Kiss-Rigó László: a pápa felismerte, hogy félrevezették Magyarországot illetően (videó)

A pápa felismerte, hogy sok tekintetben kicsit félrevezették Magyarországot illetően, és most visszatér, meglátogatja a magyarországi keresztényeket, katolikusokat - mondta Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombattól meghallgatható új podcastjában.

A Miniszterelnökség által közreadott képen Ferenc pápa megérkezik a Liszt Ferenc-repülőtérre 2021. szeptember 12-én

Fotó: Botár Gergely

Ferenc pápa két éven belül másodszor látogatja meg a magyarországi keresztényeket, katolikusokat. "Ez megerősítése azon munkánknak, melynek célja, hogy keresztényként éljünk, hogy a jelenlegi társadalomban is tanúságot adjunk hitünknek és dolgozzunk érte" - hangsúlyozta a beszélgetésben a püspök. Hozzátette: különösen biztatásnak érzik ezt azon erőfeszítéseik megerősítésében, amelyek célja, hogy képviseljék és megvédjék a keresztény értékeket, melyek valójában nemcsak keresztény értékek, hanem egyben európai értékek is.   

Kovács Zoltán arra hívta fel a figyelmet: 

Magyarország több mint egy évtizede áll a kritikák középpontjában amiatt, hogy a kereszténységről beszél, hangsúlyozza, hogy az európai értékek ezeréves keresztény értékeken, struktúrákon alapulnak. Emlékeztetett arra, hogy az EU alapítói is kimondták, kereszténység nélkül Európa nem létezhet.  

 

Kiss-Rigó László szerint Európa nyugati felében éppen azok, akik büszkén azt mondják magukról, hogy a demokrácia legmagasabb szintjén élnek, paradox módon "a nihilizmus ideológiai diktatúrájává változtatták társadalmaikat", és ennek egyértelműen az lesz a vége, hogy 

feladják identitásukat, és mindez önpusztításhoz, társadalmi öngyilkossághoz vezet. Úgy tűnik, hogy sokan nem fogják ezt fel. Úgy tűnik, hogy a józan ész egyszerűen megszűnt létezni e társadalmakban. 

Kovács Zoltán elmondta: a pápalátogatás három napja a katolikus egyház és egyházfő világképének különböző elemeit tükrözi majd. Az első nap protokolleseményekről szól, amikor a pápa találkozik a köztársasági elnökkel, Magyarország miniszterelnökével, a magyar állam magas rangú személyiségeivel, majd nagyszabású találkozó lesz a Magyar Katolikus Egyház, illetve a magyarországi egyházak képviselőivel. A második nap programja szociális kérdések köré szerveződik, a pápa meglátogatja a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Katolikus Szociális Intézményét, elmegy a Szent Erzsébet-templomba, ahol szegényekkel, menekültekkel és a magyarországi kisebbségek tagjaival találkozik, majd egy nagy ifjúsági találkozót tartanak. A vasárnapi pápai szentmise után az egyházfő meglátogatja a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet.   

Kiss-Rigó László kiemelte, 

a pápa útja elsősorban pásztori látogatás, azért jön, hogy meglátogassa a Magyarországon élő keresztényeket, katolikusokat, és biztassa, megerősítse őket hitükben, ugyanakkor állami látogatás is, mely lehetőséget teremt arra, hogy a pápa értékekről közvetítsen üzenetet.  

Kovács Zoltán felvetette: 2021 októberében Ferenc pápa zsinatot hívott össze, hogy megvitassák, az egyház miként tud alkalmazkodni a 21. századhoz. Ezzel kapcsolatban Kiss-Rigó László arra hívta fel a figyelmet: az egyháznak mindig meg kell újulnia. A Ferenc pápa által elindított folyamat megnyitja annak lehetőségét, hogy mindenki szabadon elmondhassa a véleményét, de ez nem jelenti azt, hogy az egyház tanításai a legfontosabb dolgokat illetően változni fognak. Az egyháznak nincs felhatalmazása tanításai megváltoztatására, a tanításokat Jézus adta - mondta.   

"Minél nagyobb egy hajó, annál nehezebb vele irányt váltani" - fűzte hozzá a püspök.   

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Kovács Zoltán az elmúlt hetek és hónapok egyik legmegdöbbentőbb fejleményének nevezte, hogy "az ember magyarázkodásra szorul, amikor a békéről beszél".   

Kovács Zoltán A merész igazság Magyarországról (The Bold Truth About Hungary) című angol nyelvű podcastjának új része a https://youtu.be/eOl5TVj8NSw linken érhető el.   

Ferenc pápa április 28. és 30. között tesz apostoli látogatást Magyarországon, a pápalátogatás minden részletéről beszámol a közmédia.

Újabb részletek Ferenc pápa látogatásával kapcsolatban

"Bárhol, ahol pápalátogatás történik, elindul egyfajta lelki ébredés. Különösen igaz ez azokra a helyekre – például a budapesti Rózsák terére, amely kiemelt helyszíne lesz a magyarországi pápalátogatásnak, mivel ott a szegényekkel és a görög katolikus közösségekkel is találkozni fog, vagy a Papp László Budapest Sportarénára, ahol több ezer fiatal fogja hallgatni a beszédét –, ahol személyesen találkozhatnak Ferenc pápával a hívek" – mutatott rá a pápa budapesti látogatása kapcsán Bese Gergő atya az Origónak.

Elmondása szerint tulajdonképpen bárkinek, aki ott lesz valamelyik helyszínen – tehát például a Lánchídon állva integet a pápának, aki majd elhalad ott –, lesz egy személyes élménye, egy valós, emberközeli megtapasztalása a római katolikus egyház vezetőjéről.

Bese Gergő atya kiemelte: a szentatya látogatása azért is fontos, mivel annak ellenére vállalja a megterhelő utazást, hogy az egészsége nem kiváló. Ez az oka annak is, hogy ezért utazik csak Budapestre, és nem lesznek vidéki állomások, mint például Mátraverebély-Szentkút. 

Ingyen utazhatnak a zarándokok a fővárosba

A MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba az április 29-én a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre, valamint április 30-án, a Ferenc pápa által a budapesti Kossuth Lajos téren bemutatandó szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára.

A MÁV Zrt. azt közölte szombaton az MTI-vel, hogy a jövő szombaton a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre érvényes belépővel rendelkezők, az azt igazoló regisztrációt felmutatva már jövő pénteken 12 órától megkezdhetik díjmentesen az utazásukat Budapestre.   

Hozzátették: a díjmentesség a MÁV-Start és a GYSEV menetrendszerinti vonatjáratain a másodosztályú kocsikra érvényes. Az esetleges felárat (InterCity), illetve első osztály igénybevétele esetén az első- és másodosztály közötti különbözetet azonban meg kell fizetni. A díjmentes utazáshoz nem szükséges regisztrációs jegy váltása.   

Közölték azt is, hogy a MÁV-HÉV menetrendszerinti járatainak és a Volánbusz agglomerációs járatainak Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszain, valamint a Volánbusz, a Weekendbus, a G-Busline Kft., a Trans-Tour'90 Kft. és a Trans-Vonal Kft. menetrendszerinti helyközi járatain is díjmentes lesz az utazás, így nem kell menetjegyet váltani.   

Az emelt szintű szolgáltatást nyújtó Volánbusz-járat igénybevétele esetén azonban a távolsági kiegészítő jegyet meg kell váltani - fűzték hozzá.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában