Szándék

2023.03.01. 20:33

Jelentős összeggel ösztönözné Svédország a migránsok hazatérését

A jobboldali stockholmi kormány, a kabinetet kívülről támogató svéd demokratákkal közösen az önkéntes hazatérés támogatásának nagymértékű növelésével szeretné elérni, hogy minél többen hazatérjenek

Maria Malmer Stenergard

Forrás: AFP

Fotó: TT News Agency via AFP

A skandináv országban eddig is lehetőség volt arra, hogy hazatérési támogatást igényeljenek azok a migránsok, akik vállalják, visszaköltöznek hazájukba. Ugyanakkor az elmúlt tíz évben összesen csak 46 bevándorló kért a Bevándorlási Hivataltól pénzt arra, hogy hazatérjen származási országába, közülük azóta nyolcan már vissza is tért hazájából Svédországba. 

A jobboldali stockholmi kormány, a kabinetet kívülről támogató svéd demokratákkal közösen az önkéntes hazatérés támogatásának nagymértékű növelésével szeretné elérni, hogy minél többen hazatérjenek.

 „Azt a nagyszámú csoportot célozzuk meg, amely az elmúlt évtizedekben érkezett és nem sikerült integrálódnia.” – mondta el a mérsékeltpárti migrációs miniszter a Dagens Nyheter politikai napilapnak. 

Maria Malmer Stenergard hozzátette, gondoskodni fognak arról, hogy mindenki, aki támogatást szeretne ahhoz, hogy végleg elhagyja Svédországot, megkapja azt. 

Ma egy tartózkodási engedéllyel és védelmi státusszal rendelkező család, aki vissza akar térni hazájába, minden feltétel teljesülése esetén, akár 40 000 svéd korona (1,4 millió forint) „utazási” támogatást is kaphat. 

Ennek az ösztönzőnek összegét emelné meg most jelentősen a kabinet. 

A svéd Bevándorlási Hivatal pedig azt a feladatot kapta, hogy elemezze, hogyan lehetne több embert rávenni arra, hogy önként költözzenek vissza hazájukba. A kormány szándéka nem egyedi ötlet, Dánia már sikeresen alkalmazza a modellt. Az elmúlt tíz évben évente 300-500 migráns hagyta el az országot úgy, hogy jelentős összegű támogatást kaptak ennek érdekében.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában