Változás előtt

2023.02.04. 20:04

Donáth Anna: le kell szállnunk a régi ellenzéki vonatról

Szóvirágokkal szólt be a Demokratikus Koalíciónak Donáth Anna a Momentum zártkörű rendezvényén ahol „jövőértékelő” beszédet tartott.

Donáth Anna, a Momentum elnöke, a párt európai parlamenti képviselője, miután leadta szavazatát az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a XI. kerületi Kelenvölgyi Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Demecs Zsolt

Donáth Anna a Momentum Facebook-oldalán közvetített "jövőértékelő" beszédében őszinteséget és munkát ígért, szerinte ezek révén szerezheti vissza pártja a hitelességét.

A gyermekvállalás után a politikába most visszatérő EP-képviselő úgy látja, a szorongás évtizedeit éli az ország, és a generációja feladatának nevezte, hogy megállítsák azt az "ámokfutást", amit ma magyar politikának hívnak.

Azt mondta, radikálisan mást kell csinálni, mint az elmúlt évtizedekben, ehhez "le kell szállnunk a régi ellenzéki vonatról". Az igazsággal és őszinteséggel nem a szavazóinkat veszítjük el, hanem a hitelességünket szerezhetnénk vissza - fogalmazott.

Hozzátette: azzal, amit az ellenzék 2010 óta csinál, nem fogja tudni leváltani a Fideszt és a rendszerváltást sem tudja befejezni. Szerinte az az ellenzéki, aki a magyar kormány idő előtti leváltását ígéri, az hazudik, "reggel, éjjel meg este".

Ugyanakkor úgy látta, ennek a rendszernek is vége lesz, mert hazugságokra épül. Hazugság az unortodox gazdasági csoda, a rezsicsökkentés, a nemzeti tőkésosztály építése, az árstop, a demográfiai fordulat, az ország megvédése és a Nyugat hanyatlása - mondta.

Az ellenzék akkor válik képessé a rendszer leváltására, ha hiteles jövőképet mutat - hangoztatta.

Szerinte az elmúlt évtizedekben a politikusok mindig a rövidtávval foglalkoztak, ez különösen húsbavágó az oktatás területén, ezért esélyteremtő oktatás kell, amely új gazdaságot is hoz. A régi gazdaság eredményeit mindenki látja a boltok polcain, a rezsiszámlákon - mondta.

Elismerte, hogy a kormány 12 éve hirdetett munkaalapú gazdasága sikeres lett, de szerinte nagy árat fizet érte az ország, mert munka van, csak fizetés, megbecsülés nincs. Ezért e helyett emberközpontú gazdaság kell, amelynek a megbecsülés és a tudás az alapja - rögzítette.

Szólt arról, hogy Magyarországot különösen érinti a klímaváltozás, ezért élére kell állnia az ez elleni küzdelemnek.

Donáth Anna azt mondta, az ország helye Nyugaton, a szabadság, a demokrácia, a liberális demokrácia oldalán van. A nyugati elköteleződés azonban nem jelentheti azt, hogy Magyarország ne kritizálhatná a nyugati intézményeket - tette hozzá.

Létfontosságúnak tartotta, hogy béke legyen, Ukrajna megnyerje a háborút, ne legyen orosz bábállam.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, frakcióvezetője elmondta, ma Magyarországon politikával foglalkozni nagyon nehéz feladat, mert a rendszer mindenkit "ledarál", akit nem tud megvásárolni.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, a Momentum elnökségi tagja úgy látta, a Momentum egy olyan közösség, amelynek megvan a tudása, a lendülete és az ereje, hogy megváltoztassa Magyarországot, és ahol olyan politikusok dolgoznak, akik kimerik mondani az igazságot.

Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos polgármestere közölte, a Momentum az egyetlen közösség, amely érti a 21. század kihívásait. A Momentumnak valódi közösségei vannak, ahova az emberek nem pozícióért, vagy pénzért csatlakoznak, hanem a barátokért, a közös munkáért - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában