Kolumbia

2018.12.22. 11:05

Agyonlőtték a legkeresettebb egykori FARC-gerillát

A Guacho ragadványnéven is ismert Walther Arizalát emberrablással és gyilkossággal vádolták.

Agyonlőtték a legkeresettebb egykori FARC-gerillát Kolumbiában

Bogotá, 2018. december 22., szombat (MTI/AFP) – Agyonlőtték a Guacho ragadványnéven is ismert Walther Arizalát helyi idő szerint pénteken a kolumbiai-ecuadori határon. A két ország által körözött Arizalát, a Kolumbiai Fegyveres Forradalmi Erők (FARC) egykori gerilláját emberrablással és gyilkossággal vádolták.

Az Ecuadorral határos Narino megye erdős területén a katonaság, a rendőrség és az ügyészség együttműködésével végrehajtott műveletről Iván Duque kolumbiai elnök számolt be újságíróknak.

Walther Arizalát azzal vádolták, hogy részt vett egy márciusban elrabolt ecuadori újságírócsoport meggyilkolásában, illetve egy, áprilisban lázadók által fogságban meggyilkolt ecuadori házaspár elrablásában.

Kolumbia és Ecuador ezután indított nagyszabású műveletet Guacho csoportja után.

Arizala a FARC egykori tagja, aki elutasította a 2016 végén aláírt békeszerződést, amelynek értelmében a szélsőbaloldali gerillaszervezet letette a fegyvert és politikai párttá alakult át. Guacho ezt követően a Sinaloa mexikói drogkartell fegyvereseihez csatlakozott.

A lázadók egységes parancsnokság nélkül tevékenykednek Kolumbia távoli zugaiban, ahol a kábítószer-kereskedelem és az illegális bányák jövedelméért versengenek. Katonai hírszerzők szerint mintegy 1200 fegyveresük van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában