megakadt tárgyalások

2020.07.09. 10:56

Az amerikai külügyminiszter-helyettes újraindítaná a tárgyalásokat Észak-Koreával

Donald Trump újra találkozna Kim Dzsong Unnal, de Phenjan elutasítóan nyilatkozott a kérdésben.

A Phenjan és Washington közötti tárgyalások újraindításának fontosságát hangsúlyozta Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes háromnapos dél-koreai látogatása során – írta a szöuli elnöki hivatal csütörtöki közleményében.

Biegun – aki egyúttal az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja – többek között Szuh Hun dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadóval találkozott. Szuh jelentős szerepet játszott Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóinak megszervezésében.

Dél-Korea közvetítőként működött Phenjan és Washington között, amíg a nukleáris tárgyalások zátonyra nem futottak. A párbeszéd holtpontra jutásának oka az volt, hogy Észak-Korea a nemzetközi szankciók felfüggesztését várta békülékeny gesztusaiért cserébe, míg az Egyesült Államok feltételként konkrét leszerelési lépéseket követelt tőle.

Trump kedden azt mondta: újra találkozna Kimmel, de Phenjan elutasítóan nyilatkozott a kérdésben.

Kvon Dzsong Gun, az észak-koreai külügyminisztérium amerikai ügyekért felelős részlegének vezetője Biegun szöuli látogatása előtt azt mondta: Észak-Korea nem érdekelt az újabb tárgyalásokban. Kvon egyúttal felszólította Dél-Koreát, hogy hagyjon fel a közvetítési kísérletekkel.

Phenjan és Szöul között júniusban elmérgesedett a viszony. Az észak-koreai rezsim szinte minden együttműködést megszakított Dél-Koreával a határ menti szórólapkampányok miatt, majd felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő iroda épületét, amelyet 2018-ban létesítettek a párbeszéd és az együttműködés elősegítésére.

Biegun csütörtökön folytatja útját Japánba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában