Kormányinfó

2023.04.20. 09:18

Gulyás Gergely: június 30-ig maradnak az árstopok (videó)

A legfontosabb kormányzati döntésekről számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Ha a NATO belekeveredik a háborúba, az világháborút jelentene

A magyar kormány tántoríthatatlanul a béke pártján áll - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón. Gulyás Gergely azt mondta, az egész világ érdeke, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) semmiképpen ne keveredjen bele az orosz-ukrán háborúba, mert akkor az világháborúvá válna és atomháborúhoz vezetne.

A miniszter elmondta,

 több százezren haltak meg a háborúban és azt látják, mindkét oldalon egyre több fegyver kerül a frontra, ami azt vetíti előre, hogy a háború beláthatatlan ideig elhúzódhat.

Gulyás Gergely azt mondta, felelőtlenek azok a lépések, amelyek a konfliktust eszkalálják, a háborút meghosszabbítják, mind a nyugati, mind a keleti országok bevonódását segítik elő, mert az atomháború kockázatával járnak.

Kijelentette, a magyar kormány tántoríthatatlanul a béke pártján áll, nem szállít fegyvereket és nem engedett át az ország területén fegyverszállítmányt sem a háborús felek irányába, ezen nem is fog változtatni.

A kormányinfót itt nézheti vissza:

Június 30-ig marad az árstop

Június 30-ig meghosszabbította a kormány az árstopokat

 - jelentette be Gulyás Gergely.  Elmondta: komoly gazdasági hatásai vannak az orosz-ukrán háborúnak mindenhol a világon, inflációs rekordok dőltek meg.

Amíg tart a háború és szankciók vannak, addig infláció is van - mondta, emlékeztetve arra, a kormány célja, hogy év végére egyszámjegyű legyen Magyarországon az infláció, ehhez pedig sok tényezőnek kell együttesen hozzájárulnia. 

A miniszter jelezte azt is, hogy figyelik a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját.

Gulyás Gergely üdvözölte a jegybank alelnökének azon nyilatkozatát, hogy a Monetáris Tanács jövő héten dönthet a kamatfolyosó felső szélének csökkentéséről.

Akciókra kötelezik az élelmiszeráruházakat július 1-től

A kormány az árak letörése érdekében új eszközt vezet be legkésőbb július 1-jétől:

 

akciók meghirdetésére fogja kötelezni a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedelmi láncokat

 

- közölte a kormányszóvivő csütörtökön a Kormányinfón.

Szentkirályi Alexandra elmondta: az inflációs adatok javulása a kormány intézkedéseinek köszönhetően már látható, de a kabinet az árak letörése érdekében egy új eszköz bevezetéséről döntött görög és francia példákat megvizsgálva.

 

Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják, ilyen lehet például a baromfihús, a sajt vagy a kenyér, a péksütemény, a zöldség, a gyümölcs és a felvágott. Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal olcsóbban kínálni

 

- ismertette.

Az akciókra hetente kell kijelölni a termékeket. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékre. Az intézkedés várhatóan a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat érinti majd, a legkisebb boltokra nem vonatkozik - közölte a kormányszóvivő. A részletszabályok kidolgozása még folyamatban van. 

Ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés

 

A mezőgazdasági öntözés idén ingyenes lesz, ennek költségeit a kormány átvállalja

 

- mondta Gulyás Gergely. Ez 10 milliárd forintba került majd a magyar költségvetésnek - tette hozzá egy későbbi kérdésre válaszolva a tárcavezető.

A miniszter beszámolt arról is, hogy a kormány huszonöt termékkörre rendelt el behozatali tilalmat Ukrajnából - köztük a repcére, a napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, valamint egyes húsfélékre - június 30-ig. A más országokból behozott termékekre pedig kötelezővé tették az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszerbe való bejelentést. Tranzitszállításokra továbbra is van lehetőség.

Emlékeztetett: még az Európai Bizottság is azzal érvelt, hogy az ukrán gabonának Afrikát megsegítendő kell kijutnia Ukrajnából, ehhez képest a magyar agrárpiacot teszi tönkre. Úgy tűnik, Brüsszel is hajlandó konkrét javaslatot elfogadni a piaci nehézségek kezelésére -  jegyezte meg.

Rezsicsökkentés a mikrovállalkozásoknak

A kormány döntött arról, hogy

 

a mikrovállalkozások számára az átlagfogyasztás felett 165 forintról 70 forintra csökkenti a kilowattóránkénti áramárat

 

- közölte a miniszter. Gulyás Gergely elmondta: a korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállakozások esetében az átlagfogyasztásig eddig is kedvezményes tarifát érvényesített a kormány, azonban e felett 165 forintot fizettek ezek a cégek kilowattóránként. Ezt most - a lakossági piaci árral megegyezően - 70 forint/kilowattórára csökkentik.

A csökkentés a legfeljebb 10 főt foglalkoztató, és legfeljebb 2 millió euró árbevételű mikrovállalkozások számára komoly segítséget jelent, az intézkedés a gazdaság működését, a kisvállalkozások nyereségességét jelentős mértékben elősegíti - hangsúlyozta a miniszter.

Folyamatosan ellenőrizni fognak a hatóságok, amíg marad az árstop

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy ameddig háború lesz, addig marad a magas infláció. Brüsszel azonban újabb és újabb szankciókról tárgyal. A kormány meghozta az inflációellenes lépéseit, és ezeknek már van hatása, mivel január óta csökken az infláció - tette hozzá. Nincs pardon a trükközésre - mondta Szentkirályi.
Mindenkinek az előírt mennyiségű készletet biztosítania kell az árstopos termékekből.

Amíg maradnak az árstopok, addig a hatóságok folyamatosan ellenőrizni fognak.  

 

Zajlanak a tárgyalások a pedagógusokkal

A kormányszóvivő az "elhibázott Brüsszeli szankciókat" bírálva úgy vélte: ameddig van háború és ameddig a szankciók fennállnak, addig a magas infláció is velünk lesz. A kormány célkitűzése ugyanakkor az, hogy év végére egy számjegyűre szorítsák le az inflációt - tette hozzá Szentkirályi Alexandra.

Gulyás Gergely egy kérdésre azt felelte: az üzemanyagok árstopjára vonatkozó javaslat egyelőre nincs a kormány előtt.

A pedagógusok előkészítés alatt lévő státusztörvényével kapcsolatban hangsúlyozta, 

még nincs tervezet, tárgyalnak a pedagógusszakszervezetekkel, -érdekképviseletekkel a szabályokról.

 Arra a felvetésre, hogy négyezer tanár jelezte, felmond, ha elfogadják a státusztörvényt, Gulyás Gergely közölte: ma jóval több mint százezer tanár dolgozik Magyarországon, bár a négyezer nagyon nagy szám, nem is tenne jót az oktatásnak, de az a tanároknak csak 3 százaléka.

A kormány addig akar tárgyalni a pedagógusok érdekképviseleti szervezeteivel, amíg minden olyan kérdésben eljutnak egy elfogadható álláspontra, ahol van esély a megegyezésre. "Itt még nem tartunk" - mutatott rá, megjegyezve: nem állítja, hogy minden kérdésben megállapodás születhet. Az erről szóló javaslat parlamenti beterjesztésének így nincs kitűzött időpontja.

 

Az oktatás a gyerekekért van és nem a pedagógusokért - hangsúlyozta, majd kiemelte, a diák érdeke, hogy csak a félév vagy a tanév végén távozhasson az intézményből az őt oktató pedagógus.

 

Hozzátette, fontos, hogy a pedagógusok tevékenységéhez megfelelő feltételeket biztosítsanak, ha pedig a baloldali európai parlamenti képviselők nem tennének meg mindent ez ellen, "előbb elérhetnénk a kívánatos helyzetet" a fizetések terén.

A magyar kormány tisztelettel fogadja minden állam képviselőjét. Ők azért érkeznek  Magyarországra, hogy elmélyítsék a két ország kapcsolatát - válaszolta azon sajtóhírekre reagálva, amelyek szerint az amerikai nagykövetet a baloldal irányítására küldték Magyarországra.

Brüsszel hangos a korrupciós ügyektől

Amikor a brüsszeli korrupcióról kérdezték Gulyás Gergelyt, azt válaszolta, az EU tagjaként abban vagyunk érdekeltek, hogy az unió központja "jól működjön és minden gyanú felett álljon", ezzel szemben azt látjuk, hogy "Brüsszel tele van korrupcióval", és most is felmerülnek "a nem jogszerű befolyásszerzés vádját" felvető ügyek. Egyértelművé kell tenni, hogy Brüsszelben a közösségi jogon kívül másféle parancs és norma nem érvényesül - jelentette ki, hangsúlyozva, támogatjuk az ilyen ügyek kivizsgálását.

Az uniós külpolitikáról szólva felidézte: a legfőbb magyar kritika tárgya az, hogy az unió nagy tagállamai nem ismerik fel és képviselik az európai érdeket, miközben a nemzetközi diplomácia nagy szereplői kiállnak saját érdekeikért.

Emmanuel Macron francia elnök kínai látogatásán tett nyilatkozatait úgy értékelte, az "egy bátor lépés és kezdeményezés arra, hogy Európa a saját érdekeit ismerje fel és annak megfelelően politizáljon".

Hangsúlyozta: Európának érdeke a szabadkereskedelem, és az is, hogy ennek keretében "ne csak szövetségeseinkkel tartsunk gazdasági kapcsolatokat, hanem a világ keleti felével is".

Korainak nevezte a kérdést a miniszter, hogy a magyar kormány támogatja-e az Európai Bizottságot jelenleg vezető Ursula von der Leyen német politikus újrázását ezen a poszton. Ugyanakkor megemlítette: a német uniópártok a napokban úgy döntöttek, hogy támogatják von der Leyen újraválasztását; az érintett jelen is volt a tanácskozáson. "Spekulációnak" és nem különösebben megalapozottnak nevezte azt az értesülést, hogy a német politikus a NATO-főtitkári poszton folytathatná pályafutását.

Hová tűnt a főváros pénze?

A szolidaritási adóval nem a kormányt finanszírozza a kormány, mert a gazdagabb településektől a szegényebbek kapják meg

- mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Azt látja a kormány, hogy a Tarlós István által megtakarított pénzt elköltötte a főváros, és Gyurcsánynak megpróbál szót fogadni Karácsony.

Nem helyes, ha egy önkormányzat próbálja ki az adó be nem fizetését - tette hozzá. A főváros saját 2023-as költségvetési rendelete szerint 76,4 milliárddal több ipa-folyik majd be. A kérdés, hogy hol van a pénz?  

Gulyás arról is beszélt, hogy 

semmilyen egyeztetés nem kell a fővárossal, mert itt konkrét jogszabályok betartásáról, és korábbi szerződések betartásáról van szó.

Ha a főváros betartja ezeket, akkor meg fogja kapni az adott forrásokat – tette hozzá. 

Nincs olyan kérelem a kormány asztalán, hogy Budapest hitelt venne fel, de csak a legritkább esetben engedélyeznek ilyet – válaszolta a főváros pénzügyi helyzetére vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely. 

Nem hallgattak le magyarokat az amerikaiak

Nincs adat arról, hogy magyar szereplőket lehallgattak volna az amerikaiak - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Nagy segítség volt Gyöngyösi Mártonnak a széderest

Gulyás kérdésre elmondta, ha az amerikai nagykövet célja az volt, hogy a zsidók összeírását segítse, akkor megkönnyítette Gyöngyösi dolgát a széderestre való meghívásával. 

Két álláspont van jelenleg a háborúval kapcsolatban

Két álláspont van a háborúval kapcsolatban: tűzszünet kell, és béketárgyalások, míg a másik álláspont szerint tartson addig a háború, amíg a korábbi nemzetközi szerződésben lévő ukrán határok nem állnak helyre. Az utóbbi akár hosszú évtizedekig is eltarthat - mondta egy másik kérdésre Gulyás. A svéd NATO-csatlakozásról azt mondta, hogy a kölcsönös bizalmat kell előmozdítani. 

Nincsenek veszélyben a fővárosi kormányzati beruházások

Gulyás egy másik kérdésre elmondta, hogy a budapesti fejlesztések az elmúlt másfél évtizedben a kormány valósította meg, így a főváros esetleges pénzügyi nehézségei nem befolyásolják a beruházásokat. 

Nem legalizálják a marihuánát

Amíg mi vagyunk kormányon, addig nem lesz legális a marihuána használata - mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. 

Így alakul a Kossuth Lajos tér lezárása

Gulyás kérdésre elmondta, nem tud arról, hogy huzamosabb ideig lezárnák a Kossuth teret a pápalátogatás miatt.
Értelemszerűen az építési munkálatok miatt a tér egy részét lezárják arra az időre, de általános lezárás nincs. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában