Diplomácia

2023.03.29. 10:29

Szijjártó: ellentétes az európai érdekekkel a világ blokkosodása, párbeszédre van szükség (videó)

Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Genfben

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (UNECE) fenntartható fejlődéssel foglalkozó fórumán a háború egyik legfőbb negatív következményének nevezte, hogy a világ ismét a blokkosodás irányába indult el, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel.

Kiemelte, hogy a közép-európai államok mindig rajtavesztettek azon, ha konfliktus volt Kelet és Nyugat között. Blokkosodás helyett kölcsönös tiszteleten és előnyökön alapuló együttműködésre van szükség, ehhez pedig a párbeszéd fenntartására, anélkül a békének még a reménye is elpárolog – vélekedett.

Felszólalt a kelet-nyugati gazdasági kötelékek elvágására irányuló erőfeszítések ellen, és úgy fogalmazott, hogy Európa és Kína együttműködésének felszámolása „kiütné” a kontinens gazdaságát.

Ennek kapcsán külön kitért a világgazdaság legmeghatározóbb ágazatára, a forradalmi átalakuláson átmenő autóiparra, mondván, hogy az elektromobilitás terén a legnagyobb nyugati vállalatok erősen függenek a keleti partnerektől.

Szijjártó Péter felszólalásában ezután arról számolt be, hogy a kontinens a közelmúlt legsúlyosabb kihívásaival néz szembe mind a biztonság, mind a gazdaság terén.

Hangsúlyozta: mindenki fizeti az ukrajnai háború árát, egekbe szöktek az élelmiszer- és az energiaárak, csúcson van az infláció, és emiatt jelentősen gyengül az európai versenyképesség.

Ráadásul minden korábbinál magasabb az eszkaláció veszélye, részben a folyamatos fegyverszállítások és a nukleáris fenyegetések miatt – figyelmeztetett.

Majd rámutatott, hogy „ha eszkaláció lesz, az nem több ezer kilométerre vagy egy óceán másik oldalán lesz, hanem a közvetlen szomszédságban”. Illetve aláhúzta, hogy a fegyveres konfliktusnak a kárpátaljai magyar közösségen belül már eddig is számos áldozata volt.

Számunkra a legfontosabb ügy most az emberéletek megmentése, s arra a kérdésre, hogy ezt hogyan lehet megtenni, a válasz nyilvánvaló: békét kell teremteni. Az emberek életének megmentése békében lehetséges, ezért azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetünk

– mondta.

A miniszter kijelentette, hogy

Európa ma példa nélküli kihívásokkal néz szembe, a biztonságunk és a versenyképességünk forog kockán.

„Különösen nagy szükség van észszerűségre és józanságra az ideologikus, dogmatikus megközelítések helyett” – tette hozzá.

Végül érintette a fenntartható növekedés témáját is, amely szavai szerint csakis akkor biztosítható, ha a zöld célokat észszerűségi, nem pedig politikai vagy ideológiai alapon közelítik meg.

Leszögezte: ezek nem teljesíthetők nukleáris energia nélkül Európában, az atomenergiával szembeni mindenfajta hátrányos megkülönböztetés ellehetetleníti a zöld célokat.

Az IFRC és a WHO budapesti központját is bővítik

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC), valamint az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) is bővítik a budapesti központját – jelentette be a Genfben tárgyaló külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán szerdán.

Szijjártó Péter azt írta: Magyarország békét akar, ezért nem szállít fegyvereket Ukrajnába, viszont történelme legnagyobb humanitárius akciójának keretében segíti az ukrán menekülteket, amiben szorosan együttműködik a Vöröskereszttel.

A tárcavezető ezt azzal kapcsolatban emelte ki, hogy Genfben az IFRC főtitkár-helyettese, Niamh Lawless volt az egyik tárgyalópartnere.

A miniszter közölte: a Vöröskereszt Debrecenben hozta létre logisztikai központját, tudván, hogy Magyarországról biztonságban üzemelhetnek.

A szervezetnek Budapesten működik a globális szolgáltatóközpontja, amelynek újabb bővítéséről állapodtak meg, így hamarosan már 280-an fognak ott dolgozni.

A szankciók nemcsak az európai gazdaságnak ártanak, hanem sok esetben megnehezítik a humanitárius tevékenységet is. Ezért mi a jövőben is azon leszünk, hogy a humanitárius tevékenységek kivételt élvezzenek a szankciók alól, hiszen most az a legfontosabb, hogy emberéleteket mentsünk és segítsük a nehéz helyzetbe került embereket

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter a WHO főigazgatójával is tárgyalt Svájcban. Azt írta, már akkor elkezdtek barátságot ápolni, amikor Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz még Etiópia külügyminisztere volt.

Az Egészségügyi Világszervezetre és főigazgatójára hatalmas feladat hárult az elmúlt három évben a világjárvány elleni küzdelem során – emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve: „jól dolgoztak és sok segítséget adtak nekünk is a járvány elleni harcban”.

Mivel az elkövetkezendő években semmi sem garantálja azt, hogy ne kellene újra hasonló kihívásokkal szembesülnünk, ezért a WHO jó működése és a mi jó együttműködésünk a WHO-val" nagy jelentőséggel bír majd

– fogalmazott.

Ebből a szempontból jó hír, hogy az Egészségügyi Világszervezet is úgy döntött, bővíti budapesti központját, ahol a jövő hónaptól 50 helyett már százan fognak dolgozni – tette hozzá.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz

jól vizsgázott abból a szempontból is, hogy nem engedte átpolitizálni az emberek egészségének megmentésének ügyét, így a WHO meg tudott maradni annak, ami, vagyis egy egészségügyi világszervezetnek

– írta Szijjártó Péter.

Korábban írtuk:

Európa példátlan gazdasági és biztonsági kihívások előtt áll, ráadásul a világ blokkosodása Európa számára nagyon rossz hír. A mi érdekünk a konnektivitás, az összeköttetések, a Kelet-Nyugat együttműködés fenntartása. Erről (is) lesz szó az ENSZ Gazdasági Bizottság ülésén

– írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában