Vörös fokozat

2023.04.11. 07:36

A légi közlekedésre is veszélyt jelenthet a Kamcsatka félszigeten kitört vulkán

Hétfőn éjjel erős, robbanásszerű kitörés történt a Sivelucs vulkánon, amely mintegy 10 kilométeres magasságba lövellte ki a hamut.

Illusztráció/Aktív lávakitörést néznek turisták a Tolbachik vulkánon, a Kamcsatka-félszigeten

Forrás: robertharding/AFP

Fotó: Michael Runkel

A Kamcsatka félszigeten kitört Sivelucs vulkán 10 kilométeres hamufelhőt lövell ki a légkörbe, ami gondokat okozhat a légi közlekedésben – figyelmeztettek rá orosz geológusok.

A KVERT elnevezésű tudományos csoport, amely a vulkánkitörésekre való reagálás szervezésével foglalkozik, közleményében arról számolt be, hogy hétfőn éjjel „erős, robbanásszerű kitörés” történt a Sivelucs vulkánon, amely Oroszország csendes-óceáni partvidékén, a Kamcsatka félszigeten található. A robbanások mintegy tíz kilométeres magasságba lövellték ki a hamut.

A vulkán aktivitása hatással lehet a nemzetközi és alacsonyan közlekedő légi járatokra – figyelmeztetett a KVERT. A geológusok szerint a vulkántól nagy hamufelhő sodródott 340 kilométerre észak–északnyugati és 240 kilométerre nyugat–délnyugati irányba.

A KVERT arra is felhívta a figyelmet, hogy bármikor várható akár 15 kilométer magas hamufelhő kilövellése is a vulkánból.

Az orosz hatóságok a legmagasabb, vörös veszélyességi fokozatot hirdették ki a légi közlekedésben.

A Kamcsatka félsziget körülbelül 160 vulkánja közül csak mintegy kéttucatnyi aktív. A 3283 méter magas Sivelucs a félsziget egyik legnagyobb, aktív vulkánja.

A félsziget vulkanikus régiója az UNESCO természeti világörökségi helyszínei között szerepel.

A hétvégén orosz geológusok a félsziget egy másik vulkánja, a Bezimjannij aktivitásáról is beszámoltak, amely szintén 10 kilométeres hamufelhőt lövellt ki magából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában