Az Igazság órája

2024.06.16. 10:05

A jobboldal szerezte meg a liberális és zöld mandátumokat (videó)

A magyar emberek azt várják el az európai parlamenti képviselőktől, hogy az ország érdekét képviseljék.

MW

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Az Európai Néppárt megmaradt a vezető frakció az Európai Parlamentben, a liberálisok és a zöldek viszont jelentősen visszaestek, az ő szavazataikat viszont a konzervatív jobboldalnak sikerült megszereznie – mondta el Az Igazság órájában, az Alapjogokért Központ (AK) és a Hír FM közös műsorában Kovács Attila, az AK európai uniós kutatási igazgatója. Itt a nagy kérdés, hogy a két jobboldali frakció, a Konzervatívok és Reformisták és az Identitás és Demokrácia együtt tud-e működni - hangsúlyozta. 

Az európai parlamenti választások eredményéből az látszik, hogy az, amit a magyar kormány elképzel az Európai Unió jövőjéről, az abszolút visszhangra lel a magyar emberekben is – mondta Lajkó Fanni, az AK elemzője. Az emberek 75 százaléka azt várja el az Európai Parlament magyar tagjaitól, hogy azt képviseljék, ami a magyar kormány álláspontja a fő európai kérdésekben – tette hozzá. 

Nagyon igazságtalan döntés született, az Európai Unió Bírósága politikai testületként működik – mondta el a bíróság Magyarországot a migráció megállítása miatt elítélő döntése kapcsán Kovács Attila. Nemcsak az Európai Parlamentről, hanem a bíróságról is születettek olyan elemzések, hogy hány tagjuk van kapcsolatban a Nyílt Társadalom entitásaival. Ennek a manifesztálódását láthatjuk ebben az ítéletben is – mutatott rá az európai uniós kutatási igazgató.

Nagyon érdekes játszma indult el az Európai Bizottság elnöki pozíciójáért – ismertette Lajkó Fanni. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke épp azt próbálja meg elérni, hogy Ursula von der Leyen ne újrázzon. – Nagyon próbálja alatta vágni a fát – mondta az elemző. Szerinte nagyon hamar fel fognak röppeni a bizottsági elnöki posztra olyan nevek, akikről eddig nem is hallottunk, várjuk ki a végét, hogy ki lesz a befutó. 

Az Igazság órájának fenti adását itt nézhetik, hallgathatják meg:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában