védekezés a járvány ellen

2020.10.28. 14:59

A honvédség a vírus okozta válsághelyzetben is képes megvédeni az embereket

A Magyar Honvédség teljes képességével a magyar emberek szolgálatában áll, és akár békeidőben, akár vírus okozta veszélyhelyzetben vagy más egyéb konfliktus esetén mindig képes és kész arra, hogy a magyar emberek biztonságát, szabadságát és az ország függetlenségét óvja – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán a soroksári Török Flóris Általános Iskola udvarán, ahol katonák fertőtlenítik az oktatási intézményt.

Budapest, 2020. október 28. A székesfehérvári vegyvédelmi zászlóalj katonái fertõtlenítik az egyik osztálytermet a soroksári Török Flóris Általános Iskolában 2020. október 28-án. Az Emberi Erõforrások Minisztériuma az õszi szünetben nagytakarításra kérte az oktatási intézményeket, emellett 59 olyan oktatási intézményt választottak ki, ahol a tanév elsõ két hónapjában a preventív intézkedések ellenére többször visszatért a fertõzõdés és szükség volt rendkívüli szünet vagy tantermen kívüli digitális munkarend elrendelésére. Ezeknél az intézményeknél a honvédség segítségét kérték, hogy speciális mentesítésre kerüljön sor. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Németh Szilárd hangsúlyozta: a honvédség egyedülálló biológiai mentesítő tudásával áll a magyar emberek rendelkezésére,

az első hullámban is 2,5 millió négyzetmétert fertőtlenítettek több mint ezer idősotthonban, a munkában pedig több mint 900 magyar honvéd vett részt, közöttük 300 önkéntes területi tartalékos.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkár ugyancsak a helyszínen azt mondta: arra kérték az intézményeket, hogy az őszi szünetben, a 10 napos leállás idején végezzenek nagytakarítást. Emellett 59 olyan oktatási intézményt választottak ki, ahol a tanév első két hónapjában a preventív intézkedések ellenére többször visszatért a fertőződés, és szükség volt rendkívüli szünet vagy tantermen kívüli digitális munkarend elrendelésére. Ezeknél az intézményeknél a honvédség segítségét kérték, hogy speciális mentesítést végezzenek el – közölte.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára (b) nyilatkozik a sajtónak, mellette Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a soroksári Török Flóris Általános Iskola udvarán 2020. október 28-án
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Maruzsa Zoltán elmondta: két hónap eltelt a tanévből és minden pedagógus és tanuló a jól megérdemelt őszi szünetet tölti otthon, egyúttal köszönetét fejezte ki nekik azért a megfeszített munkáért és odafigyelésért, amelyek a járványügyi védekezés céljait is szolgálták. Németh Szilárd emlékeztetett: a járvány első szakaszában az volt a jellemző, hogy elsősorban az idősotthonokban terjedt a fertőzés, főként olyanokban, mint például „a Karácsony Gergely főpolgármester által felügyelt Pesti úti idősek otthonában”, ahol a fenntartók „elügyetlenkedték” a védekezést. Ezekben az intézményekben a honvédség fertőtlenített – mondta Németh Szilárd, külön kiemelve az önkéntes tartalékosok munkáját.

Az államtitkár nagyszerűnek nevezte, hogy míg 2010-ben mindössze 17 önkéntes honvéd volt, ma már 9000 van, ők a koronavírus okozta járványügyi veszélyhelyzetben segítséget tudnak nyújtani.

Az önkéntesekről szólva elmondta: esetükben szükség volt külön kiképzésre is, mert az alapkiképzés során ezt a „vegyvédelmi képességet” nem teljeskörűen sajátítják el.

Beszámolt arról is, hogy 76 ezer liter vírusölő fertőtlenítőszert, 37 ezer liter hypót használtak a katonák 88 ezer munkaórában, és 300 technikai eszközt is igénybe vettek.

Óriási feladat volt ez – mondta, hozzátéve, a honvédek nemcsak a fertőtlenítésben, hanem a határvédelemben, a kórházparancsnoki feladatokban, a létfontosságú állami vállalatok, valamint a kritikus infrastruktúra működtetésében is részt vettek. Úgy fogalmazott: „Ennek is volt köszönhető, hogy Magyarország az első félidőt megnyerte.”

Felhívta a figyelmet arra, hogy a katonák nemcsak az esküjükhöz méltóan végezték munkájukat, hanem együttműködésre készen, összefogva, és ezzel az embereknek is példát mutattak.

Ha fegyelmezetten betartjuk a szabályokat a maszkhasználattól kezdve a távolságtartáson át a kézmosásig, akkor az ország működőképes tud maradni – mondta. Az iskolai fertőtlenítéssel kapcsolatban megjegyezte: egy ország attól marad működőképes, ha az emberek eljárnak dolgozni, ha működik a közlekedés, ha fennáll az iskolák megszokott tanítási rendje.

A soroksári iskoláról szólva azt mondta: a helyszínen a székesfehérvári vegyvédelmi zászlóalj két raja vesz részt a fertőtlenítésben 12 honvéddel, a többi helyszíneken debreceni, szolnoki, kaposvári, pápai, tatai honvédek is részt vesznek ebben a munkában a légierő katonáitól a lövészekig bezárólag, akik ugyancsak speciális képzést kaptak.

A soroksári iskolánál az áramtalanítást követően fertőtlenítést végeznek, majd ózongenerátoros fertőtlenítést is alkalmaznak.

A közmédiának nyilatkozva Németh Szilárd elmondta: a nap folyamán az 59 intézményből 36 fertőtlenítésével végeznek a tervek szerint, november 1-ig pedig a továbbiakkal is.

Ugyancsak a közmédiának nyilatkozva Maruzsa Zoltán arról beszélt: az intézmények 5-6 százalékánál nagyobb arányban nem volt szükség tantermen kívüli oktatás vagy rendkívüli szünet elrendelésére, ami optimizmusra ad okot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában