Járvány

2021.04.02. 11:41

A németek többsége otthon marad húsvétkor

A lakosság több mint fele támogatja, hogy éjszakai kijárási korlátozásokkal is lassítsák az új típusú koronavírus terjedését.

A németek többsége otthon marad húsvétkor, és támogatja, hogy éjszakai kijárási korlátozásokkal is lassítsák az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedését – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

A YouGov közvélemény-kutató társaság adatai szerint az utazás világbajnokaiként számon tartott németek – akik a járvány előtti utolsó évben, 2019-ben csak külföldi üdülésre több mint 80 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek – az idei húsvétot a hazájukban töltik el, és a lakóhelyükről sem igen mozdulnak ki.

A felnőtt lakosságra reprezentatív felmérés szerint külföldi utazást mindössze 2 százalék tervez, belföldi utat csak 10 százalék tesz a hosszú hétvégén, 19 százaléknál legfeljebb egynapos kirándulás van a húsvéti programban, 60 százalék pedig inkább otthon marad.

A németek többsége így követi a szövetségi kormány és a tartományi kormányok iránymutatását, miszerint a SARS-CoV-2-járvány harmadik hullámának feltartóztatáshoz mindenkinek a feltétlenül szükséges minimumra kell korlátoznia a lakáson kívüli mozgást, közlekedést és a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások számát.

Erről beszélt például Angela Merkel kancellár az ünnepnapokra közzétett videóüzenetében, amelyben kiemelte, hogy az idei húsvétot „szűk családi körben, nagyon korlátozott kapcsolatokkal” kellene eltölteni.

A németek többsége azt is támogatja, hogy kijárási korlátozásokkal is lassítsák a járványt. A YouGov adatai szerint ez leginkább az idősekre jellemző, körükben kétharmados, 66 százalékos a kijárási korlátozás mint a járványügyi védekezési eszközének támogatottsága, de a mozgás szabadságára hagyományosan leginkább vágyó fiatalok, a 18-24 évesek számottevő része, 34 százaléka is egyetért a gondolattal.

A lakosság egészét tekintve 56 százalék véli úgy, hogy a harmadik hullám megfékezéséhez az egész országban kijárási korlátozást kell bevezetni az éjszakai órákra.

Több nagyvárosban, köztük Halléban és a tartományi rangú Hamburgban éppen pénteken vezetnek be ilyen előírást, de országosan egységes szabályozás egyelőre nem körvonalazódik, noha a szövetségi kormány sürgeti a tartományi kormányoktól, hogy kijárási korlátozásokkal is egészítsék ki a helyi járványügyi korlátozásokat, ha 100 fölé emelkedik az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint ez a mutató országos szinten már március 21-én átlépte a 100-as határértéket, és pénteken 134-en állt, kismértékben csökkenve az egy nappal korábbi 134,2-höz képest.

Az intézet pénteki összesítése szerint az előző 24 órában 21 888 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez minimális növekedés az egy héttel korábbi 21 573-hoz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 855 061 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 232-re emelkedett az egy héttel korábbi 183-ról. Az új halálesetekkel 76 775-re emelkedett a járvány áldozatainak száma Németországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában