Járvány

2021.03.30. 16:40

A román államfő elítélte a tüntetéseken megnyilvánult erőszakot és idegengyűlöletet

Az államfő elmondta, mindenkinek garantálja a véleménynyilvánítás szabadságát, de az erőszak, a törvények semmibevételére történő felbujtás, mások egészségének veszélyeztetése és a szélsőséges megnyilvánulások tűrhetetlenek.

Elítélte Klaus Iohannis román államfő a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos megszorítások elleni tüntetéseken megnyilvánult erőszakot, valamint a demonstrációk politikai célú, idegengyűlölő, antiszemita eszmék terjesztését célzó kisajátítását.

Az elnöki hivatal honlapján kedden közölt állásfoglalásában az államfő arra reagált, hogy a vírustagadó és nacionalista szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hétfőn országszerte a járványügyi korlátozások elleni tüntetések élére állt, a demonstrációkon pedig egyes résztvevők idegengyűlölő rigmusokat skandáltak, illetve megtámadták a csendőröket.

Iohannis leszögezte: Románia működő demokráciaként mindenkinek garantálja a véleménynyilvánítás szabadságát, de az erőszak, a törvények semmibevételére történő felbujtás, mások egészségének veszélyeztetése és a szélsőséges megnyilvánulások tűrhetetlenek, a gyűlölet és erőszak nem jellemzi Romániát.

Az elnök szerint Romániának úgy sikerült átvészelnie a világjárvány korábbi hullámait, hogy polgárainak többsége megértette a korlátozások szükségességét és betartotta a szabályokat. Iohannis úgy vélte: érthető és jogos a románok elégedetlensége, mindenki belefáradt már az egy éve tartó egészségügyi válságba, ugyanakkor türelemre, az előírások betartására és szolidaritásra intette polgártársait.

Rámutatott: nincs más mód a több mint százmillió áldozatot szedő világjárvány megfékezésére, mint a mobilitás korlátozása és a tömeges immunizáció.

Iohannis ugyanakkor leszögezte: a járvány kezelésében illetékes hatóságoknak jobban el kell magyarázniuk az általuk elrendelt intézkedések értelmét, eredményét, az áldozatokat vállaló, szabálykövető millióknak pedig azt is el kellene mondaniuk, hogy hozzávetőlegesen mikorra várható a korlátozások feloldása.

Az előző napi incidensek ügyében Dan Barna miniszterelnök-helyettes is megszólalt, aki a Digi 24 hírtelevíziónak azt mondta: a jobbközép koalíciós kormány tiszteletben tartja a tüntetés jogát, de nem tűri el a huligán, szélsőséges, fasiszta megnyilvánulásokat. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke az AUR-ra utalva hozzátette: hétfő óta Romániának hivatalosan is van egy szélsőséges parlamenti pártja.

Hétfőn Románia hetven településén tüntettek a járványügyi korlátozások ellen: Bukarestben és legalább három másik városban a megmozdulás erőszakba torkollott.

A helyi média beszámolói szerint az alapvetően kormányellenes demonstrációkon sok helyütt a – járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló – palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték, Temesváron a város német polgármesterének ablaka alatt azt kiabálták, hogy „Ne feledd, Herr Fritz, Temesvár nem Auschwitz”, Pitesti-en pedig az idegengyűlölő indulatok adott pillanatban a magyarok ellen fordultak, és a tüntetők a romániai lelátókon időnként felcsendülő, „Kifelé a magyarokkal az országból” rigmust skandálták.

A hatóságok országszerte 650 tüntetőt bírságoltak meg, Bukarestben pedig 188 tüntetőt állítottak elő, akik ellen garázdaságért, csendháborításért, tiltott fegyverviselésért, rongálásért és más bűncselekményekért kezdeményeztek eljárást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában