magas átoltottság

2021.04.06. 16:38

A tervek szerint folytatódhat a nyitás Nagy Britanniában

A nagy-britanniai koronavírus-járvány visszaszorításában elért eredmények lehetővé teszik a korlátozások további óvatos, de jelentős enyhítését, így a brit kormány menetrendjének megfelelően egy hét múlva a boltok és részlegesen a vendéglátóhelyek is kinyithatnak Angliában – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

A turisztikai célú külföldi utazások legkorábban május második felére előirányzott újbóli engedélyezése azonban a kormány hétfői állásfoglalása szerint továbbra is a külföldi járványhelyzettől függ, és egyelőre nem garantálható. Boris Johnson a Downing Streeten tartott hétfő esti sajtótájékoztatóján közölte: nincs olyan hazai járványügyi mutató, amely arra késztetné a kormányt, hogy eltérjen a korlátozások lépésenkénti feloldására kidolgozott menetrendtől.

Ennek alapján április 12-én, jövő hétfőn:

  • kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek, és nyitvatartási időkorlátozás nélkül azok a vendéglátóhelyek – éttermek, pubok –, amelyeknek van lehetőségük szabadtéri felszolgálásra;
  • kinyithatnak a személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, köztük a fodrászatok, a szépségszalonok, az edzőtermek, valamint a közösségi létesítmények, például a könyvtárak is.
  • ismét fogadhatnak látogatókat az állatkertek, a szabadidőparkok, az autós mozik, emellett lehetővé válik a belső turizmus Angliában önellátásra berendezkedett szálláshelyek igénybevételével.
  • A brit miniszterelnök kijelentette: jövő hétfőn ő is

    elmegy egy pubba és „óvatosan, de visszafordíthatatlanul” lehajt egy korsó sört.

    Johnson arra utalt, hogy a brit kormány nyitási menetrendjének hivatalos kifejezésévé vált a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások „óvatos, de visszafordíthatatlan” enyhítési folyamata.

    A kormányfő megerősítette, hogy e hét végétől Angliában mindenki heti két koronavírus-gyorstesztnek vetheti alá magát, és az ehhez szükséges szűrőkészlethez ingyenesen lehet hozzájutni a patikákban, az oltóhelyeken, illetve a kormány online rendelési felületén. Johnson azt kérte, hogy mindenki éljen ezzel a lehetőséggel, azok is, akiknek nincsenek koronavírus-fertőzésre utaló tüneteik, mivel a tapasztalatok alapján az érintettek harmada tünetmentesen esik át a fertőzésen, viszont a vírust ők is terjesztik.

    A brit miniszterelnök azt is kérte, hogy mindenki, aki értesítést kap, hogy felkeresheti az oltási központokat, oltassa be magát.

    A brit egészségügyi minisztérium hétfő esti ismertetése szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta eddig csaknem 31,6 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, a második adagból több mint 5,4 millióan részesültek.

    A brit kormány célkitűzése, hogy július végéig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja az oltás első dózisát.

    A szaktárca hétfői adatai szerint az elmúlt 24 órában 26-an, az utóbbi hét napban 248-an haltak meg Covid-19 betegségben. A heti halálozási szám 44 százalékkal csökkent az előző egyhetes időszakhoz képest.

    A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzése idején voltak olyan időszakok, amikor naponta több mint 1300-an haltak meg Covid-19-ben.

    Chris Whitty angliai tisztifőorvos a hétfő esti sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg hozzávetőleg 3500 pácienst kezelnek kórházban Covid-19 betegséggel. Whitty professzor hangsúlyozta, hogy januárban megközelítette a 40 ezret a brit kórházakban ápolt Covid-19-betegek száma.

    A sajtótájékoztatóval egy időben közzétett friss kormányzati útmutató megerősíti, hogy amikor újraindulhatnak Nagy-Britanniából a turisztikai célú külföldi utazások, a közlekedési lámpákéhoz hasonló

    színkódos rendszer határozza majd meg, hogy a britek mely országokat kereshetnek fel a hazatérés utáni karanténkötelezettség nélkül.

    Azok az országok, amelyekből karantén nélkül vissza lehet térni Nagy-Britanniába, a zöld kategóriában lesznek, de azoknak is koronavírus-tesztet kell végeztetniük hazaindulásuk előtt és hazaérkezésük után, akik ezekből az országokból térnek vissza. A vörös és a sárga kategóriába sorolt országokból Nagy-Britanniába visszatérőknek karanténhotelekben, illetve otthoni elkülönítésben kell tölteniük tíz napot.

    A nyitási menetrend alapján legkorábban május 17-től lehet ismét turisztikai céllal külföldre utazni Nagy-Britanniából,

    de a hétfőn ismertetett útmutató szerint a brit kormány a külföldi járványügyi és oltási helyzet miatt egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy ez az időpont tartható lesz-e.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában