Török-szíriai földrengés

2023.02.10. 10:07

Nem adják fel a reményt a magyar mentőcsapat tagjai, bár egyre kevesebb a túlélő

Péntek délutánra 22 ezer fölé emelkedett a hét eleji földrengések halálos áldozatainak száma. A török sajtó immár az évszázad katasztrófájaként beszél a szerencsétlenségről. A szíriai kormány az általa ellenőrzött tartományok közül négyben hirdetett ki pénteken katasztrófahelyzetet.

Eyup Akot szállítják kórházba, miután a 60 éves férfit 104 óra elteltével kiszabadították a romok alól a délkelet-törökországi Adiyaman nagyvárosban 2023. február 10-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Emrah Gürel

Törökországban 20 ezer fölé emelkedett a halottak száma

Pénteken 20 213-ra emelkedett a hétfői földrengések halálos áldozatainak a száma

 - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a dél-törökországi Hatayban található koordinációs központban. Koca arról számolt be, hogy a sebesültek száma elérte a 80 052-t.

Helyi lakosok Hatay egyik összeomlott mecsetének romjainál 
Fotós: Yasin Akgul / Forrás: AFP

Péntek késő este a délkelet-törökországi Adiyaman tartományban a mentés 113. órájában épségben hoztak fel a romok alól egy 57 éves nőt.

Három túlélőt menekített ki eddig a Magyar Református Szeretetszolgálat 

A Magyar Református Szeretetszolgálat kutató-mentő csoportja eddig három túlélőt menekített ki a romok alól a törökországi földrengés sújtotta területeken - tájékoztatta a segélyszervezet pénteken az MTI-t.

A küldöttség jelenleg 19 emberrel és négy kutyával dolgozik Antakyában - közölték.

A szeretetszolgálat csütörtökön küldött újabb, 11 tagú kutató-mentő csapatot a törökországi földrengés helyszínére.

A szírek engedélyezik a nemzetközi segélyszállítmányok eljuttatását a lázadók uralta régióba

A szíriai kormány pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a nemzetközi segélyszállítmányok eljuttatását a saját ellenőrzésű területekről az ország lázadók ellenőrizte régiójába is, miután a Törökországból közvetlenül a lázadók területére vezető, bejáratott útvonalon megrongálódtak az utak a földrengésben - jelentette be a SANA szíriai állami hírügynökség.

Az adományokat a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), a szíriai Vörös Félhold és az ENSZ segítségével juttatják majd célba.

A lázadók uralta térségek eddig csak a Törökország felőli Báb al-Hava átkelőn át jutottak segélyekhez, de ez ellen Damaszkusz mindig tiltakozott, azt akarta korábban is, hogy csak a kormány által ellenőrzött területen keresztül jussanak el oda szállítmányok. 

Nyugati segélyt viszont a damaszkuszi kormány nem kapott.

A földrengés miatt hétfő óta már több tucatnyi repülőgép landolt a kormány ellenőrzése alatt lévő területen, főleg arab országokból, illetve szövetségeseitől. Az ország északnyugati, lázadók uralta térségébe viszont Báb al-Hava felől éppen a földrengés hatására alig jut el valami. E területen mintegy négymillióan élnek, zömük pedig már a földrengés előtt is humanitárius segélyekre szorult.

Az ENSZ napok óta sürgeti a humanitárius szállítmányok felgyorsítását.

22 ezer fölé emelkedett a földrengés halálos áldozatainak száma

Recep Tayyip Erdogan törökországi elnök bejelentése szerint a földrengés háldozatok száma 19 388-ra emelkedett és 77 711 ember sérült meg. A szomszédos Szíriában a halálos áldozatok számát 3377-re tették, ami együttesen 22 765 halálos áldozatot jelent – írja az Origo

Damaszkusz katasztrófahelyzetet hirdetett négy, a kormány ellenőrzése alatt álló tartományban

A szíriai kormány az általa ellenőrzött tartományok közül négyben hirdetett ki pénteken katasztrófahelyzetet a hét elején történt nagyerejű földrengés miatt.

A SANA szíriai állami hírügynökség szerint az északi és északnyugati Aleppó, el-Ládzikíja, Hama és Idlib tartományokról van szó. Az intézkedés nem érinti a Földközi-tenger partján fekvő Tartúsz tartományt, amelyet szintén sújtottak a rengések.

A földrengés óta először jelent meg nyilvánosan Bassár el-Aszad szíriai elnök: feleségével, Aszmával Aleppó egyik kórházát kereste fel pénteken. Az elnök egyúttal azzal vádolta a Nyugatot, hogy Szíria tragédiájából csak politikai hasznot akar húzni, humanitárius megfontolásai valójában nincsenek.

ASZAD, Bassár el-
A szíriai elnöki hivatal által közreadott képen Bassár al-Aszad szíriai elnök (b) látogatást tesz a földrengés sújtotta Aleppóban 2023. február 10-én
Forrás: MTI/EPA/Szíriai elnöki hivatal

Damaszkusz pénteken ismét a Szíria elleni nemzetközi szankciók azonnali feloldását sürgette annak érdekében, hogy a humanitárius segélyek bejuthassanak az országba.

A SANA jelentése szerint mostanáig körülbelül 40, segélyszállítmányokkal megrakott repülőgép landolt Szíriában, köztük az Iráni Forradalmi Gárda által küldött segély. 

Szíriában hivatalosan már több mint 3300 halottja és csaknem 5300 sérültje van a hétfői földrengésnek.

Lesérült romkutatás közben egy magyar keresőkutya

A romok között, keresés közben megsérült a Kutyákkal az Életért Alapítvány egyik segítőkutyája, Gogó. A törökországi/szíriai földrengés túlélőiért kutató négylábút a csapat kétlábú munkatársai azonnal ellátták, viszont egyenlőre bizonytalan, hogy visszaengedhetik-e a terepre – adta hírül a Mandiner

Forrás: Facebook

A Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoportja, közöttük a Kutyákkal az Életért Alapítvány két jászberényi és egy miskolci mentőkutyás párosa hétfőn este érkezett a katasztrófa helyszínére.

Egy családot kellett a romok alatt hagyni a mentőcsapatnak, de később kimentették őket (videó)

Dilemmákról, álmatlan éjszakáról, kívülálló számára elképzelhetetlen lelki teherről beszél őszintén a kutató-mentő munkában részt vevő Vincellér Tibor, aki a Baptista Szeretetszolgálat csapatának tagjaként kedd dél óta dolgozik a túlélők kimentésén Antakyaban. 

A legmegrázóbb történetük egy kétgyermekes családhoz fűződik, akiket első körben ott kellett hagyniuk a romok alatt. Addig nem tudtak megnyugodni a mentőcsapat tagjai, ameddig nem szerezték be a szükséges üzemanyagot, így később - üzemanyaggal feltankolva - visszatértek a helyszínre, hogy segíthessenek a bajba jutott családnak – írja az Origo

Így küzd a magyar anya és 5 éves lánya a török pokolban (videó)

Kovács Dominika családjával nem messze a hétfői földrengés középpontjánál él. A házuk nem dőlt össze, de nem engedik vissza otthonukba. A városban pedig áram és víz sincs. A havat melegítik fel, hogy főzni tudjanak – adta hírül a Tények.

Mindent megtesznek, hogy valahogy Magyarországra jöjjenek. A rossz utak miatt az olajszállító kamionok azonban nem tudják megközelíteni a benzinkutakat, így üzemanyag sincs.

Eltűnt a földrengéskor a Szulejmán sztárja

Cansu Dere eltűnéséről több nemzetközi médium is beszámolt, de mindeddig nem érkezett hivatalos közlemény az ügyben. Közösségi oldalain és a kommunikációs csapatából sem cáfolta senki a hírt, egyelőre egy újságíró állítja csak, hogy szerinte a színésznő jól van, és részt vesz egy akcióban, melynek célja, hogy pénzt gyűjtsön a tragédia áldozatainak megsegítésére – írja az Origo.

Így néz ki egy városi stadionban létesített szükségtábor

A drónfelvételen a dél-törökországi Kahramanmarasban, a városi stadionban létesített szükségtábor látható.

Drónfelvétel a városi stadionban létesített szükségtáborról a dél-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 10-én
Fotós: Abir Szultan / Forrás:  MTI/EPA

Nem adják fel a reményt a Hunor mentőcsapat tagjai

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán osztottak meg részleteket arról, milyen körülmények között dolgoznak a mentőcsapatok a törökországi földrengés után. A jelentés szerint az Antakya városában lévő, hátfalára dőlt szállodába, és a környező, itt-ott még lángoló épületekbe egyre nehezebben tudnak még a legtapasztaltabb szakemberek is behatolni – írja a Mandiner.

A Hunor mentőcsapata az erőgépek, markolók és betontörők által feltárt területen dolgozik, olykor maguk által készített eszközökkel

– közölték.

A két részre osztott csapat tagjai jól vannak, éjszakára sem állnak le a kutatással. Eddig tizenhét túlélőt mentettek ki a romok alól, és huszonkilenc halottat hoztak felszínre, valamint több állatot is kimenekítettek.

A csapat egyik tagja szerint csak lassan tudnak haladni az erőgépek, huszonnégy óra alatt pár tíz métert tárnak fel, az általuk megtisztított területen még mindig áthatolhatatlan mennyiségű a törmelék, ezt a magyarok a maguk gyártotta, vizes ballonokból kialakított vödrökkel szedik ki, így haladnak centiméterről centiméterre.

Beszámolók szerint a török alakulatok rendkívüli módon hagyatkoznak a magyarok szaktudására, többször kértek már tőlük szakmai segítséget, az is előfordult, hogy az általuk mért adatokat is felülvizsgáltatták a magyar csapat műszereivel. A Hunor aggregátora az orvosok munkáját is segíti, ezekkel melegítik az infúziót

 –folytatták.

Állításuk szerint az egyik legnagyobb probléma az üzemanyag pótlása, a helyiek a roncsautókból leszívott benzinnel segítik a csapatokat, de kávét, élelmet és takarókat is visznek a mentőcsapatoknak, így fejezve ki hálájukat a segítségért.

A remény helyét átveszi a gyász Törökországban, egyre kevesebb a túlélő a romok alatt

Már több mint 100 óra telt el a Törökországot és Szíriát megrázó két földrengés után. A mentőcsapatok napok óta küzdenek a túlélőkért, de a fagypont közeli hőmérséklet és az idő múlása miatt fogy a remény. A rengeteg halottat már nem tudják hol tárolni, van egy város, ahol egy kosárlabda csarnokot használnak ideiglenes hullaháznak. Vannak túlélők, akik a saját vizeletüket itták, hogy túléljenek a mentők érkezéséig – számolt be a Világgazdaság.

Sebesült lányt szállítanak kórházba, miután élve találtak rá az épületromok alatt a dél-törökországi Kahramanmaras városban 2023. február 10-én
Fotós: Ismai Coskun / Forrás: MTI/AP/IHA

A mentőcsapatok fáradtak, a körülmények romlanak és a remény apad. Napról napra egyre kevesebb embert hoznak felszínre és hamarosan eljön a pillanat, amikor nem lesz több túlélő.

Felvétel órákkal a földrengés előtt: így jelezték a madarak, hogy baj lesz (videó)

Meglepő videó látott napvilágot a Twitteren: Törökországban és Szíriában a madarak előre jelezték, hogy baj közeleg. Mint ismeretes, a madarak a Föld mágneses mezejét használják a navigációhoz és a helymeghatározáshoz – írja a Mandiner.

Törökországban már több mint 18 ezer ember vesztette életét az „évszázad katasztrófájában”

A Törökország dél- és délkeleti részében bekövetkezett hétfői földrengések nyomán már legkevesebb 18 342 ember vesztette életét Törökországban – számolt be róla pénteken az Anadolu török állami hírügynökség. A sebesültek száma elérte a 74 242-t.

A török sajtó immár az évszázad katasztrófájaként beszél a szerencsétlenségről.

A mentési munkálatok 90. órájában hozták felszínre Hatay tartomány Samandag körzetében az eddigi legkisebb babát, egy 10 napos csecsemőt, valamint az édesanyját.

A török katasztrófavédelem (AFAD) adatai szerint a külföldi egységeket is beleértve jelenleg 30 306 hivatásos dolgozik a romokon. A kisegítő személyzettel együtt 121 128 ember vesz részt mentésben. Az AFAD eddig 97 973 családi méretű sátrat állított fel a károsultak átmeneti ellátására.

Légi felvétel a pusztítás nyomairól a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 8-án
Fotós: Ahmet Akpolat / Forrás: MTI/AP/DIA

Murat Kurum török környezetvédelmi és városfejlesztési miniszter közlése szerint jelenleg 12 141 összeomlott vagy súlyosan megrongálódott épületről tudni a térségben.

Övgün Ahmet Ercan, az Isztambuli Műszaki Egyetem (ITÜ) geofizikaprofesszora pénteken a Twitteren azt írta, hogy még mintegy 200 ezer ember lehet a romok alatt, túlnyomó többségében halottak.

A magyar mentőcsapatok több nap után mentettek ki egy nagypapát (videó)

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat közösségi oldalán tette közzé, hogy megmentettek egy másfél éves gyermeket és a nagypapáját. A jelentésük szerint sajnos nem mindenki élte túl a földrengést a családjukból „de a mi közreműködésünkkel legalább ők megmaradtak egymásnak” – írja a Mandiner

Köszönjük a Külgazdasági és Külügyminisztérium Hungary Helps Program Koordinációs Főosztálynak és a nagykövetségnek, hogy meghallották a felajánlásunkat és profin segítették az útnak indításunkat. Hálásak vagyunk a Turkish Airlinesnak, hogy ennyire rugalmasan tudták megoldani a problémáinkat és köszönjük Nektek, hogy követtek minket

– írták.

Újabb magyar csapat érkezett Törökországba segíteni a mentést

Éjszaka megérkezett Törökországba az MRSZ Kutató-Mentőcsapatának újabb küldöttsége, így már 19 fővel és 4 kutyával szolgálnak Antakyában – számolt be a Magyar Református Szeretetszolgálat.

Ezrek fogadnák örökbe a romok alatt született kislányt

Az elmúlt napokban már több ezren ajánlották fel, hogy örökbe fogadnák azt a kislányt, aki a hétfői földrengést követően, egy összedőlt épület romjai alatt született Északnyugat-Szíriában – számolt be a BBC-re hivatkozva a Világgazdaság.

Összedőlt épület romjai alól kimentett újszülött az Aleppó tartományban fekvő Afrin egyik kórházában 2023. február 7-én
Fotós: Gait asz-Szájed / Forrás: MTI/AP

Amikor kimentették, a kis Aya – akinek a neve arabul csodát jelent – még a köldökzsinóron keresztül kapcsolódott édesanyjához, aki nem élte túl a tragédiát. A kislány a Dzsindajris városát megrázó földrengésben édesanyját, édesapját és négy testvérét veszítette el. Megtalálása óta kórházban van.

Egészségügyi krízis fenyegeti a földrengés túlélőit

A WHO európai regionális igazgatója, dr. Hans Kluge arról számolt be, hogy a szervezet munkatársainak a törökországi Gaziantepben autókban kell aludniuk, mivel továbbra is több száz utórengés van a térségben – adta hírül a Világgazdaság. Kiemelte, hogy a szíriai közösségek túlélése a víztározóktól is függ, ráadásul ezeket is kritikus mértékben sújtotta a földrengés. A szakember szerint a víztározókat mielőbb ki kellene cserélni, különben az országot kolerajárványok fenyegetik,ami már korábban is problémát okozott.

A templomokat is megnyitották a szíriai földrengés túlélői előtt

Aleppóban a templomokat és az egyházi épületeket is megnyitották a földrengés túlélői előtt. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat száz helyi szakemberrel előreláthatólag két hónapig üzemelteti mobil egységeit Latakiaban és Aleppóban. Az egészségügyi ellátás mellett a segítő pontok – hotspotok – is szükség esetén áttelepíthetők a kárhelyszínekről a város azon részeire, ahol az otthonukat elveszített, vagy meggyöngült házaikba visszatérni félő emberek összegyűlnek, információt cserélnek, melegszenek. Szükség esetén a temetők épületrészeiben és a nem kegyeleti helyszínein felállított sátorokban is menedékhelyeket alakítanak ki.

A templomokat is megnyitották a szíriai földrengés túlélői előtt 
Forrás: MMSZ

A járművekből kialakított egységekben élelmiszert, higiéniás termékeket, gyógyszert, kötszert és egészségügyi ellátást kaphatnak a rászoruló emberek.

Novák Katalin: köszönöm a magyar mentőcsapatok áldozatos munkáját! 

Novák Katalin köztársasági elnök együttérzéséről biztosította a földrengés szír áldozatainak hozzátartozóit is.

Pénteken közzétett Facebook-posztjában a magyar államfő kiemelte, 

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke mellett a szíriai egyházi vezetőknek is részvétét fejezte ki a már több mint húszezer halálos áldozatot követelő földrengést követően.

A köztársasági elnök levelében biztosította az egyházi vezetőket Magyarország és a magyarok együttérzéséről is.

Már a húszezret is meghaladta a tragikus földrengés halálos áldozatainak száma. A török elnök után a szíriai egyházak vezetőit is biztosítottam a magyarok együttérzéséről. A magyar mentőcsapatok már sok emberéletet megmentettek, köszönöm áldozatos munkájukat! Isten óvja a sebesülteket és az áldozatok családjait!

– írta Novák Katalin köztársasági elnök a közösségi oldalán.

Az Egyesült Államok 85 millió dollár új sürgősségi támogatást küld

Az Egyesült Államok további 85 millió dollár (mintegy 32 milliárd forint) humanitárius segélyt juttat el Törökországba és Szíriába a hét eleji földrengések károsultjainak megsegítésére nemzetközi fejlesztési ügynökségén keresztül – közölte csütörtökön az ügynökség.

A támogatásból élelmiszert és a menekültek számára szállást biztosítanak, valamint téli ellátást nyújtanak, biztosítják az ivóvízellátást, és próbálják az alapvető higiéniai és egészségügyi szolgáltatást megoldani.

Az Egyesült Államok gyorsreagálású katasztrófaelhárító egysége (Disaster Assistance Response Team - DART) jelenleg 200 emberrel a törökországi Adiyaman, Adana és Ankara térségében dolgozik, köztük 160 kutató-mentő szakember 12 kutyával, valamint további szakemberek is segítenek a károk felmérésében és mentesítésében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában