Észak-koreai válság

2017.09.18. 10:32

Amerikai bombázók a Koreai-félsziget felett

Két amerikai B-1B Lancer típusú hadászati bombázó, két F-35-ös vadászbombázó, meg hat dél-koreai vadászgép fitogtatta a két hadsereg csapásmérő képességét.

A dél-koreai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a bombázási hadgyakorlaton részt vevő hadászati bombázók a csendes-óceáni Guam szigetén lévő amerikai támaszpontról érkeztek, az F-35-ösök pedig Japánból, és hat dél-koreai vadászgép csatlakozott hozzájuk.

Észak-Korea péntekre virradóra ismét ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely átrepült a japán Hokkaido sziget felett, majd a Csendes-óceánba zuhant. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa aznap ismét rendkívüli ülést tartott, és újabb határozatban ítélte el a rakétakilövést, felszólítva Phenjant a rakétakísérletek haladéktalan leállítására. Észak-Korea augusztus 29-én is ballisztikus rakétát bocsátott fel, az is átrepült Japán északkeleti része felett és a Csendes-óceánba csapódott, szeptember elején pedig – állítása szerint – hidrogénbombát tesztelt föld alatti robbantással.

Az ENSZ BT eddig kilencszer hozott büntetőintézkedéseket Észak-Korea ellen, legutóbb szeptember 12-én.

Borítófotó: Egy B-1B Lancer típusú gép repülés előtti átvizsgáláson. (U.S. Air Force photo/Senior Airman Michael B. Keller)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában