Változásra van szükség

2023.05.10. 13:57

Deutsch Tamás: a korrupció ezer szállal szövi át az unió intézményeit

Az Európai Unió intézményeit, a brüsszeli bürokrácia mindennapos működését "ezer és egy szállal szövi át" a korrupció - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője Strasbourgban szerdán.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője 2022. október 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az EP plenáris ülésének szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva Deutsch Tamás arról tájékoztatott, hogy az EP e heti ülésén több mint ötven előterjesztés szerepel az uniós intézmények 2021-es gazdálkodását érintően, azonban - hívta fel a figyelmet - egyetlen szó sem szerepel "a brüsszeli korrupció tucatnyi ügyéről".   

Bolondnak nézik az embereket a brüsszeli bürokraták, az Európai Parlament baloldali többsége, és úgy gondolják, ha nem beszélnek a korrupciós ügyekről, akkor azok nem léteznek

- fogalmazott.   

Deutsch Tamás felháborítónak nevezte, hogy a jelentésekben említést sem tesznek a brüsszeli korrupciós ügyekről, és azt mondta: ezért a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselői nemmel fognak szavazni.   

Kijelentette: 

miközben az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságának (CONT) figyelmét jelentései elkészítésekor elkerülte a brüsszeli korrupció, több uniós tagországot, köztük Magyarországot és Lengyelországot megemlít a szövegben, a politikai rágalmak kategóriájába tartozó korrupciós vádakat fogalmazva meg.

Megjegyezte: 

ugyanez az EP-szakbizottság látogat Magyarországra a jövő hét elején.

A delegáció látogatásának tapasztalatait összegző jelentését illetően Deutsch Tamás azt mondta: a szövegben várhatóan az elmúlt években már számtalanszor megfogalmazott, a valósággal köszönő viszonyban sem lévő vádakat, gyalázatos politikai rágalmakat fogják majd megfogalmazni.   

A delegációvezető hangsúlyozta: 

Magyarország a korrupcióellenes küzdelem mintaországa. A tagállamok közül ugyanis Magyarországon van a legkidolgozottabb módon törvénybe iktatva a korrupcióellenes küzdelem

- emelte ki. Deutsch Tamás reményét fejezte ki, hogy az EP-szakbizottság a delegációjának budapesti látogatásáról készülő jelentésében azt állapítja majd meg, hogy a magyarnál szigorúbb korrupcióellenes szabályozás nincs másutt az Európai Unióban, és példaként ajánlja majd más uniós országok figyelmébe.

Hidvéghi Balázs szerint a brüsszeli korrupció miatt átfogó változásra van szükség

A brüsszeli korrupció miatt átfogó változásra van szükség, amelyre a jövőre esedékes európai parlamenti választások adnak majd alkalmat, a szavazással ugyanis egy új kezdetet lehet majd támogatni - jelentette ki Hidvéghi Balázs, az Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban.

Hidvéghi Balázs, az EP plenáris ülésének szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva kijelentette: 

Magyarország az unió minden korrupcióellenes intézkedését támogatja. Abszurdnak tartja ugyanakkor, hogy az az Európai Bizottság tesz javaslatot egy újabb, szankciókat kilátásba helyező, unión kívüli országokat is megcélzó korrupcióellenes szabályozásra, amelyik az unió történetének legsúlyosabb belső korrupciós ügyét még mindig nem tárta fel.   

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlamentet érintő, december elején kirobbant korrupciós botrány mellett nemrégiben az Európai Bizottság esetében is "alapvetően elfogadhatatlan működési módra derült fény". Ennek ellenére belső vizsgálat, vagy szembenézés nem történt Brüsszelben - emelte ki.   

"Szembenézés nem is várható el azoktól a politikusoktól, akik ebben a hálózatban benne voltak, akik működtették" - jegyzete meg a fideszes politikus, majd hozzátette: ezzel szemben az uniós erőfeszítések arra irányulnak, hogy a brüsszeli korrupciót érintő tényeket elfedjék, bagatellizálják, legfeljebb egyéni hibaként tüntessék fel.   

Kifejtette, noha mindig fontos a korrupcióellenes fellépés, Magyarország úgy gondolja, hogy az Európai Parlamentnek előbb világossá kell tennie belső szabályait, azokat be kell tartania és tartatnia.   

Csak azt követően érdemes napirendre tűzni a korrupcióval kapcsolatos újabb jogalkotást és a külső partnerek szankcionálásának lehetőségét - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában