Hazánk lehet a híd

2023.12.13. 11:41

Szijjártó: a következő évtizedeknek a civilizált kelet-nyugati együttműködésről kellene szólnia (videó)

A politikusoknak nem szabadna mesterségesen szétszakítaniuk a magától amúgy jól működő gazdasági együttműködést Kelet és Nyugat között, hiszen Magyarország példája is mutatja, hogy a német és a kínai cégek kooperációja milyen sikerekhez vezethet – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter és Mathias Cormann

Forrás: Facebook / Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) évente megtartott eurázsiai konferenciájának egyik panelbeszélgetésén először az utóbbi másfél évtized súlyos válságait érintette, külön kitérve a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború nyomán előálló nehézségekre.

Felszólalásában kiemelte, hogy ezek nyomán a korábbi status quo összeomlott, és teljesen új világrend van kialakulóban.

Majd leszögezte, hogy közepes méretű, számottevő ásványkincsekkel és tengerparttal nem rendelkező államként Magyarországot rendkívül aggasztják a mai geopolitikai helyzet hosszú távú hatásai, ugyanis a fegyveres konfliktus következményeként máris megtört a fejlett nyugati technológia és az olcsó keleti energiahordozók kombinációjára épített gazdasági növekedési modell Európában.

Ráadásul egyre sűrűsödnek az úgynevezett kockázatmentesítésről, vagyis a keleti és a nyugati gazdaság elválasztásáról szóló politikusi nyilatkozatok, különösen a kontinens nyugati felében – figyelmeztetett.

Rámutatott: a mai helyzetben már a gazdasági együttműködés visszafogása is kiütéssel érne fel Európa számára, Magyarország már csak ezért is határozottan ellenezné a világ ismételt blokkosodását.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy a következő évtizedeknek a civilizált kelet-nyugati együttműködésről, a konnektivitásról kellene szólnia ehelyett.

„A politikusoknak nem kellene, nem szabadna mesterségesen szétszakítaniuk azt, ami amúgy magától jól működik együtt” – fogalmazott, és úgy vélekedett, hogy

politikailag ugyan nem, azonban gazdaságilag továbbra is jól funkcionál az együttműködés Kelet és Nyugat között.

Erre tökéletes példaként hozta fel Magyarországot, ahol mindhárom prémium német autógyártó jelen van, ahogy számos kínai beszállító is, egyes esetekben ugyanazon telephelyen működve az ellátási lánc lerövidítése érdekében, ami szavai szerint jól mutatja a kölcsönös függőségi helyzetet.

Szijjártó Péter Moldova külügyminiszterével egyeztetett

A külgazdasági és külügyminiszter szerdán biztosította Nicu Popescut, hogy hazánk bővítéspárti országként támogatja Moldova európai integrációs törekvéseit és örülnénk, ha meg tudnának indulni velük a csatlakozási tárgyalások.

„Magyarország álláspontja szerint minden csatlakozni kívánó ország valós teljesítményét egyenként kell vizsgálni, nem fogadjuk el, hogy különböző országok előrehaladásai befolyásolják egymás megítélését!” – írta Szijjártó Péter a Facebook-oldalán.

„Miért is kellene beleavatkozni ebbe az együttműködésbe, ahelyett, hogy inkább ösztönöznénk azt?” – tette fel a kérdést.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ezen a téren Közép-Ázsiának lényeges szerep juthat, miután az ellátási útvonalak átrajzolására van szükség az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt szankciók miatt, de ehhez fejleszteni kell az infrastruktúrát a tranzitútvonalakat és az energetikai diverzifikációt illetően is.

Utóbbi kapcsán emlékeztetett az Európa előtt álló kihívásokra, mégpedig arra, hogy a kontinensnek a környezetvédelmi célok betartása mellett kell gondoskodnia a biztonságos energiaellátásáról, ami csak a kaukázusi és közép-ázsiai zöld energia importálása révén lehetséges.

Reményét fejezte ki ezért, hogy az Európai Unió pénzügyileg támogatni fogja azt a négyoldalú projektet, amelynek keretében a világ leghosszabb tenger alatti vezetékén keresztül zöld energiát szállíthatnának Azerbajdzsánból és Georgiából Romániába és Magyarországra.

Közölte, hogy az OECD „talán a pragmatikus, józan észen alapuló megközelítés utolsó mentsvára” napjainkban, amikor is számos nemzetközi szervezet működése politikailag és ideológiailag motiválttá vált.

Aláhúzta: a szervezet remélhetőleg így hozzá tud járulni a kelet-nyugati együttműködés fejlesztéséhez, illetve Közép-Ázsia bevonásához Európa gazdasági fejlődésébe.

Elmondta:

Magyarország kész részt vállalni ebben, amihez hazánk rendkívül jó helyzetben van, mivel tagja az EU-nak és a NATO-nak, megfigyelői státusszal rendelkezik a Türk Államok Szervezetében (TÁSZ), stratégiai partnerséget alakított ki Kínával, valamint sikerült fenntartania a párbeszédet Oroszországgal is.

Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a világ újra blokkosodni fog

Az elmúlt évek válságai a feje tetejére állították a világpolitikai és a világgazdasági status quot, sajnos egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a világ újra blokkosodni fog, ugyanis jó néhány nyugati politikus mesterségesen szeretné elszigetelni egymástól azt, ami önmagától jól működik együtt – írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával való találkozó előtt.

Szijjártó Péter azt írta: a keleti és a nyugati gazdaságok együttműködése egyaránt sikeressé tudja tenni a keleti és a nyugati gazdaságokat, míg ennek az együttműködésnek az ellehetetlenítése egy igazi kiütést jelentene az európai gazdaságnak.

„Érdemes Magyarország példáját a világ figyelmébe ajánlani, hiszen nálunk a keleti és a nyugati vállalatok eredményesen működnek együtt és mindebből a magyar gazdaság sokat profitál. Ha ez jól működik Magyarországon, működnie kellene globálisan is” – fogalmazott a tárcavezető.

Hangsúlyozta, hogy

ma az OECD az utolsó platformok egyike, ahol még van remény a józan észen alapuló megközelítésre.

Mi, magyarok, egy olyan ország vagyunk, amely képes a híd szerepét betölteni kelet és nyugat között, hiszen NATO és EU tagként mélyen integrálódtunk a nyugati struktúrákba, de egyúttal megfigyelők vagyunk a Türk Államok Szervezetében, kiemelt stratégiai partnerséget tartunk fent Kínával, és nyitva tudtuk tartani a kommunikációs csatornákat Oroszország felé is

– emelte ki Szijjártó Péter.

A bejegyzés szerint a miniszter megérkezett Párizsba, ahol előbb Mathias Cormannal, az OECD főtitkárjával találkozik, majd következik a szervezet eurázsiai témájú miniszteri ülése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában