Reakciók

2023.03.14. 17:29

Az ellenzék megosztott a Momentum kordonbontását illetően (videó)

A Karmelita kolostornál bontott kordont a Momentum, illetve Hadházy Ákos kedden reggel. Az akció azonban látványos bukás volt, és nemcsak a célját nem érte el, de az ellenzéki térfelet is megosztotta. Jakab Péter szerint önmagában nem volt komoly a megmozdulás, az MSZP és a DK pedig nem tudta megítélni, hogy helyes-e egy körbezárt építési területnél elbontani a kordont.

A Mediaworks a Képviselői Irodaház előtt tudta kameravégre kapni Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét

Forrás: Mediaworks

Szerintük a kordon a kormány tagjait, illetve a „propagandagépezetet” védik, ezzel szemben a területen hosszú ideje építkeznek, ezért zárták el azt a szélesebb közönség elől. Így a figyelemfelhívó akció azon narratívája is megbukott, hogy párhuzamba állítsák a 2006-os kordonbontással, amikor a Gyurcsány-kormány védelme miatt zárták le a Kossuth teret. Mindenesetre a balliberális sajtót sikerült meghívniuk az eseményre.

A Mediaworks a Képviselői Irodaház előtt tudta kameravégre kapni Gelencsér Ferencet. A Momentum elnöke nem válaszolt arra a kérdésére, hogy mennyire érezte hatásosnak az akciót. Szavai szerint nem önmagában az akció a fontos, ők azért dolgoznak, hogy jobb hely legyen az ország. Azt, hogy az akciónak nem sok értelme van, vélhetően Hadházy Ákos is érezte, aki az eseményre meghívott 444.hu élő közvetítésének egy pontján a következőket mondta:

Nem fogunk semmit elérni.

A többi ellenzéki szereplő is reagált az eseményekre. Jakab Péter, a Jobbik korábbi elnöke arról beszélt a Mediaworksnek, hogy a megmozdulás akkor lett volna komoly, ha az azon résztvevők támogatnák az ötletét, miszerint új választásokat kell kiírni Magyarországon. Az LMP nem akarta kommentálni a kordonbontást. Schmuck Erzsébet társelnök azt mondta, hogy ők nem bontani, hanem építeni akarnak kordonokat, mégpedig az épülő akkumulátorgyárak köré. A szocialista Hiller István pedig szintén azt mondta, hogy nincsen álláspontjuk a megmozdulást illetően, abba azonban nem akart belemenni, hogy építési területről van-e szó. A DK-s Arató Gergely fontosnak nevezett minden figyelemfelhívó megmozdulást, de abban ő sem szeretett volna állást foglalni, hogy helyes-e lebontani egy építési területet körülvevő kordont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában