Interjú

2023.05.23. 09:44

Jordan B. Peterson: az EU mára bábeli torony lett, nem tűri a nemzeti külön érdeket

Európának is kell egy olyan mumus, mint Trump, és Orbánt jelölték ki erre a szerepre – mondta a kanadai pszichológus, politológus a Mandinernek.

MW

Jordan B. Peterson kanadai pszichológus, politológus

Forrás: Mandiner

Fotó: Földházi Árpád

Közép-Európa szerencséje, hogy itt még elég frissek az emlékek a kommunizmusról ahhoz, hogy tudják, hova vezet mindez – mondja a neomarxista tanok terjedéséről Jordan B. Peterson kanadai pszichológus, politológus, aki nemrég Magyarországon tartott előadást. A professzor az eltűnő szólásszabadságról, a pszichológiát is hatalmába kerítő woke őrületről és az egyéni felelősségvállalásról is beszélt a Mandinernek adott interjúban.

A kanadai pszichológus, politológus elmondta:

Az Európai Unió mára bábeli torony lett, nem tűri a nemzeti külön érdeket, a tagállami szuverenitás feladását követelik Brüsszelben. Nyilván a nemzetállamoknak is megvannak a maguk veszélyei, minden európai tisztában van ezzel, de az nem megoldás, ha a helyi szuverenitást feláldozzuk néhány idióta brüsszeli bürokrata kedvéért. Szomorú látni, mi lett az EU-ból, hiszen pozitív célokért jött létre.

Jordan B. Peterson úgy látja: a migrációval és kezelésével kapcsolatban különféle álláspontok léteznek nyugaton, de semmi nem indokolja, hogy a magyar kormányt pellengérre állítsák az Európai Unióban. Szerinte azért keltik rossz hírét Magyarországnak a nyugati sajtóban, mert

jól jön, ha valamivel folyamatosan riogatni lehet az embereket, ha démonizálni lehet valakit. Európának is kell egy olyan mumus, mint Donald Trump, és erre a szerepre Orbán Viktort jelölték ki.

ORBÁN Viktor; Peterson, Jordan
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Jordan Peterson kanadai politológus, pszichológus professzor találkozója a Karmelita kolostorban 2019. május 30-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / Forrás: MTI

A professzor úgy gondolja:

Ha egyáltalán eljöhet még a nyugati értékek reneszánsza, az nagy valószínűséggel Közép-Európából indul.

Jordan B. Petersonnak a magyar családpolitikáról az a véleménye, hogy

ha alaposabban ismernék, akkor a legtöbb ember egyetértene vele világszerte.

A többsége ugyanis szerinte nem „őrült baloldali”, és működő családban szeretnének élni a legtöbben.

Jordan B. Peterson május 9-én tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium meghívására a Papp László Sportarénában – írja a Magyar Nemzet. A kanadai sztárpszichológus méltatta a magyar kormány kiállását a hagyományos családmodell mellett, és bírálta a neomarxista irányzatokat, amelyek kizárólag dominanciaharcként értelmezik a világot, holott az emberi viszonyok ennél jóval sokrétűbbek.

A teljes interjúért kattintson!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában