Pápalátogatás

2023.04.29. 20:08

Hidvéghi Balázs: Magyarország minden valódi menekültön segít

Magyarország minden valódi menekültön segít - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Premier Christian Radio brit keresztény rádióadónak Ferenc pápa magyarországi látogatásával kapcsolatban szombaton.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

"A tragikus ukrajnai háború tulajdonképpen lehetőséget adott arra, hogy bebizonyítsuk: a Magyarországgal szembeni minden korábbi vád, miszerint nem segítünk a menekülteken, elutasítjuk őket, nem vagyunk humánusak, téves, sőt, szemenszedett hazugság volt" - hangsúlyozta az interjúban a politikus.

"Magyarország a háború kitörésével kezdődően a legnagyobb humanitárius akcióját hajtja éppen végre" - magyarázta Hidvéghi. "Közel 1,5 millió olyan ukrán menekültnek segítettünk, aki Magyarországra jött, segítséget kért, és ezt mindannyian meg is kapták" - tette hozzá.

Az európai parlamenti képviselő az ukrajnai háborúról szólva kiemelte: keresztényként az a feladatunk, hogy segítsünk a bajbajutottakon és munkálkodjunk a békéért.

Hidvéghi Balázs rámutatott: egy brutális háború közepén a legfontosabb, hogy tűzszünetet sürgessünk, és minden tőlünk telhetőt megtegyünk a fegyvernyugvásért. Hozzátette: a tűzszünet lehetővé tenné a tárgyalásokat, amelyek segítségével talán mindkét fél számára elfogadható megállapodást lehetne kötni.

A politikus úgy véli, ha csak olyan dolgokról beszélünk, mint a fegyverszállítás és Ukrajna NATO-tagsága, az egyértelműen a háború elmérgesítéséhez járul hozzá.

A Brüsszel részéről a budapesti kormányt érő bírálatokról Hidvéghi Balázs azt mondta: Magyarország mindig is komolyan vette a kritikát, és partner volt a párbeszédben. Ugyanakkor a képviselő szerint az elmúlt években ideológiailag motivált, politikai támadás zajlik a kormány ellen, mert nem fél kiállni a hagyományos értékek mellett, és védelmébe venni a nemzeti kompetenciákat.

"Úgy véljük, hogy a jelenlegi, túlcentralizáló, ideológiailag nagyon elfogult brüsszeli politika rossz Európának" - húzta alá a képviselő, azzal érvelve, hogy ez az irányvonal nehezíti az együttműködést, és rombolja a tagállamok közötti kölcsönös bizalmat.

Hidvéghi Balázs szerint új megközelítésre van szükség, amely figyelembe veszi az európai kontinens sokszínűségét.

A politikus a szolidaritás bátorító jeleként értékelte Ferenc pápa újabb magyarországi látogatását. Rámutatott, hogy a katolikus egyházfő immár másodszor jár Magyarországon, ráadásul az elmúlt években az erdélyi magyar közösséggel is találkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában