az ukrajnai háborúba, mert kiújulhatnak a belpolitikai zavargások, ha biztonsági apparátusa meggyengül egy költséges ukrajnai háborúban való részvétel miatt – áll az amerikai központú Háborúkutató Intézet (ISW) legfrissebb jelentésében. Glen Grant, a brit hadsereg nyugalmazott ezredese ugyanakkor pont arra figyelmeztetett, hogy egyfajta mozgósítás előtti állapot van Fehéroroszországban, amiből kialakulhat egy támadás is Ukrajna irányába.

Újabb botrányos ukrán intézkedés

Ukrajna vezető biztonsági tisztviselői büntetőintézkedéseket rendeltek el hét magas rangú egyházi személy ellen - közölte Volodimir Zelenszkij elnök, a nemzetbiztonság szolgálatnak az ukrán ortodox egyház Moszkvához kötődő ága elleni akciósorozatát követően.

Zelenszkij hangoztatta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy "az agresszor államnak" ne legyenek olyan kapcsolatai, amelyek az ukrán társadalmat hátrányosan érinthetik.

Az ukrán Biztonsági Tanács által kiadott rendelet értelmében mind a hét személy vagyonát lefoglalták, számos gazdasági és jogi tevékenységtől eltiltották őket, és utazási tilalom alá helyezték őket.

Kimerülőben az európai katonai készletek

Oroszország Ukrajna elleni háborúja ébresztőt fúj az Európai Unió védelmi képességeinek, mivel az Ukrajnának átadott fegyverek hamarosan kimerítik az európai katonai készleteket – mondta Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője.

Az ukrán katonák a kemény fagyra várnak

Olekszik Reznyikov ukrán védelmi miniszter előrejelzése szerint az ukrán hadsereg akkor folytatja ellentámadását, amikor a talaj teljesen lefagy, ami lehetővé teszi a felszerelések könnyebb szállítását.

Több mint 82 000 ukrán menekült az Egyesült Államokba

Az Egyesült Államok Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálata szerint több mint 82 000 ukránt és közvetlen családtagjaikat bocsátották be az Egyesült Államokba az Egyesülés Ukrajnáért (U4U) eljárás keretében.

Orvosok vizsgálják Brittney Grinert

Brittney Griner fizikai és mentális kivizsgáláson esik át a texasi hadsereg egyik létesítményében az Egyesült Államokba való rehabilitációja részeként.

Az amerikai kosárlabda-sztár csaknem 10 hónapos oroszországi fogságból szabadult ki.

Fogolycsere keretében Grinerért egy hírhedt fegyverkereskedőt, Viktor Bout-ot adták át az oroszoknak.

GRINER, Brittney; BUT, Viktor
A 2022. július 7-én készített kép a Moszkva melletti Himkiben lévő bíróság tárgyalótermébe kísért, kábítószer-csempészéssel vádolt Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázónőről (b) és 2010. november 16-án Bangkokban készített kép a kiadatása miatt az Egyesült Államokba szállított Viktor But feltételezett orosz fegyverkereskedőről
Fotós: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

Hazavitték a zambiai diák holttestét

Hazavitték annak a 23 éves zambiai diáknak a holttestét, aki az ukrajnai háborúban az orosz hadseregért harcolva halt meg. A zambiai kormány arra kérte az orosz hatóságokat, hogy adjanak részleteket Lemekani haláláról – mondta Stanley Kakubo külügyminiszter.

Hírszerzési adatokat kért tagjaitól az orosz félkatonai csoport

Egy Kremlhez köthető szélsőjobboldali félkatonai csoport arra kérte tagjait, hogy adjanak hírszerzési adatokat az egykori Szovjetunió részét képező, de évtizedek óta önálló, NATO-tagországgá vált államai:

Észtország, Lettország és Litvánia határ menti katonai tevékenységéről.

A "Task Force Rusich" hivatalos távirati csatornája – amely jelenleg Ukrajnában harcol a Kreml nevében, és kapcsolatban áll a hírhedt Wagner-csoporttal – a múlt héten arra kérte a tagokat, hogy továbbítsák a három balti állam határállomásaival és katonai mozgásaival kapcsolatos információikat.

Tájékoztatást kértek emellett konkrét hivatkozásokkal

a katonák személyes adataira és a hozzátartozóik adataira.

Kérték továbbá az őrjáratok mozgásának részleteit, valamint a határállomások, a megfigyelőrendszerek és a járművek elhelyezkedését. Ugyancsak kíváncsiak a határon lévő kommunikációs tornyok és biztonsági apparátusok adataira, valamint a határ menti területeken található üzemanyagraktárak és biztonsági rendszerek koordinátáira. A Telegramon közzétett bejegyzést több mint 60 ezren látták.

Nemzetközi jogászcsapat is dolgozik Ukrajnában

Az elmúlt napokban egy nemzetközi jogi tanácsadó csoport dolgozott együtt a helyi ügyészekkel Ukrajna visszafoglalt Herszon városában, amikor egy teljes körű nyomozás keretében bizonyítékokat gyűjtöttek az orosz erők által állítólagosan elkövetett szexuális bűncselekményekről. Korábban nem számoltak be a hágai székhelyű "Global Rights Compliance" jogászcsoport látogatásáról, akik azért érkeztek Ukrajnába, hogy támogassák a túlterhelt helyi hatóságokat.

A nemi erőszakkal és más visszaélésekkel kapcsolatos vádak nem sokkal azután jelentek meg, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát. Moszkva tagadja, hogy háborús bűnöket követett volna el, vagy civileket célzott volna.

A háborúban megrongált házak a délkelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Mariupolban 2022. december 10-én
Fotós: Szergej Ilnyickij / Forrás: MTI/EPA

Ismét Herszont támadta az orosz hadsereg

A helyi hatóságok szerint két ember meghalt és öten megsebesültek, miután orosz csapatok ágyúzták a dél-ukrajnai Herszon régiót. "Az ellenség ismét megtámadta Herszon lakónegyedeit" – mondta Jaroszlav Janusevics kormányzó a Telegramon, hozzátéve, hogy az orosz erők szombaton egy szülészetet, egy kávézót és lakóházakat lőttek. "Tegnap este két ember meghalt az orosz lövöldözés következtében" - mondta Janusevics, hozzátéve, hogy öten megsebesültek.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 11-én az ukrán-magyar határszakaszon 4670 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4003 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 230 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 11-én 21 ember, köztük 12 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

Még több támogatást kért Joe Bidentől az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap telefonbeszélgetést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel. Köszönetet mondott a múlt pénteken bejelentett újabb védelmi segélycsomagért, valamint Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának következetes támogatásáért, az orosz agresszió elleni küzdelemre irányuló nemzetközi erőfeszítések vezetéséért.

Volodimir Zelenszkij felvázolta az ukrán fél jövőképét a békéhez vezető útról, és kezdeményezte egy globális békecsúcs összehívását. Az elnök arra kérte Biden elnököt, hogy tegyen meg mindent Ukrajna polgári lakosságának és kritikus infrastruktúrájának védelmében, ami különösen fontos most, amikor Ukrajnában elkezdődött a téli időszak.

Ukrajna és Törökország számára is fontos

Globális jelentőségű kérdésekről tárgyal telefonon az ukrán és a török elnök. Volodimir Zelenszkij beszámolója szerint megbeszélték a fekete-tengeri exportfolyosók bővítésének lehetőségeit.

Zelenszij megköszönte Törökország támogatását a „Gabona Ukrajnából" humanitárius kezdeményezésben, és megállapodtak néhány, a közeljövőben várható fontos közös lépésről - bár utóbbi tartalmát nem részletezte az ukrán államfő.

Macronnal beszélt az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij éjszakai videóüzenetében beszámolt arról, hogy telefonon beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel. Az ukrán államfő szerint nagyon tartalmas volt a több mint egy órs beszéletés, amelyben a francia elnök támogatta az ukrán békeképlet megvalósítását.

Van már áram Odessza egy részén

Folytatódnak a hálózat-helyreállítási munkálatok Ukrajna déli részén. Sikerült részben helyreállítani az áramellátást Odesszában és a régió más városaiban, de még mindig ebben a régióban kell a legtöbb leállással kalkulálniuk az embereknek - közölte az ukrán elnök.

 

Címkék#háború

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában