Megemlékezés

2023.09.29. 18:17

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a béke nemzeti érdekünk

A szomszédunkban zajló konfliktusban nem látszik a katonai megoldás, ezért fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség. Nemzeti érdekünk, hogy béke legyen - mondta a honvédelmi miniszter pénteken Pákozdon, ahol a pákozdi csata 175. évfordulója alkalmából megkoszorúzta a csata emlékoszlopát Novák Katalin köztársasági elnök társaságában.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök (j2), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j3) és Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese (j) a pákozdi csata 175. évfordulóján tartott megemlékezésen a pákozdi Katonai Emlékparkban 2023 szeptember 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Ha ismét blokkok lesznek és mi ismét a jobb sorsra fogunk várni, akkor Magyarország nem azon az úton fog haladni, amit elterveztünk maguknak, hogy régiók, világrészek találkozási pontjai lehessünk" - tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

A miniszter kiemelte, 

a béke megőrzéséhez erő kell, ezért csatlakozott Magyarország a NATO-hoz, ezért költjük a magyar nemzeti össztermék legalább 2 százalékát védelemre és ezért újítjuk meg a honi hadiipart. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, 175 évvel ezelőtt, itt, Pákozdon született meg a Magyar Honvédség, amikor Móga János vezetésével először ütköztek meg a '48-as szabadságharcot leverni készülő, az országba betörő horvát bán csapataival. 

A "mieink visszaverték a frontális támadást" és kivédték a bekerítő mozdulatot, hiába volt nagyjából kétszeres túlerőben Jellasics serege - fűzte hozzá. 

Pákozd dombjai az ellenállás terepévé lettek. Az óvatosság, a tárgyalások, a visszavonulás után ez lett az a pont, ahol a nemzet meghúzta a határt: "eddig és ne tovább"! - mondta a miniszter. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette, 

"ma is kiállunk nemzeti érdekeink védelméért; a tárgyalóasztalnál is megtartjuk a pozícióinkat: a szabadságunkat, életmódunkat, kultúránkat, a nemzeti összetartozásunkat érintő kérdésekből nem engedünk". 

A koszorúzás után a XIV. Honvédfesztiválon, a csata eredeti helyszínén 300 diák játszotta el a pákozdi csatát és az ahhoz vezető eseményeket. 

A bemutatót megtekintette Novák Katalin köztársasági elnök is, aki a domboldalon ülő, háromezer fős diákközönség között foglalt helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában