Ukrán válság

2023.06.04. 07:24

Zelenszkij: legalább ötszáz gyerek életét követelte a háború

466. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Épülettörmelékkel borított parkolón vág át egy rendőr egy orosz dróntámadás után Kijevben 2023. május 30-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Roman Hrytsyna

Kormányzó: ukrán diverzánsok hatoltak be Belgorod megyébe

Ukrán diverzánsok hatoltak be Novaja Tavolzsanka községbe, ahol az orosz erők harcban állnak velük - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója videóüzenetben vasárnap a Telegram-csatornáján.

Gladkov arra reagált, hogy az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű, az ukrán oldalon harcoló fegyveres csoport találkozót ajánlott fel neki a településen, valamint foglyok átadását. Sajtóértesülések szerint két orosz katona esett a fogságukba.

"Láttam az aljasok, gazemberek, gyilkosok és fasiszták felhívását, akik állítólag találkozót akarnak velem, felajánlva, hogy beszélnek velem a foglyokért cserébe. Valóban behatoltak, Novaja Tavolzsankában harc folyik a diverzáns- és felderítőcsoporttal. Remélem, hogy mindannyijukat megsemmisítik, másképp nem is lehet" - mondta a kormányzó.

Hangot adott feltételezésének, hogy a túszokat már megölték, de - mint mondta - egy órán át biztonságos tárgyalási lehetőséget ajánl a támadóknak a sebekinói közúti határátkelőnél.

Gladkov korábban elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 569 ukrán tüzérségi belövés érte Belgorod megyét, ebből 519 a Sebekinói járást. Közölte, hogy a lakóépületek elleni célzott támadások következtében két nő életét vesztette, további két civil megsebesült.

A kormányzó vasárnap reggel azt javasolta a leggyakrabban támadott települések lakosainak, hogy ideiglenesen hagyják el otthonukat. Tájékoztatása szerint több mint négyezer embert helyeztek el ideiglenes szálláson. Napközben Gladkov arról számolt be, hogy Belgorod városban működésbe lépett a légvédelem. 

Ukrán elnök: legalább ötszáz gyerek életét követelte a háború

Legalább ötszáz gyerek életét követelte az ukrajnai háború - közölte vasárnap az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij azt követően említette ezt a számot, hogy mentősök kiemelték egy kétéves kislány holttestét a romok alól a kelet-ukrajnai Dnyipro városára szombat este mért orosz rakétacsapás nyomán. Mindazonáltal lehetetlen pontos számot mondani a folyamatban lévő harci cselekmények miatt, és mivel az ország egyes térségei orosz megszállás alatt állnak - tette hozzá. "Ki kell tartanunk, és meg kell nyernünk ezt a háborút!" - hangoztatta.

A régió kormányzója, Szerhij Liszak arról számolt be, hogy 22 ember, köztük öt gyerek sebesült meg Dnyipróban a két lakóházat ért csapásokban.

Az ukrán légierő állítása szerint a légvédelem lelőtt hármat a város ellen indított öt orosz Sahíd típusú, iráni gyártású önmegsemmisítő drónból, valamint négyet a hat manőverező robotrepülőgépből.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője szerint két rakéta találta el az ország központi részén található Kropivnickij városban lévő légitámaszpontot. Károkról azonban nem számolt be.

Az orosz hadsereg ugyanakkor közölte, hogy az utóbbi napokban sorozatos csapásokat mértek az ukrán légvédelmi ütegekre, légitámaszpontokra és katonai raktárakra.

A kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van, vagy alkalmatlan a feladatra

A kijevi légoltalmi helyiségek fele zárva van, vagy alkalmatlan a feladatra - írta a Telegramon Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere vasárnap.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken rendelte el az összes ukrajnai óvóhely ellenőrzését, egy nappal azután, hogy Kijevben három ember meghalt, amikor egy orosz légicsapás idején nem tudtak bejutni az egyik légoltalmi helyre.

Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere elmondta, hogy 

 

az első napon megvizsgált 1078 óvóhelyből 359-et nem találtak alkalmasnak, további 122 zárva volt, mindössze 597-et ítéltek megfelelőnek.

 

"Hitetlenkedve fogadtam azt a tényt, hogy csak az (óvóhelyek) fele volt nyitva és minősült késznek (a feladatra)" - írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. "Tegnap, amikor  polgármesterünkkel ellenőriztük a (fővárosi) Obolon kerületben lévő óvóhelyeket, 

nagy többségük zárva volt.

 Hozzátette: az ellenőrzések folytatódni fognak.

A csütörtöki halálesetek közfelháborodást váltottak ki, és Zelenszkij kemény választ ígért.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere pénteken egy helyi bizottsági ülésen elismerte, hogy 

 

bizonyos felelősség terheli őt, de azt mondta, hogy mások is hibáztathatók, különösen az elnök szövetségesei, akiket a városrészek vezetésére neveztek ki.

 

Orosz légicsapás érte a közép-ukrajnai Dnipro egyik kerületét

Orosz légicsapás érte a közép-ukrajnai Dnipro egyik kerületét, ahol szombat este 20 ember, köztük három gyermek súlyosan megsebesült - közölték az ukrán hatóságok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta meg az oroszokat, hogy "megtámadták a várost" az ország középső részén.

 

Az elmúlt hetekben felerősödtek az Ukrajna elleni orosz légicsapások. Kijev hónapok óta azt állítja, hogy nagyszabású offenzívára készül az orosz erők ellen, azzal a céllal, hogy visszaszerezze a 2022 februári orosz támadás óta elvesztett területeket.  

 

A szombati orosz légicsapás két épületet ért Dnipro egyik lakónegyedében - közölte Volodimir Zelenszkij.  

A Facebook közösségi oldalára feltett írás szerint "Az oroszok megtámadták a várost. Két kétszintes lakóépület között csaptak le. Sajnos a romok alatt emberek vannak". Az államfő által közzétett videón az látható, amint munkások átkutatják a lerombolt épületeket.  

A régió kormányzója, Szerhij Liszak arról számolt be, hogy öt gyermek sebesült meg Pidhorodnenszka negyedben. "Az orvosok három fiú állapotát súlyosnak ítélik. Ők a műtőben vannak" - közölte. Hozzátette, hogy a sérültek száma 20-ra emelkedett, közülük 17-en kórházban vannak".    

A határ túloldalán, az oroszországi Belgorodban szombaton ukrán gránáttűzben két ember vesztette életét - közölte a helyi kormányzó. A régió határ menti falvait az elmúlt napokban példátlan tüzérségi csapás érte, és a legutóbbi halálesetekkel együtt a héten összesen hétre emelkedett a halálos áldozatok száma.

Jelentősen romlik az emberek mentális egészsége Ukrajnában

A háború befejezése után a biztonsági helyzet javulása ellenére az ukránok mentális egészségének jelentős romlása várható, közölte Volodimir Volosin válságpszichológus, az Egészségpszichológiai Intézet igazgatója – írja a Kárpáthír.com a pszichológus Ukrinformnak adott interjújára hivatkozva.

Nagy nyomás nehezedik az emberekre, már mindenki krónikus kimerültségben szenved. Nem szabad elfelejteni, hogy a koronavírus után egy teljes körű háborúba léptünk, ami kimerítette az embereket. Több mint egy éve még intenzívebb stressz hatása alatt vagyunk

– magyarázta Volosin.

Szerinte Ukrajnában most senki sem érzi biztonságban magát, még akkor sem, ha olyan faluban él, ahol nem hallani robbanásokat. A háborús hírek mind a médiában, mind az emberek között veszélyérzetet keltenek, és megszüntetik az irányítás, a biztonság érzését. Sokan naponta több órát töltenek a frontról érkező hírek követésével. „Az ember azért keres információt, mert az az irányítás visszaszerzésének természetes mechanizmusa. Mintha látnánk, mi történik, és jobban kontrollálhatnánk a helyzetet. De a valóságban értjük, hogy nem mi irányítunk… És mindannyian túlterheltek vagyunk, amikor bármilyen inger, még ha nem is erős, idegösszeomláshoz vezethet.

 

Várhatóan sokan elveszítik az önuralmukat

 

– mondja a pszichológus.

Ma van az orosz agresszió következtében elhunyt gyermekek emléknapja Ukrajnában

Június 4. – az Orosz Föderáció Ukrajna ellen indított agressziójának következtében elhunyt gyermekek emléknapja Ukrajnában – írja a Kárpátalja.ma.

Ukrajna Legfőbb Ügyészségének adatai szerint

 

 legalább 485 gyermek hunyt el Ukrajnában Oroszország 2022. február 24-én kezdődött inváziója óta. Információik szerint legalább 1 005 gyermek pedig megsebesült.

 

Ismét ukrán támadás érte a Krímet

Áldozatok nincsenek, de több házban is betörtek az ablakok és súlyos károk keletkeztek az épületekben.

Az oroszok öt drónt lelőttek, négyet pedig megzavartak, így azok nem találták el célpontjukat a krími Dzsankojban – közölte vasárnap a Moszkva által 2014-ben Ukrajnától elcsatolt terület egyik tisztségviselője a The Guardian szerint.

Szergej Akszjonov a Telegramon azt írta, hogy

 

áldozatok nincsenek, de több házban is betörtek az ablakok és súlyos károk keletkeztek az épületekben.

 

Ezzel az országgal csillapíthatja a Nyugat Ukrajna lőszeréhségét

Josep Borrell Dél-Koreában járt, ahol az ország védelmi miniszterével folytatott tárgyalásokat. Mint fogalmazott:

Előremutató találkozót folytattam a koreai védelmi miniszterrel, akivel arról beszéltünk, hogy Ukrajnának lőszerre van szüksége.

A találkozó azért jelentős, mert az USA és a NATO-országok korábban már többször sürgették Dél-Koreát, hogy szállítson fegyvert és lőszert Ukrajnának, amelyet eddig Dél-Korea elutasított. Sajtóértesülések viszont arról árulkodnak, hogy a dél-koreai lőszer már úton is van Ukrajnába az Egyesült Államokon keresztül.

Aknamentesítéssel készíti elő az ellentámadást az ukrán hadsereg

A közelgő ukrán ellentámadás előkészületeként megkezdték a tervezett ellátási vonalak mentén az aknamentesítést az ukrán hadsereg tűzszerész egységei – számolt be titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a The Washington Post című lap.

 

Az amerikai lap szerint az aknamentesítést kézi erővel, éjszaka végzik, hogy elkerüljék a jövőbeli ukrán állások feltárását, ahonnan a nyári offenzívát indíthatják.

 

Aknák feliratú tábla egy falu közelében a Kijevi területen 2022. március 30-án
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

Az ukrán hadsereg több ezer aknát helyezett el a kelet-ukrajnai frontvonal mentén, amelyeket most a fegyveres erők speciális egységeinek kell megtisztítaniuk.

Orosz rakétatámadások érték Kijevet és Dnyiprót

Ukrán sajtójelentések szerint legalább 13-an megsérültek, amikor rakéta csapódott be egy kétszintes lakóházba a kelet-ukrajnai Dnyipro város közelében vasárnap kora hajnalban. A regionális kormányzó szerint még több lakó lehet a romok alatt – tudósít a hirado.hu.

Az orosz erők ismét drónokkal támadták Kijevet, az ukrán légierő számos rakétát lelőtt, illetve semlegesített

 – számolt be a The Kyiv Independent angol nyelvű ukrán hírportál.

Sajtójelentések szerint robbanások voltak a Krivij Rihtől (Krivoj Rog) északnyugatra fekvő Kirovohradban (Kropivnyickij) is, ahol vasárnap hajnali 3:30 óra körül csapódtak be vélhetően orosz rakéták.

Lelőttek az oroszok egy drónt a Krím-félszigeten

Egy orosz tisztségviselő szerint egy drónt lőttek le a krími Dzsankojnál. Oleg Krjucskov azt mondta: 

egy lakónegyedben több ház ablakai megsérültek, de nagyobb károk nem keletkeztek. 

Minden szolgáltatás működik – írja az Origo.

Oroszországnak van egy katonai légibázisa Dzsankoj közelében.

Zelenszkij: a hála mindig fontos

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi videóüzenetében arra összpontosított, hogy köszönetet mondjon azoknak, akik az ország védelméért harcolnak, és úgy jellemezte őket, mint 

legerősebb, legbátrabb és legpontosabb embereink ezrei.

Egyenként megnevezett néhány katonát, megdicsérte őket erőfeszítéseikért. Azt mondta: „Köszönet mindenkinek, aki Ukrajnáért harcol. Köszönet mindenkinek, aki folyamatosan képzi katonáinkat, és mindenkinek, aki ellátja hőseinket sérüléseik után. És arra kérek mindenkit: ne felejtsetek el személyesen köszönetet mondani harcosainknak!"

Magyarország segít

Magyarország területére  június 3-án az ukrán-magyar határszakaszon 6585 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6845 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 61 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

 

Az ukrajnai háború elől 49 ember, köztük 21 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

 

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában