Szélsőséges alárendeltségi viszony

2023.04.07. 14:09

Az amerikaiak kivonulását követelte Németországból egy német baloldali képviselő

"78 év után itt az ideje, hogy az amerikai katonák hazatérjenek. Minden más szövetséges már régen elhagyta Németországot" – mondta Sevim Dagdelen, a Die Linke nevű baloldali párt képviselője a német parlamentben.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere (balra) és Mark Milley, az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek egyesült államokbeli elnöke sajtótájékoztatót tart az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport ülésén a nyugat-németországi ramsteini amerikai légitámaszponton 2023. január 20-án

Forrás: AFP

Fotó: Andre Pain

A V4NA Hírügynökség beszámolója szerint a politikus a Marshall-terv 75. évfordulója alkalmából tartott ülésen szólalt fel, ahol leszögezte, Németországnak követelnie kell, hogy a területén állomásozó amerikai erőket vonják ki, az amerikai atomfegyverekkel együtt. Ahogy fogalmazott:

Az amerikai atomfegyvereknek menniük kell!

Dagdelen úgy véli, Berlinnek szakítania kell az Egyesült Államokkal fennálló "szélsőséges alárendeltségi viszonyával" és "a nemzetközi jog megsértésével jellemezhető" külpolitikájával. A frakciójának helyettes vezetője megjegyezte, hogy az amerikai katonai támaszpontok "idegen övezetként viselkednek, ahol a német alkotmány nem érvényes".

Washington a német földön lévő bázisait arra használja, hogy külföldön háborúkat folytasson és "halálos dróncsapásokat" indítson

– mondta a baloldali politikus, aki külügyi bizottsági tag is egyben, hozzátéve, hogy ezek közül néhány akció "sérti a nemzetközi jogot". Kritizálta a németországi amerikai Ramstein bázison tartott rendszeres NATO-találkozókat is, amelyeken a Kijevnek nyújtott katonai segélyekről tárgyalnak.

Washington úgy ad otthont ezeknek a konferenciáknak, "mintha a megszállási statútum még mindig érvényben lenne"

– emelte ki Dagdelen, aki azért is bírálta a szövetségi kormányt, mert azt is hagyta, hogy az Egyesült Államok "tűzvonalba állítsa" Németországot a német gyártmányú Leopard harckocsik Ukrajnának történő szállításaival. Felidézte, hogy a német törvényhozás már 2010-ben határozatot hozott az amerikai atomfegyverek kivonásáról az ország területéről, de ezek a fegyverek még mindig a helyükön vannak, ami elfogadhatatlan. A képviselő felszólította a szociáldemokrata-zöld-liberális német kormányt, hogy védje meg "demokratikus szuverenitását", és feltette a kérdést:

Miért nem hajlandó a szövetségi kormány 20 év után sem elítélni az Egyesült Államok iraki agressziós háborúját, mint a nemzetközi jog megsértését?

"Az amerikai kormányzat azt a benyomást kelti, hogy nem akar szövetségeseket, csak hűséges vazallusokat" – mondta a képviselő, rámutatva Amerika hanyagságára partnerei érdekeivel és követeléseivel szemben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában