Tárgyalás

2023.04.04. 20:52

Ártatlannak vallotta magát Donald Trump a manhattani ügyészség előtt (videó)

Noha a tárgyalás gyors és rutinszerű volt, az amerikai hírportálok szerint történelmi pillanatot jelentett az USA állampolgárainak: ő az Egyesült Államokban az első volt elnök, aki ellen bűnvádi eljárás indult bíróságon.

Donald Trump korábbi amerikai elnök (b) indul a New York-i Trump Toronyból a bírósági meghallgatására 2023. április 4-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: C. J. Gunther

Nem vallotta magát bűnösnek Donald Trump, az Egyesült Államok előző elnöke az ellene felhozott vádpontokban 

– jelentette magyar idő szerint kedd este a Reuters hírügynökség.

Rendőri felvezetéssel érkezett meg helyi idő szerint kedd délután Donald Trump, az Egyesült Államok korábbi elnöke a manhattani ügyészségre, ahol zárt ajtók mögött ismertették vele az ellene felhozott 34 vádpontot, miután a nyomozók hivatalosan letartóztatták. Nem bilincselték meg, és az előzetes várakozásokkal ellentétben nem készült róla az ilyen esetben megszokott gyanúsítotti fotó sem. Noha az eljárás gyors és rutinszerű volt, az amerikai hírportálok szerint történelmi pillanatot jelentett az USA állampolgárainak. 

Ez volt ugyanis az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen büntetőeljárás indult 

írja a Magyar Nemzet.

Trump – a várakozásokkal ellentétben – a tárgyalóterembe lépés előtt nem nyilatkozott. Az exelnök magyar idő szerint este fél 10-kor hagyta el a manhattani ügyészséget, a meghallgatást követően sem nyilatkozott a sajtónak.

Következő meghallgatásának időpontját december 4-re tűzték ki – közölte a CNN amerikai hírcsatorna. A tárgyalás lezárását követően a vádakat tartalmazó dokumentumot is nyilvánosságra hozták.

TRUMP, Donald
Donald Trump korábbi amerikai elnök (k) jogászainak társaságában a bírósági meghallgatása előtt a manhattani ügyészségen, New Yorkban 2023. április 4-én 
Fotós: Seth Wenig / Forrás: MTI/AP

Egész Amerika ezt az ügyet figyeli

A tárgyalás előtt fotók és videófelvételek árasztották el a közösségi oldalakat: tömegek várták a volt amerikai elnököt a manhattani ügyészség székháza előtt. A Fox News beszámolója szerint nem kellett sok idő ahhoz, hogy dulakodás törjön ki a Trump-pártiak és a Trump-ellenes tüntetők között.

Az amerikai sajtó közlései szerint Trump integetett támogatóinak megérkezését követően, ezután a volt elnököt egy hátsó folyosón keresztül vezették be a tárgyalóterembe.

Útban a manhattani ügyészségre az exelnök azt írta közösségi oldalára,

Lower Manhattan felé, a bíróságra tartok. Hihetetlennek tűnik, de le fognak tartóztatni. Nem hiszem el, hogy ez megtörténhet Amerikában.

Donald Trumpot azzal vádolják, hogy 2016-ban, az elnökválasztási kampány idején akkori ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt juttatott el Stormy Daniels felnőttfilmes színésznő számára, hogy hallgasson a kettőjük között állítólag tíz évvel korábban zajlott intim kapcsolatról. A volt elnök tagadja a kapcsolat tényét a nővel. 

Az ügyben 2019-ben a New York-i ügyészség úgy döntött, nem emel vádat, 2021-ben a szövetségi választási bizottság is a vádemelés ellen foglalt állást. 2022 januárjában Alvin Bragg demokrata New York-i kerületi ügyész hivatalba lépésekor még felfüggesztette a volt elnök elleni vizsgálatot, majd újraindította, vizsgálata nyomán a vádesküdtszék szavazta meg az amerikai politika történetében példátlan vádemelést. 

Az ügy hátteréről szóló sajtójelentésekben felhívják a figyelmet arra, hogy az eljáró ügyész választási ígéretei között szerepelt Donald Trump bíróság elé állítása.

A volt elnök várhatóan óvadék ellenében szabadlábra kerül, majd visszatér floridai otthonába, Mar-a-Lagóba, ahol helyi idő szerint 20:15-kor tervezi elmondani beszédét. Trump hétfőn érkezett magánrepülőjével New Yorkba. Úgy tudni, hogy a hétfő estét a Trump Towerben töltötte, ahol jogi tanácsadókkal konzultált.

Egy februári közvéleménykutatás adatai szerint jelenleg ő a legnépszerűbb a lehetséges republikánus párti elnökjelöltek között a párt szavazói körében. 

Önmagában a kifizetés még nem lenne illegális, ám ahogy történt – már ha valóban megtörtént – vétségnek számít New York Államban, vagyis az, ha Cohennek fizetett Trump, s Cohen fizetett Danielsnek. Sőt, a gyanú szerint mivel ez hatással volt a kampányra, a választási törvényt is megsérthette – ekkor azonban már bűncselekményről beszélnénk – írja a Mandiner.

Sorosig vezetnek a szálak

Az aktivista ügyészek új, woke-serege emelkedik fel, és nem a jogállamiság, de nem is a biztonság a céljuk – írta nemrég a Fox News arról az ügyészről, Alvin Braggről, akinek a vizsgálata nyomán emeltek vádat a múlt héten Donald Trump ellen. Soros György hatalmas összegeket költött arra, hogy ő legyen a manhattani kerületi ügyész – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A magyar származású amerikai üzletember egymillió dollárral finanszírozta azt a Color of Change nevű civil szervezetet, amely a Fox News szerint 

 

jelentősen befolyásolta 2021-es kerületi ügyészi választás kimenetelét, amelyen a balliberális Demokrata Párt színeiben induló Alvin Bragg legyőzte jobboldali, republikánus párti ellenfelét. 

 

Soros György fia, Jonathan Soros és annak felesége, Jennifer Allan Soros is támogatta pénzzel Bragg kampányát, fejenként tíz-tízezer dollárral. Az amerikai hírtelevízió szerint a házaspár korábban nemigen tett ilyet, pénzügyileg nem avatkoztak bele kerületi ügyészi versenyekbe.

A Fox News felidézi: Soros György viszont több radikális baloldali ügyészjelölt kampányát is támogatta az elmúlt években, ezektől az ügyészektől azt várja, hogy a saját szája íze szerint alakítsák át az amerikai igazságszolgáltatási rendszert.

A Daily Mail brit lap kevésbé visszafogottan fogalmaz: „Soros választásokat vásárolt meg”, amelyek ahhoz vezettek, hogy a baloldali nézeteit támogató emberek kerültek ügyészi pozícióba. Matt Palumbo, a Sorosról és hálózatáról írt könyv szerzője szerint a milliárdos legalább negyvenmillió dollárt költött erre a célra, amiből összesen 75, Soros által jelölt progresszív ügyészt választottak meg Amerika-szerte. Ezek az ügyészek nem emelnek vádat a kevésbé súlyos bűnöket elkövető, például tolvajlás miatt elfogott bűnözők ellen, hozzájárulva ahhoz, hogy ezekben a városokban tomboljon a bűnözés.

További részletek ITT olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában