Ukrán válság

2023.06.03. 07:21

Robbanások rázták meg Melitopolt

465. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az egyik áldozat holttestét viszik a legutóbbi orosz légitámadás helyszínén, az ukrán főváros Desznyanszkij kerületében 2023. június elsején

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Robbanások rázták meg Melitopolt

Június 3-án este robbanássorozat hallatszott a Zaporozsjei területen fekvő Melitopolból. Erről a városi közigazgatás számolt be a Telegramon. A robbanások okát még vizsgálják.

Ugyanakkor a szintén a Zaporozsjei területen található Berdjanszk közigazgatása arról számolt be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) rakétatámadást kíséreltek meg a város ellen - sikertelenül.

Az orosz védelmi minisztérium heves harcokról számolt be Marinkában

A leghevesebb harcok Marinka középső részén, Donyeck irányában folynak, ahol az Akhmat különleges egység rohamcsoportjai vannak jelen. közölte Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője június 3-án.

Ugyanez a helyzet a Donyecki Népköztársaság (DPR) területén lévő Avdejevka közelében, ahol az 1. hadtest egységei tevékenykednek.

Konasenkov szerint a taktikai erők és a hadsereg légiereje, valamint a Déli Erők Csoportjának tüzérsége csapást mért az ukrán fegyveres egységekre a DNR Lastochkino, Khimik, Tonenkoye és Pobeda települések térségében.

Az elmúlt 24 órában a légierő négy bevetést hajtott végre ezeken a területeken. A csoport tüzérsége 42 tüzelési feladatot hajtott végre - tette hozzá az altábornagy a tájékoztató során.

Ezenkívül a nap folyamán Donyeck irányában több mint 220 ukrán katonát, egy harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet, nyolc járművet, Msta-B és D-30-as ágyúkat, valamint egy Glozdika önjáró tüzérségi egységet (SAU) semmisítettek meg.

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 60. gépesített brigádjának lőszerraktárát a Donyecki Népköztársaságban lévő Otradnoje falu közelében semmisítették meg - közölte a védelmi minisztérium képviselője.

Rettegnek a sorozástól az ukrán férfiak, az életüket kockáztatva menekülnek Ukrajnából

Törvényjavaslatot készít elő az ukrán belügyminisztérium, amely alapján büntetnék azokat a katonakorú férfiakat, akik a hadiállapot idején illegálisan átlépik a határt, vagyis azokat, akik külföldre menekülnek a besorozás elől – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Jelenleg nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogyan lehet felelősségre vonni azokat, akik illegálisan utaznak külföldre, most elkezdik kidolgozni a részleteket és a háború befejezése után hoznak végleges döntést, közölte Ihor Klimenko belügyminiszter. Most beszéltünk erről, és elkezdjük tanulmányozni a nemzetközi tapasztalatokat – mondta.

Hogyan bánjunk azokkal a polgárainkkal, akik már egyszer megszegték a törvényt? Felelősségre kell vonni őket a törvényszegésért. Azt hiszem, minden polgár ezt akarja, és meg fogja érteni, ha az állam korlátozza ezeknek az állampolgároknak a további mozgását, legalább külföldön – fogalmazott a miniszter a The New Voice of Ukraine angol nyelvű ukrán hírportál szerint. Az ukrán törvények szerint a 18-60 év közötti férfiaknak – bizonyos kivételekkel – tilos külföldre utazniuk a hadiállapot idején.

Az ukrán határrendészet adatai szerint a hadiállapot kihirdetésétől tavaly év végéig több mint 12 ezer ember próbálta meg illegálisan elhagyni Ukrajnát, közülük 15-en meghaltak. 

Volt elnöki tanácsadó: egyre csak romlik Zelenszkij helyzete

Egyre reménytelenebb Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyzete, erről beszélt hivatalos YouTube-csatornáján Oleg Szoskin, Leonyid Kucsma volt ukrán elnök tanácsadója. Szoskin szerint az ukrán államfő lassacskán egyre több támogatást veszít a nyugati szövetségeseitől és egyre kevesebb bizalmat kap a saját népétől - írja a Magyar Nemzet. Úgy véli, hogy a nyugati szövetségesek már nem hisznek az ellentámadás sikerében, és felszólalnak annak megindítása ellen, miközben Ukrajnában is egyre nagyobb az elégedetlenség.

Európa – elsősorban Nyugat-Európa – nem akarja az ukrán ellentámadást, és lehetetlennek tartja azt. Szerintük katasztrófa lehet a vége. Ezek nagyon rossz idők Zelenszkij számára – fogalmazott a korábbi elnöki tanácsadó a videóban. 

Ketten meghaltak orosz területen ukrán tüzérségi tűzben

Ketten meghaltak, és többen megsebesültek az oroszországi Belgorod régiót ért ukrán tüzérségi tűzben szombaton - közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram üzenetportálon.

"Reggel óta az ukrán fegyveres erők tűz alatt tartják Sebekino körzet településeit" - írta Telegram-üzenetében Gladkov. Közölte, hogy a rakéták magánterületen csapódtak be Valujki határváros közelében.

A Reuters két, a dpa hat sebesültről számolt be. A sérültek között két gyermek is van.

Szintén a Telegramon jelentette be a kormányzó pénteken, hogy több mint 2500 embert evakuáltak a körzetből, tekintettel arra, hogy ott már nem biztonságos a tartózkodás.

Orosz források már az elmúlt napokban fokozott ellenséges aktivitásról számoltak be Észak-Ukrajnából. Gladkov öt halottról és 16 sebesültről adott hírt a belgorodi térséget ért ukrán tüzérségi támadás következtében pénteken, pontosítva a korábbi, kisebb számokat.

Volodimir Zelenszkij: Ukrajna készen áll az ellentámadásra

Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Wall Street Journal amerikai lapnak adott interjújában.

Kijev reményei szerint az ellentámadással megváltoztathatják a tavaly február óta tartó háború dinamikáját, és visszafoglalhatják az oroszok által megszállt ukrajnai területeket.

 

"Erősen bízunk benne, hogy sikerrel járunk" - nyilatkozta Zelenszkij, hozzátéve, hogy az ellentámadás "súlyos áldozatokkal járhat és többféleképpen is alakulhat", így nem tudja pontosan, mennyi időt fog igénybe venni.

 

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ a római Ciampino katonai repülőtérre érkezik 2023. május 13-án 
Forrás: MTI/EPA-ANSA/Telenews

Az ukrán elnök májusban azt mondta, hogy meg kell várniuk, amíg a nyugati partnerektől kapott páncélozott járművek megérkeznek az országba, mert csak ezt követően tudják hatékonyan megindítani az ellentámadást. Az elmúlt időszakban többször is igyekezett diplomáciai utakon arra bírni a nyugati országokat, hogy még több harci eszközzel támogassák Kijevet a Moszkva elleni harcokban.

Az ukrán hadsereg szombat reggeli beszámolója szerint a harcok a Donyeck megyei Marinka városában összpontosulnak, a közlés szerint az ukrán erők valamennyi orosz támadást sikeresen visszavertek.

Kevés az óvóhely Kijevben

Az összes ukrajnai óvóhely ellenőrzését, valamint Kijevben újak létesítését rendelte el az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij az éjszakai videóüzenetében azt mondta: 

 

Semilyen kifogással nem lehet elfedni azt a hanyagságot, hogy a főváros egyes területein egyáltalán nincsenek óvóhelyek.

 

Csütörtökön három ember halt meg Kijevben, mert nem tudtak bejutni egy óvóhelyre.

Magyarország segít

Hazánk területére 2023. június 2-án az ukrán-magyar határszakaszon 6946 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6521 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

 

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában