Járvány

2020.02.02. 08:44

A Pentagon ezer férőhelyet biztosít karantén céljára

A katonai bázisokon azok számára biztosítanak helyet, akik külföldről érkeztek az Egyesült Államokba, és a koronavírus-járvány miatt el kell különíteni őket.

Az amerikai védelmi minisztérium szombaton jóváhagyta az egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős tárca kérését, hogy ezer férőhelyet biztosítson karantén céljára amerikai katonai bázisokon azok számára, akik külföldről érkeztek az Egyesült Államokba, és a koronavírus-járvány miatt el kell különíteni őket.

A Pentagon közlése szerint az egészségügyi minisztérium tisztségviselői hozzáférést kértek több katonai létesítményhez, hogy legkevesebb 250 embert szállásolhassanak el elkülönített szobákban február 29-ig. A védelmi tárca hangsúlyozta, hogy a karanténba helyezett emberek ellátásáért, ápolásáért, szállításáért és biztonságáért az egészségügyi minisztérium felel.

Szükség esetére az amerikai hadsereg négy katonai bázist – kettőt Kaliforniában, egyet-egyet pedig Texasban és Coloradóban – jelölt ki karantén céljára.

A közép-kínai Vuhanból indult koronavírus világszerte mintegy 11 900 embert fertőzött meg, és Kínában eddig 259 ember életét oltotta ki.

Az Egyesült Államokban pénteken hirdettek egészségügyi vészhelyzetet. Az Egyesült Államokba vasárnaptól nem léphetnek be olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. Kivételt jelentenek ez alól az Egyesült Államokban állandó tartózkodási engedéllyel (úgynevezett zöldkártyával) élő kínaiak, és azok, akiknek közvetlen rokonuk él ott.

A Kínából hazatért vagy charterjárattal hazahozott amerikai állampolgárokat pedig – a betegség lappangási ideje miatt – legalább 14 napig tartó karanténba helyezik, és közben nagyon alapos vizsgálatnak vetik alá.

Jelenleg csaknem 200 koronavírus-fertőzés tüneteit mutató pácienst vizsgálnak, de egyelőre csupán hat betegnél állapították meg az új típusú tüdőgyulladást.

Kínából érkező repülőgépeket csakis hét amerikai légikikötő fogad: a Kennedy-repülőtér New Yorkban, az atlantai, a chicagói, a Seattle-i, a San Francisco-i, a Los Angeles-i, és a hawaii főváros, Honolulu repülőtere. Ezekben a légikikötőkben ugyanis karanténnak alkalmas külön helyiségeket rendeztek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában