Ferenc pápa: azok a magyarok, akiket megismertem, nagy kultúrával rendelkeznek

A Budapestről Rómába vezető repülőúton, április 30-án este a szentatya üdvözölte az újságírókat és válaszolt a kérdéseikre.

Novák Katalin köztársasági elnök búcsúzik a Budapestről távozó Ferenc pápától a Liszt Ferenc repülőtéren 2023. április 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A szentatya elmondta, a ’60-as években voltak tapasztalatai velünk, magyarokkal, amikor Chilében tanult, hiszen ott sok magyar jezsuita élt, mert elüldözték őket. Ferenc pápa összebarátkozott magyar szerzetesnővérekkel is, akiknek Buenos Airestől húsz kilométerre volt egy iskolájuk, ahova havonta két alkalommal járt, mint különleges káplán, és a Buenos Aires-i magyar világi hívők társaságát is jól ismerte. Nem beszélte a nyelvünket, két szót azonban jól megértett: gulyás és tokaji. 

FERENC pápa
Ferenc pápa távozik Budapestről a Liszt Ferenc repülőtéren 2023. április 30-án. Az egyházfő háromnapos apostoli látogatáson tartózkodott Magyarországon
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

– Szép tapasztalat volt, megértettem, mekkora fájdalom, amikor az ember menekült lesz és nem mehet haza. Ward Mária szerzetesnővérei, akik ott (Buenos Airesben – a szerk.) maradtak, (otthon) lakásokban rejtőztek el, hogy a rezsim ne deportálja őket. Aztán közelről hallottam azt a történetet, hogy meg akarták győzni Mindszenty bíborost, hogy menjen Rómába, és tudtam ’56 rövid ideig tartó lelkesedéséről és az azt követő csalódottságról is.

Nem változott a véleményem, talán inkább gazdagodott, abban az értelemben, hogy azok a magyarok, akiket megismertem, nagy kultúrával rendelkeznek

– emelte ki a szentatya, amelyről a Magyar Kurír számolt be. Hozzátette: azoknak is, akik nem tartoztak magasabb társadalmi osztályba, az egyszerű embereknek is magas az alapműveltségük. 

Általában németül és angolul beszélgettünk, mert magyarul Magyarországon kívül nem beszélnek, kivéve a mennyben, mert azt mondják, egy örökkévalóság kell ahhoz, hogy az ember megtanulja. Nem változott a véleményem, ugyanazt a stílust tapasztaltam, amit máskor is

– mondta Ferenc pápa.

Erdő Péter: Az egész magyarság számára és a szentatyának is nagy élmény volt az apostoli látogatás

– Ez egy nagyszerű látogatás volt. Az egész magyarság számára nagy élmény volt, és a szentatyának is. Ferenc pápa és kísérete megtapasztalta azt a szeretetet, ami a látogatás egész idején körbevette őket. Az utazás jelmondatának megfelelően, „Krisztus a jövőnk”, a szentatya mindvégig az optimizmust, az élet értékébe vetett hitét, bizalmát sugározta felénk – nyilatkozta a Magyar Kurírnak Erdő Péter. A bíboros elárulta, Ferenc pápa ugyan a 87. életévében van, de korát meghazudtolóan, fáradhatatlanul vitte végig az apostoli utat. 

A portál azon kérdésére, hogy a találkozásokban gazdag három napból mi az, ami különösen megérintette a bíboros atyát, Erdő Péter a következőt válaszolta: „Azokat a gesztusokat emelném ki, melyeket a körünkben megtett Ferenc pápa.”

„Tegnap délelőtt, amikor a pápamobilon elkísérhettem a szentatyát a Kossuth téren, sokan nyújtották oda neki a kisgyermeküket, ő pedig megállítva a menetet fáradhatatlanul megáldotta, megcsókolta a hozzá emelt kicsinyeket. Azt gondolom, ez egy életre szóló öröm a szülőknek, és később visszatekintve a gyermekeknek is egy ajándék ez a találkozás.  Ezek a gesztusok, amiket nem kényszerűségből, hanem szívből jövően, emberien, szeretetből tett meg” – mondta a Magyar Kurírnak Erdő Péter.

A bíboros elárulta, az egyes találkozásokat követően a szentatya megosztva örömét kifejezte, hogy jó megtapasztalni: itt élnek az európai, keresztény értékek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában