Diplomácia

2023.04.18. 11:36

Szijjártó Péter: Afrika támogatása nélkül kezelhetetlen migrációs nyomás vár Európára (videó)

A migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell, ennek legjobb módját pedig a származási országokban fennálló körülmények javítása jelenti, ennek része a Magyarország és Etiópia közötti együttműködés is – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Addisz-Abebában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Etiópia fővárosába, Addisz-Abebában utazott, 2023. április 18-án

Forrás: Facebook

Fotó: Király Márton

A tárcavezető arról számolt be, hogy az utóbbi évben egyre súlyosabbá váltak a migrációt kiváltó okok globálisan, aminek nyomán jól érzékelhető Európában a bevándorlási nyomás erősödése, a kontinens válaszintézkedései ráadásul „csődöt mondtak”.

 

Ahelyett, hogy Európa meg tudta volna védeni magát a migrációs nyomástól, újabb és újabb migrációs hullámokat inspirál a brüsszeli politika, ezért különös jelentősége van az együttműködésnek azokkal az afrikai országokkal, amelyek képesek és készek is arra, hogy otthon tartsák azokat a fiatalokat, akik a saját országuk jövője szempontjából kulcsfontosságúak

– húzta alá.

Majd rámutatott, hogy Etiópia az elmúlt időszakban sokat tett ezen cél érdekében, s a magyar kormány is azért működik együtt a kelet-afrikai országgal, hogy minél többek számára lehessen megteremteni a helyben maradást lehetővé tévő körülményeket, és így az emberek ne induljanak meg Európa felé, ne kockáztassák az életüket a veszélyes út során.

Afrikában a népesség rendkívüli ütemben nő. Ha nem segítjük az afrikai országokat abban, hogy meg tudják tartani saját lakosságukat, akkor Európa olyan migrációs nyomással kell, hogy szembe nézzen az elkövetkezendő években, amely gyakorlatilag teljes mértékben kezelhetetlen lesz

– figyelmeztetett.

Szijjártó Péter méltatta a kétoldalú felsőoktatási együttműködést, és elmondta, hogy Magyarország évi ötven etióp diáknak biztosított eddig egyetemi ösztöndíjat, azonban az óriási, nagyjából harmincszoros túljelentkezésre tekintettel ezt a számot a következő évtől megduplázzák.

Kiemelte: emellett a magyar vállalatok fontos szerepet vállalnak az etióp mezőgazdaság fejlesztésében, hogy a szektor el tudja látni az embereket megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel.

Illetve – mint hangsúlyozta – magyar cégek részt vesznek az ország digitalizációjában is, ami ugyancsak hozzájárul a gazdaság modernizációjához, ezáltal pedig a helyben maradás feltételeinek biztosításához.

Ennek érdekében gazdasági együttműködési, valamint kettős adóztatást kizáró megállapodást kötünk az etióp kormánnyal

– jelentette be.

A miniszter végezetül arra is kitért, hogy délután 

átadják a hátrányos helyzetű fiatalokat segítő Ifjúsági Tanácsadó Központot, amelynek létrehozásához Magyarország mintegy 160 millió forintos támogatást nyújtott az etióp katolikus egyháznak.

Tájékoztatása szerint a központ programokat biztosít a hazájukat elhagyni kívánó fiatalok számára, így segítve a helyben maradást, illetve lehetőséget ad a hazatérésre a már külföldre távozottak számára.

Szijjártó Péter Demeke Mekonnen etióp miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel, Gebremeskel Chala kereskedelmi és Berhanu Nega oktatási miniszterrel tárgyal többek között Addisz-Abebában.

Átadták a magyar segítséggel megépült ifjúsági központot Etiópiában

Átadták a fiatalok helyben maradását és hazatérését segítő Ifjúsági Tanácsadó Központot Etiópiában, amelynek felépítéséhez Magyarország 160 millió forint támogatást nyújtott a helyi katolikus egyháznak – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Addisz-Abebában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az átadási ceremónián elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy

a hátrányos helyzetű fiatalokat segítő központ programokat biztosít a hazájukat elhagyni kívánó fiatalok számára, így segítve a helyben maradást, illetve lehetőséget ad a hazatérésre a már külföldre távozottak számára.

A projekthez a kormány nagyjából 160 millió forintos támogatást nyújtott az etióp katolikus egyháznak – húzta alá.

Rendkívül fontosnak nevezte a helyi közösségek támogatását abban, hogy megmaradhassanak az évszázadok vagy még régebb óta lakóhelyükként szolgáló területeken, vagy visszatérhessenek oda.

Alapelvünk, hogy a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, nem a problémát oda hozni, ahol egyelőre nincsen baj

– fogalmazott.

SZIJJÁRTÓ Péter; AZBEJ Tristan
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Berhaneyesus Demerew Souraphiel bíboros (j) és Azbej Tristan, az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkár (k) fát ültet az Ifjúsági Tanácsadó Központ épületének ünnepélyes átadásán Addisz-Abebában 2023. április 18-án
Fotó: KKM / Forrás: MTI

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Európa az utóbbi időszakban erős migrációs nyomással szembesül, ami komoly biztonsági kihívásokat jelent a származási, a tranzit- és a célállamok, illetve maguk az érintettek számára egyaránt.

Leszögezte: a migrációt nem ösztönözni kell, hanem megelőzni, és olyan körülményeket kell teremteni, amelyek lehetővé teszik a rossz helyzetben lévő emberek helyben maradását. Magyarország éppen ezt teszi különböző programok révén a világ mintegy ötven országában, leginkább Afrikában, és hazánk készen áll ezek finanszírozásának biztosítására a jövőben is – tette hozzá.

Majd tudatta, hogy ezen állásponttal egy kereszténydemokrata, jobboldali, patrióta kormányt képvisel, amely a legtöbb esetben szembemegy az „agresszív liberális fősodorral”.

A miniszter közölte, hogy Magyarország több mint ezeréves keresztény államisággal rendelkező nemzetként felelősséget érez minden keresztényért, márpedig napjainkban a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása.

Szavai szerint frusztráló, hogy a súlyos helyzet ellenére nem nagyon foglalkoznak a kérdéssel, miközben a muszlim országok nagy hangsúlyt fektetnek az iszlamofóbia elleni harcra, a közösségek támogatására.

Felvetődik a kérdés, hogy a keresztény országok kormányai miért nem elég bátrak ahhoz, hogy hasonló határozottsággal kiálljanak – mondta, úgy vélekedve, hogy sokak álláspontja ezen a téren képmutató és értelmetlen.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy noha Magyarország és Etiópia több ezer kilométernyire fekszik egymástól, szilárd kötelék fűzi össze a két országot, a kereszténység.

Aláhúzta, hogy a magyar alaptörvény és himnusz is ugyanazzal a mondattal kezdődik: „Isten, áldd meg a magyart”. Ez – mint mondta – sokat elmond a nemzetről, amely évszázadokon keresztül küzdött a szuverenitásért, a szabadságért, valamint az ország és Európa kereszténységének megőrzéséért.

Végül pedig kitért arra is, hogy Magyarországon a kereszténység társadalmi szerkezetté vált, amelynek alapját az emberi méltóság képezi, illetve a család tisztelete, a hazafiság és a rendkívül gyümölcsöző együttműködés az állam és az egyház között.

Berhaneyesus Demerew Souraphiel bíboros megerősítette, hogy Magyarország és Etiópia is megőrizte keresztény értékeit, a két ország között így sok hasonlóság van.

Beszédében köszönetet mondott a magyar félnek, amiért proaktív módon fellép világszerte a keresztények védelmében, és kijelentette, nem gyakori, hogy egy kormány ilyen prioritásként kezeli az üldözött keresztények vallásszabadságát. Ez a kezdeményezés figyelmet érdemelne más európai országok részéről is - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában