Honvédelmi Minisztérium

2020.01.06. 11:37

A magyar katonák továbbra is végzik feladatukat Irakban

Irakban főleg kiképzési támogatási feladatokat látnak el a magyar katonák.

A megfelelő műveletbiztonsági intézkedések mellett továbbra is végzik Irakban a részükre meghatározott feladatokat közölte a Honvédelmi Minisztérium a közmédia érdeklődésére.

A szaktárca mindezt azzal kapcsolatban közölte, hogy egy szombaton nyilvánosságra került hír szerint az Irakban állomásozó NATO-missziók ideiglenesen leállítják iraki műveleteiket az Egyesült Államok és Irán közötti növekvő politikai feszültség miatt.

A tárca hangsúlyozta: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség illetékes szakemberei folyamatosan, kiemelt figyelemmel kísérik és elemzik az Irakban kialakult helyzetet, melynek során elsődleges szempont a magyar katonák biztonságának garantálása.

Mint írták, Magyarország a NATO és a koalíciós műveletek résztvevőjeként hozzájárul Irak biztonságának megteremtéséhez és fenntartásához. A kiképzés felfüggesztésére vonatkozó NATO döntés egy megelőző, a biztonságot növelő intézkedés, amely egyelőre nem jelenti a kiképzés befejezését. A magyar katonák Irakban nem csak a kiképzési támogatási feladatokat látják el, ezért a NATO döntése csak ideiglenesen, részben érinti a magyar kontingens feladatellátását. Ennek tükrében a magyar katonák a megfelelő műveletbiztonsági intézkedések mellett továbbra is végzik Irakban a részükre meghatározott feladatokat közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában