hagyományok

2019.02.23. 21:18

A búcsújárást is bemutatja a Csángó Bál

A hajnalig tartó táncházban moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat, énekeket.

A búcsújárás hagyományát is megismerhetik a huszonharmadik Csángó Bál résztvevői szombaton a budapesti Millenáris parkban – hangzott el M5 kulturális csatorna esti híradójában.

Antal Tibor népzenész a műsorban elmondta: olyan vallásos hagyományt mutatnak be, amely szinte már csak Gyimesben és Moldovában ismert. A búcsújárás alkalmával az emberek csoportosan, egyházi lobogók alatt vonulnak a templomba, majd a mise után nagy mulatságba, táncba kezdenek – fűzte hozzá.

A csángó magyar kultúrába bepillantást nyújtó rendezvény színpadi műsora a nyári időszakot mutatja be. A nyári búcsújárások alkalmával – mások mellett Szent Antal Forrófalván, Péter-Pál Bákóban vagy Mária Magdolna Csíkfaluban – a csángók felkerekednek, hogy ellátogassanak a szomszédos falvakban élő rokonaikhoz, beszélgessenek, egyenek-igyanak, majd hajnalig mulassanak.

A színpadi műsorban közreműködnek idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek Dumbravényből, Klézséről, Külsőrekecsinből, Lábnyikból, Pusztinából, Somoskáról, a Gyimesekből, valamint Antal Tibor, Bálint Erzse, Benke Félix, Benke Róbert, Fekete Bori, Hodorog András, Legedi László István, Tankó Fintu Dezső, Nyisztor Ilona és tanítványai. Fellép Petrás Mária, a csángó muzsikát játszó magyarországi zenekarok közül a Berka Együttes, a Csángálló Zenekar, a Somos Együttes és a Lippentő Táncegyüttes. A műsor rendezője és szerkesztője Diószegi László, a műsor szerkesztője Benke Grátzy.

A hajnalig tartó táncházban moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó magyar táncokat, énekeket. Mások mellett Bolya Mátyás, Gombai Tamás, Németh László, Szokolay Dongó Balázs, a Zurgó Együttes és a Sültü Zenekar lép színpadra.

A rendezvény célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok népművészetének és hagyományainak bemutatása, a táncház pedig alkalmat teremt, hogy a közönség is részesévé válhasson e hagyományoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában