Hőhullámok

2018.09.07. 15:19

Áder János: idén nyáron szinte felforrt a bolygó

A természeti katasztrófák súlyos társadalmi konfliktusokhoz is vezetnek, hiszen az emberek érthető módon elmenekülnek azokról a területekről, ahol nem biztosítottak a megélhetés feltételei.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Bruzák Noémi

Áder János köztársasági elnök a klímaváltozás elleni fellépés fontosságára figyelmeztette pénteken a budapesti Szerb Antal Gimnázium diákjait.

Előadásában úgy fogalmazott: idén nyáron szinte felforrt a bolygó, amit a több országban pusztító erdőtüzek, aszálykárok, folyók Magyarországon is tapasztalható alacsony vízállása és rekordszámban jelentkező hőhullámok is jól mutatnak, miközben a világ más területein a korábbinál nagyobb áradások és viharok jelentkeztek.

Kiemelte, mára

97 százalékos tudományos konszenzus alakult ki arról, hogy a Föld felszínének hőmérsékletét a légkörben az emberi tevékenység miatt egyre nagyobb arányban jelen lévő üvegházhatású gázok, elsősorban a szén-dioxid okozza.

Áder János rámutatott arra is, hogy a természeti katasztrófák súlyos társadalmi konfliktusokhoz is vezetnek, hiszen az emberek érthető módon elmenekülnek azokról a területekről, ahol nem biztosítottak a megélhetés feltételei. Példaként említette erre Szíriát, ahol egy hároméves aszályt követően alakult ki polgárháborús helyzet.

„A víz élet és halál kérdése” – hangsúlyozta az államfő, aki szerint a vizek megóvása nélkül nem teljesíthetők az ENSZ fenntartható fejlődést szolgáló olyan céljai, mint az éhezés és a szegénység felszámolása.

Elmondta, a vízzel kapcsolatban nemcsak az jelenthet problémát, ha abból kevés áll rendelkezésre. Mint fogalmazott: a túl sok, továbbá a szennyezett víz is drámai helyzetekhez vezet. Áder János utóbbira példaként említette, hogy a Föld népessége másodpercenként 20 ezer darab műanyagpalackot használ fel, azoknak pedig csak töredékét hasznosítja újra, így az óceánokban mostanra az űrből is jól látszó hulladékszigetek alakultak ki.

Az államfő bemutatott több a vízproblémák megoldására szolgáló eljárást, köztük sok magyar találmányt is, így például egy a szennyvizet növények és állatok segítségével tisztító állomást, egy napenergiával működő kútfúró és víztisztító berendezést, valamint egy a talaj vízmegtartó képességét javító természetesen lebomló permetet.

Áder János emellett arra kérte a diákokat, jövőjük érdekében próbálják ők is védeni környezetüket, például víz- és energiatakarékossággal, továbbá szelektív hulladékgyűjtéssel, illetve a műanyag szatyrok és zacskók használatának mellőzésével. A klímaváltozásról és a vízválságról érdemes beszélni, az ugyanis közös felelősséget és tennivalót jelent – tette hozzá.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök klímaváltozásról tart előadást a budapesti Szerb Antal Gimnáziumban 2018. szeptember 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában