Vandálok

2023.01.04. 18:26

Keresztény sírokat rongáltak meg Jeruzsálemben zsidó fiatalok

Több mint harminc keresztény sírt rongáltak meg Jeruzsálemben a Cijón-hegyi protestáns temetőben vallásos zsidókra jellemző öltözékű fiatalok újévkor - jelentette rendőrségi beszámolók alapján a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Hoszam Náóum palesztin anglikán püspök (j) az egyik paptársával vizsgálja a pusztítás nyomait a Cijón-hegyi protestáns temetőben, Jeruzsálemben 2023. január 4-én, miután zsidó fiatalok több mint harminc keresztény sírt rongáltak meg

Forrás: MTI/AP

Fotó: Mahmúd Illean

Január elsején két, hagyománykövető vallásos zsidókra jellemzően pajeszes, fejükön kapedlit viselő fiatal ledöntött és megrongált számos keresztény sírt Jeruzsálem óvárosánál, a Cijón-hegyen lévő protestáns temetőben. 

A tönkretett sírok közt van a 19. századi anglikán misszionáriusnak, Jeruzsálem protestáns püspökének, Samuel Gobetnek a nyughelye is.

 Ebben a temetőben temettek el négy, az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregével a Szentföldre került magyar katonát is. 

A helyi biztonsági kamera felvétele szerint szándékosan tettek kárt a kiszemelt, feltűnő keresztény jegyekkel, például nagy kereszttel díszített sírokban újév reggelén. 

A kárt 99 ezer 700 dollárra becsülik. 

Az izraeli rendőrség nyomozást indított a vandálok kézre kerítésére. Hasonló bűncselekményt követtek el 2013-ban is, amely miatt négy zsidó gyanúsítottat tartóztattak le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában