Ország-világ

2019.05.13. 15:49

A nigériai hadsereg több tucat embert szabadított ki a Boko Haram fogságából

29 nőt és 25 gyereket sikerült kimenteni a szélsőségesek fogságából.

A nigériai hadsereg újabb 54 embert szabadított ki a Boko Haram terrorszervezet fogságából – derült ki a hadsereg szóvivőjének hétfői közleményéből.

A hadsereg a hétvégén, az északkelet-nigériai Borno államban végrehajtott műveletei során szabadította ki a fogvatartottakat.

A szóvivője szerint 29 nőt és 25 gyereket sikerült kimenteni a szélsőségesek fogságából. Hozzátette azt is, hogy a Boko Haram harcosai még azelőtt elhagyták a falvakat, mielőtt csapataik megérkeztek.

A Boko Haram gyakran rabol el nőket és gyerekeket. 2014 áprilisában 276 lányt raboltak egy Chibok városában lévő iskolából. Azóta több mint öt év telt, de még mindig eltűntnek számít közülük mintegy száz lány.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért, s az elmúlt években több támadást hajtott végre a szomszédos Kamerunban, Csádban és Nigerben is. Tevékenysége miatt az érintett országokban több ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában