különös egybeesés

2019.03.30. 20:04

A thai király megfosztotta kitüntetéseitől a volt kormányfőt

Az indoklás szerint a száműzetésben élő Thakszin Sinavatrát bűnösnek találták korrupcióban.

Megfosztotta szombaton X. Ráma thai király kitüntetéseitől és érdemrendjeitől a száműzetésben élő volt thaiföldi miniszterelnököt, Thakszin Sinavatrát, mert – a királyi palota indoklása szerint – a hatóságok bűnösnek találták korrupcióban és külföldre menekült büntetése letöltése elől.

X. Ráma király visszavonta a Thakszin Sinavatrának adományozott kitüntetéseket, mert a legfelsőbb bíróság börtönbüntetésre ítélte, további számos ügy van folyamatban ellene és megszökött Thaiföldről – áll a palota közleményében.

A külföldi száműzetésben élő Thakszin politikailag motiváltnak nevezte az ellene felhozott vádakat. A volt kormányfőt a hadsereg buktatta meg 2006-ban, ezt követően menekült külföldre.

A király döntésének különös súlyt ad, hogy Thaiföldön a múlt vasárnap tartottak általános választást és a részeredmények fényében a Sinavatrához köthető Pheu Thai párt kormányt akar alakítani a katonai junta támogatását élvező Falang Pracsarat ellenében.

A választás végleges eredményeit legkorábban májusban hozhatják nyilvánosságra. A volt kormányfő szerint azonban a katonai nagyszabású választási csalást követett el. Thakszin mindenekelőtt azt bírálta, hogy a katonai junta által létrehozott választási bizottság elhalasztotta az eredmények közzétételét. Elmondása szerint az ország egyes térségeiben kétszer annyi szavazatot számláltak, mint amennyi választó volt. Gyanúsnak nevezte továbbá, hogy mintegy kétmillió szavazatot nyilvánítottak érvénytelenné.

Nemzetközi megfigyelők szerint a thaiföldi választások zökkenőmentesen zajlottak, de jelentős hibákat ejtettek a szavazatszámlálás során.

A Pheu Thai miniszterelnök-jelöltje, Szudarat Kejuraphan szerdán bejelentette, hogy ellenzéki pártok koalíciót alakítottak a Falang Pracsarat ellenében, és a szövetség 255 fős többséggel bír az 500 fős alsóházban a szavazatok nem végleges összesítése szerint.

Az ellenzék alsóházi többsége nem elegendő a miniszterelnök megválasztásához, a választójogi törvény módosítása és a junta alatt hatályba léptetett – 2016-ban népszavazáson is jóváhagyott – új alkotmány miatt a hadsereg ugyanis helyzeti előnnyel indult a választáson. A törvényhozás felsőházának (szenátusnak) a 250 képviselőjét a katonai uralom jelöli ki, a két ház pedig együttesen dönt a miniszterelnök személyéről.

Az uralkodó döntését azzal is összefüggésbe hozzák hírügynökségek, hogy a thaiföldi alkotmánybíróság március elején feloszlatta a Thakszint támogató Thai Raksza Csart nevű ellenzéki pártot, amely a király testvérét, Ubol Ratana Mahidol hercegnőt akarta miniszterelnöknek jelölni a választáson.

A tömörülés feloszlatását a választási bizottság kezdeményezte, arra hivatkozva, hogy a hercegnő jelölése alkotmányba ütköző, mert a királyi család tagjainak a politika felett kell állniuk és nem tölthetnek be közhivatalt. Bár Ubol Ratana 1972-ben lemondott királyi címéről, amikor egy amerikai állampolgárhoz ment feleségül, a thaiföldiek a királyi család tagjának tekintik és ennek megfelelő bánásmódban részesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában