Verseng a baloldal

2023.01.15. 09:35

Indul a harc a korrupciós botrányba belebukott Eva Kaili székéért

Megnevezték jelöltjeiket a baloldali pártok – az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén dől el, ki ülhet a brüsszeli korrupciós botrányban játszott főszerepe miatt tisztségéből felmentett és letartóztatott alelnök, a görög szociáldemokrata politikus, Eva Kaili helyére. A megüresedett székért versengő baloldali képviselőcsoportoknak kulcsfontosságú, hogy kié lesz a pozíció, mert már elkezdődött a 2024-es parlamenti választási kampány is.

2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Dzsalal Morsidi

Az Európai Parlamentben (EP) kirobbant korrupciós botrány továbbra sem csitul, a testület képviselői plenáris ülésre gyűlnek össze a jövő héten. A strasbourgi tanácskozás napirendi pontjai között szerepel a mentelmi jog felfüggesztésének megkönnyítése az EP-képviselők esetében, illetve a korrupciós ügyben letartóztatott Eva Kaili volt európai parlamenti alelnök utódjának megválasztása – írja a Magyar Nemzet.

A lap arról számol be, hogy a pozíció elnyerésére pályázik a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) jelöltje,  Marc Angel luxemburgi EP-képviselő, aki úgy nyilatkozott, hogy "a körülmények nem egyszerűek", de azon a véleményen van, hogy  bár Kaili mellett a botrányba többek közt  Marc Tarabella és Marie Arena szocialista EP-képviselők is, ha ő nyerné el az alelnöki tisztséget, akkor az érintett szociáldemokraták – felelősséget vállalva tettükért – javíthatnák az átláthatóságot az uniós folyamatokban.

A cikk arról is beszámol, hogy a Zöldek jelöltje nem más, mint Gwendoline Delbos-Corfield, az a francia baloldali politikus, aki korábban azért lobbizott, hogy az EP ne hagyja jóvá a magyar helyreállítási tervet, valamint tagja volt annak az ún. tényfeltáró delegációnak, amely 2021 szeptemberében azért látogatott hazánkba, hogy górcső alá vegye a  jogállamiság helyzetét. 

DELBOS-CORFIELD, Gwendoline
Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) tényfeltáró delegációjának vezetője sajtótájékoztatót tart az EP budapesti irodájában 2021. október 1-jén 
Fotós: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

A  váratlanul felszabadult alelnöki pozíció megragadása azért is fontos a képviselőcsoportoknak, hogy még inkább hallatni tudják hangjukat az uniós testületben, amely immár a 2024-es választásokra készül – hívja fel a figyelmet a cikk szerzője. 

Az eredeti cikket ITT lehet elolvasni.  

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában