Másodfokú riasztás van érvényben

2023.03.11. 12:13

Viharos széllökések országszerte: folyamatosan dolgoznak a tűzoltók

Az érkező hidegfronttal feltámadt a szél: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán. A budapesti János-hegyen 114 kilométer/órás széllökést mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szombat reggel.

Képünk illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A szombat reggeli adatok szerint a fővárosban, a János-hegyen 114,1 kilométer/órás szelet mértek, a Kab-hegyen 110,2, Pér repülőtéren 108,7 kilométer/órás szelet regisztráltak. 

A tíz legszelesebb mérőállomáson mind 90 kilométer/óra feletti széllökéseket mértek.  

A meteorológiai szolgálat az erős széllökések veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre. Itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.   

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-nek küldött közleményében azt írta, sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos erejű szél az ország több vármegyéjében, fő- és mellékutakra, lakóépületekre dőlt fákról, letört ágakról érkeznek bejelentések. Hozzátették: délelőtt 9 óra 30 perckor már közel ötven címre várták a tűzoltók segítségét az országban.   

A Bács-Kiskun vármegyei Kecskeméten egy hatalmas ág szakadt le egy fáról, veszélyeztetve ezzel az alatta parkoló járműveket. A Békés vármegyei Szarvason, a csabacsűdi vasúti átjárótól mintegy százötven méterre fa dőlt a vasúti sínekre. A Pest vármegyei Dunakeszin, a 2-es főút 15-ös kilométerszelvényénél kidőlt fa okoz teljes útzárat, Budaörsön a Sport utcában kidőlt egy fa a körforgalomból kifelé menet, az M7-es autópálya felé vezető irányban. Gödöllő térségében, az M3-as autópálya 30-as kilométerszelvényénél, a Budapest felé vezető oldalon fa dőlt a sztrádára, Gödön pedig egy tíz méter magas fa dőlt egy lakóházra.   

Fejér vármegyében, Csákváron, a Kossuth Lajos utcában a fél úttestet elzárja egy kidőlt fa, amely a távközlési vezetéket is leszakította. A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rajkán egy lakóház hullámpala tetejét kezdte meg az erős szél. Veszprémben pedig megbontotta a szél egy lakóház tetejét, a cserép az ereszcsatornába csúszott.   

A tűzoltók folyamatosan számolják fel a káreseteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában