Fontos kapcsolat

2023.03.14. 16:41

Szlovák házelnök: a visegrádi együttműködést nem szabad mellékvágányra terelni

A visegrádi együttműködés indokolt, nem olyan dolog, amit vissza kellene fogni, vagy mellékvágányra kellene terelni - jelentette ki Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke Pozsonyban kedden, az új cseh államfőnek, Petr Pavelnek a V4-es együttműködéssel kapcsolatos hétfői nyilatkozatára reagálva. A cseh elnök kijelentését szlovák politikusok részéről több bírálat is érte.

Boris Kollár

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Az első hivatalos külföldi látogatásán Szlovákiában tartózkodó új cseh államfő, Petr Pavel hétfőn Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnökkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatón azt mondta: szerinte a visegrádi négyek formátuma olyan konzultációs fórum, amely többek között gazdasági, üzleti, kulturális eszmecserékre szolgál, de nem ambicionálja az alaposabb együttműködést kül- és biztonságpolitikai kérdésekben.

A cseh államfőt kedden a pozsonyi törvényhozás elnöke, Boris Kollár is fogadta, aki a találkozó után Petr Pavellel ellentétes véleményének adott hangot. 

A visegrádi együttműködés indokolt, tagjainak a V4-en keresztül alapvetően erősebb a hangja Európában. Nem egy olyan ügyről van szó, amelynek gyengülnie kellene

 - jelentette ki a házelnök a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.

Igaz, hogy (a V4) történelmileg valami teljesen más miatt jött létre, de később az EU-val folytatott tárgyalásokban az erősebb nyomásgyakorlásra használtuk

 - idézte Boris Kollár szavait a szlovák hírügynökség. A szlovák parlament elnöke leszögezte: nagyon fontos folytatni a V4-es együttműködést, ugyanakkor meg kell határozni a prioritásokat, és megbeszélni, hogy milyen irányban akar a csoport haladni, és ha valami nem tetszik, azt ki kell mondani.

A cseh elnöknek a visegrádi négyekkel kapcsolatban tett hétfői kijelentését bírálta a legnagyobb szlovák ellenzéki párt, az elmúlt időszak felmérései alapján a legnagyobb támogatottsággal bíró párt, az Irány (Smer-SD) elnöke, Robert Fico, korábbi többszörös miniszterelnök is.

Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a V4 volt az, amely megakadályozta, hogy Szlovákia és Csehország területére is migránsok kerüljenek. A V4 volt az, amely nagy dolgokat tudott véghez vinni az EU-ban, amikor koordinálta (a tagországok) álláspontjait

 - hangsúlyozta Robert Fico. Leszögezte: Szlovákia, Csehország, Magyarország és Lengyelország együttműködésének gyengítése ezeknek az országoknak nem áll érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában