Mikrokönyv

2023.03.27. 23:00

Üzenetet küld a világűrbe a pápa

- A Vatikán a világűrbe készül eljuttatni egy digitális minikönyvet, amely Ferenc pápának 2020-ban, a koronavírus-világjárvány tombolása idején elhangzott, reményre buzdító üzenetét tartalmazza - közölte hétfői római sajtótájékoztatóján az Apostoli Szentszék.

Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrew Medichini

A "nanokönyvet" a SpaceX amerikai vállalat Falcon 9 hordozórakétája helyezi majd Föld körüli pályára 525 kilométer magasan. A rakéta június 10-én indul a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról - jelentette be a Vatikán. 

Az alig 2 milliméteres, mikrovéséssel készült elektronikai eszközt egy napelemekkel ellátott, mintegy harminc centiméteres négyszögletes műhold (CubeSat) belsejében helyezik el, amelyet a torinói műszaki egyetem diákjai építettek. 

A mikrokönyv a Ferenc pápa által 2020. március 27-én, a Covid-19-világjárvány tombolása idején elmondott beszédét tartalmazza. 

Ezen a napon a katolikus egyházfő - egyedül a kihalt és eső áztatta Szent Péter téren - felszólította a "riadt és elveszett" világot, hogy vizsgálja felül a prioritásait. 

A Spei Satelles (a remény műholdja) elnevezésű programot a Vatikán, az Olasz Űrügynökség és több olasz intézet közösen valósítja meg. 

Az együttműködés célja, hogy eljuttassák a remény szavait "a földi határokon túlra"

 - magyarázta Giorgio Saccoccia, az Olasz Űrügynökség elnöke. 

A pápa 2017 októberében videóösszeköttetés segítségével beszélt élőben a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén tartózkodó űrhajósokkal, amit már korábban elődje, XVI. Benedek pápa is megtett.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában