Dilemmák

2023.05.23. 07:26

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia új kihívások elé állítja Európát

Katasztrófák is megelőzhetők a korszerű űrtechnológiákkal – mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek.

MW

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ûrkutatásért felelõs miniszteri biztosa beszédet mond az Infotér konferencia nulladik napján Balatonfüreden 2022. október 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

– Múlt héten Brüsszelben tartották az Európai Űrügynökség (ESA) második biztonságpolitikai konferenciáját, amelyen ön is részt vett. Mik voltak az előadók főbb megállapításai?

Az EU, az ESA és a NATO szakembereinek közös részvételével szervezett konferencia üzenete, hogy nyíltabban kell beszélni az Európát érintő új kihívásokról, amelyek az űrtechnológia és az űreszközök használatát is érintik. Jómagam a különböző védelmi lehetőségeket és dilemmákat körüljáró panelbeszélgetésben vettem részt, amelyen azt boncolgattuk, hogy Európának milyen stratégiai dimenziókkal kell számolnia. Fontos hangsúlyozni, hogy az ESA komoly, megbízható partnerként tekint Magyarországra, s ennek köszönhető, hogy ezen a konferencián kiemelten képviseltethettük magunkat, ahogyan az is, hogy jelen lehetünk az űrügynökség minden programjában.

– A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) a minap tartott konferencián szintén az űrkutatás biztonságpolitikai aspektusai szolgáltatták a témát. Elhangzottak esetleg az orosz–ukrán konfliktus kapcsán is megszívelendő gondolatok?

A konferencia előadásai arra világítottak rá, hogy milyen központi jelentőségű, ugyanakkor sérülékeny infrastruktúrát jelent az űrben elhelyezett eszközök és az azokon elérhető adatok, szolgáltatások összessége. 

Adott esetben egy fegyveres konfliktus kimenetelébe is beleszólhat, hogy ki milyen adatok fölött diszponál, miként tud a különböző eszközeivel navigálni, valamint hogy milyen képeket tud alkotni a földfelszínen zajló folyamatokról. Ezekben a kérdésekben Európának nagyobb függetlenségre lenne szüksége, s fontos lenne, hogy hatékonyabban használjuk ki a saját, nagyon magas színvonalú eszközeinkben rejlő lehetőségeket. Erről szól a stratégiai szuverenitás is, amiről például Emmanuel Macron francia elnök is beszélt nemrég.

– A kibertámadások az űreszközökre is veszélyt jelentenek?

Természetesen, ezt láthattuk például az ukrajnai háború első napjának hajnalán is, amikor a Viasat műholdrendszer megzavarásával a kapcsolódó német szélfarmok gyakorlatilag vezérelhetetlenné váltak.

– Mindezen fejlemények fényében kell esetleg változtatni a nemzeti űrstratégián?

A 2021-ben elfogadott magyar űrstratégia általános keretrendszere ezeket a folyamatokat már figyelembe vette. A NATO például már 2019-ben műveleti területté nyilvánította a világűrt. Egyébként egy-két évente felülvizsgálják – és szükség szerint kiigazítják – ezeket a nagy kormányzati stratégiákat.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában