Ország-világ

2020.12.14. 12:28

Antiszemita botrány a baloldalon: magából kikelve zsidózott Baranyi Krisztina (hang)

Megdöbbentő felvételhez jutott a Tények szerkesztősége, amelyen az hallható, hogy Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina önmagából kikelve zsidózik.

Budapest, 2019. november 25. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a Karácsony Gergely fõpolgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a városházán 2019. november 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Elszabadultak az indulatok a Ferencvárosi Önkormányzatban. Csupán egy éve vezeti Baranyi Krisztina a főváros 9. kerületét, az őt támogató baloldali szivárványkoalíció máris megbomlott. Baranyi véres csatatérré változtatta a kerületet, a bizalmasait is maga ellen fordította a saját érdekei miatt. A döbbenetes antiszemita kijelentés is egy baloldali csetepaté közben futott ki a polgármester száján – hívta fel a figyelmet az esetre a Tények.hu.

Az újabb viszályt egy üres telek robbantotta ki, amely az önkormányzat tulajdona. Mint más ingatlanokat, ezt is el akarta adni Baranyi Krisztina. Bár hamar akadt vevő, a szövetségesein nem tudta egykönnyen átvinni a javaslatot.

A veszélyhelyzeti felhatalmazását kihasználva azonban Baranyi egymaga úgy döntött, hogy mégis kiárusítja az önkormányzat tulajdonát. Amikor kiderült, hogy megint a saját érdekeire használta fel a rendkívüli felhatalmazását, a baloldali képviselők számonkérték a polgármestert. Ekkor zajlott le ez a beszélgetés.

Az egyelőre rejtély, hogy ki az a befektető, aki megvenné a telket. A Tények úgy tudja, Baranyi azért akarja sürgősen kiárusítani az önkormányzat tulajdonait, mert súlyos mínuszban van a kerületi költségvetés. Pedig a baloldal egy éve még többmilliós plusszal vette át a városháza kulcsait.

Baranyi Krisztina durva antiszemita kijelentése egy múlt hét csütörtökön, online megtartott képviselői tájékoztatón hangzott el, amelyen a Vágóhíd utca 6. szám alatti ingatlan elidegenítésére kiírt pályázat elbírálásáról számolt be a képviselő-testület tagjainak.

Közölte, hogy a veszélyhelyzeti rendelkezés adta jogával élve, eseti jelleggel magához vonta a gazdasági és közbeszerzési bizottság jogkörét, és egy személyben döntött az inkriminált, 363 négyzetméter területű, beépítetlen telek tulajdonjogának megszerzésére kiírt pályázatról.

A tendert eredményesnek nyilvánította, és az egyetlen jelentkezőt, az S-Hotel Fejlesztő Kft.-t nyertesnek mondta ki.

Egyben elfogadta a cég nettó 46,1 millió forintos árajánlatát, ami éppen hogy meghaladja az előzetesen megállapított 44,6 millió forint plusz áfa értékbecslést – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Gyurákovics Andrea.

A Fidesz–KDNP ferencvárosi frakcióvezetője elmondta, hogy már a korábbi értékbecslés is felvet kérdéseket, mivel két kalkuláció érkezett, az egyik nettó 44,5, a másik pedig 44,6 millió forintban állapította meg a legkisebb értékesítési árat.

Gyurákovics Andrea beszámolt arról is, hogy a kerület polgármesterének döntése az őt hatalomba segítő baloldali pártok képviselői körében is ellenérzéseket váltott ki, azt javasolták, hogy Baranyi Krisztina vonja vissza az áron aluli elidegenítésről szóló döntését, és azt a veszélyhelyzet elmúltával hozza a testület elé, ahol a képviselők határozhatnak a telekeladásról.

A frakcióvezető hozzátette: a független, baloldali polgármesternél ekkor szakadt el a cérna, és ekkor hangzott el a minősíthetetlen kijelentés is.

Az üggyel kapcsolatban a Magyar Nemzet írásban megkereste Baranyi Krisztinát. Feltették neki a kérdést, hogy miért ragadtatta magát erre a durván antiszemita kijelentésre, illetve honnan tudja, hogy az általa nyertesnek kikiáltott cég vezetője zsidó származású, és miért tartotta fontosnak ezt hangsúlyozni. A napilap választ egyelőre nem kapott.

Borítóképünkön Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában