Emlékezet

2023.04.02. 18:00

Tömegek vettek rész a Szent II. János Pál életéért hálát adó meneteken

A lengyel és pápai zászlók alatt vonuló menet élén a II. János Pál által a lengyelországi zarándoklatok során használt pápamobil ment, a díszőrség az egykori egyházfő ereklyéit vitte.

Szent II. János Pál pápát ábrázoló transzparenssel vonulnak tisztelői a néhai egyházfő halálának virágvasárnapra eső 18. évfordulóján, 2023. április 2-án Varsóban

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Jaap Arriens

Tömegek vettek részt vasárnap Lengyelország-szerte a Szent II. János Pál halála 18. évfordulóján rendezett emlékmeneteken és más, a lengyel származású pápa élete iránti hálaadást kifejező rendezvényeken.

A Nemzeti Pápai Menetek nevű akciót több lengyel városban, köztük Varsóban tartják meg. A fővárosban sajtóforrások szerint több tízezren vonultak. A lengyel és pápai zászlók alatt vonuló menet élén a II. János Pál által a lengyelországi zarándoklatok során használt pápamobil ment, a díszőrség az egykori egyházfő ereklyéit vitte.

Thousands March In Defence Of Late Pope John Paul's Legacy
Az egykori pápa mobil a varsói felvonulási menet élén 2023. április 2-án
Fotós: Jaap Arriens / Forrás: NurPhoto/AFP

Malgorzata Zaryn történész, a megmozdulás egyik szervezője a TVP Info lengyel közszolgálati televíziónak elmondta: a menet célja a pápa emlékezetének ápolása mellett az, hogy a társadalmi konfliktusvonalakat áthidalva, újjáépítsék azt a közösséget, amelyről a pápa tanított.

A közép-lengyelországi Lódzban a menet vasárnap délután indul a székesegyház előtt álló II. János Pál emlékművétől, amelyet vasárnapra virradóan ismeretlen tettesek megrongáltak. Pápai emlékművek megrongálására Lengyelországban korábban is sor került, a beteg magzatok művi vetélését tiltó, 2020-ban hozott alkotmánybírósági döntést követő tiltakozások közben.

A vasárnapi menetek spontán kezdeményezésként valósulnak meg, lengyelországi egyházi közösségekhez tartozó laikusok azt követően hirdették meg őket, hogy március 6-án a TVN24 amerikai tulajdonú kereskedelmi hírtelevízióban dokumentumfilmet sugároztak, amely azt sugallta, hogy a lengyel pápa még Karol Wojtyla bíborosként, krakkói érsekként egyházi pedofíliát tussolt volna el.

A film számos tiltakozó visszhangot váltott ki Lengyelországban. Több szakértő is megállapította: a rendező nem hiteles forrásokból, hanem az egykori kommunista állambiztonság történészi szempontból megbízhatatlan anyagaiból merített.

A film miatt bekérették a lengyel külügyminisztériumba az Egyesült Államok varsói nagykövetét. Szent II. János Pál jó hírnevét védeni hivatott, a filmet elítélő határozatot megszavazta március 9-én a lengyel parlamenti alsóház, a pápa emlékét védelmébe vette a legnagyobb lengyel szakszervezet, a Szolidaritás is.

A pápa tanítását felidéző imaestekből is álló megemlékezések a pápa szülővárosában, dél-lengyelországi Wadowicében zárulnak vasárnap este a közszolgálati média által közvetített szabadtéri koncerttel, amelyen részt vesznek az ország politikai vezetői.

II. János Pál pápa 2005. április 2-án, 84 éves korában, 26 évig tartó pontifikátusa után hunyt el. 2014-ban avatták szentté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában