többet árt, mint használ?

2018.07.04. 10:41

Akár Schengen felbomlásához is vezethet Merkel és Seehofer paktuma

Kiss J. László Németország-szakértő szerint a belső határellenőrzések visszaállítása dominóhatást indíthatna el.

20 June 2018, Germany, Berlin: German Chancellor Angela Merkel of the Christian Democratic Union (CDU) and Federal Minister for Internal Affairs, Horst Seehofer of the Christian Social Union (CSU), attending the event on the occasion of the memorial day for victims of flight and displacement at the German Historic Museum. Ever since 2015, tribute is paid annually on 20 June to the worldwide victims of flight and displacement, especially to the displaced people of Germany. Photo: Kay Nietfeld/dpa

Sok jóakarat, szorgalom és munka kell a kedden aláírt CDU/CSU megállapodás megvalósításához mind a német kormánykoalíción belül, mind az érintett országokkal – jelentette ki Kiss J. László a ECHO TV Napi aktuális című műsorában.

A szakértő elmondta, hogy a megállapodás három pontból áll:

  • Az első, hogy új határszabályozást vezetnek be a német-osztrák határon, aminek eredményeként a már nyilvántartásba vett menekültek nem léphetnek be az országba.
  • A második, hogy tranzitállomásokon helyezik el a menekülteket, ahonnan kiutasítani csak kétoldalú egyezmények alapján lehet őket.
  • A harmadik pedig az, hogy ha valamelyik érintett ország nem lenne hajlandó ilyen kétoldalú megállapodás megkötésére, akkor a kiutasítás a német-osztrák határon történik meg.
  • Az utolsó pont további bonyodalmakat okoz, mivel ehhez a határellenőrzés visszaállítására lenne szükség – szögezte le.

    Ez pedig dominóhatást indíthat el, ami a schengeni övezet felbomlásához vezethet

    - véli a szakértő.

    Kiss J. László elmondta, hogy további koalíciós tárgyalásokra is szükség lesz szociáldemokratákkal, hiszen nekik is egyet kell érteni a csomaggal. Valószínűleg ebből nem lesz gond, mivel nem érdekük egy újabb kormányválság és egy előrehozott választás – tette hozzá.

    Ha érdekli a téma, a teljes beszélgetést itt nézheti meg:

    Borítókép: Kay Nietfeld/dpa/AFP

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában