Járvány

2021.06.19. 16:39

Az Egyesült Államok 2,5 millió vakcinát szállít Tajvannak

Az Egyesült Államok 2,5 millió koronavírus elleni vakcinát indít útnak Tajvan felé szombaton, ami több mint háromszor annyi, mint az előző szállítmány volt – közölte egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztségviselő.

A Moderna vakcinái a tajvani légitársaság egyik gépén hagyják el Memphist szombaton, és vasárnap este érkeznek meg Tajpejbe.

Washington eredetileg 750 ezer adag oltóanyagot ígért Tajvannak. Az Egyesült Államok a vakcinadiplomáciával akarja növelni geopolitikai befolyását a világban, és Joe Biden amerikai elnök 80 millió adag oltóanyagot készül elajándékozni globálisan.

Kína – amely saját területeként tekint Tajvanra – többször ajánlott fel szállítmányokat a sziget vezetésének, miután a járvány által eddig megkímélt területen az elmúlt időszakban elkezdett növekedni a fertőzöttek száma. Tajpej azonban aggódik a kínai oltóanyagok biztonságossága miatt.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó amerikai tisztségviselő jelezte: a tajvani szállítmányhoz nem kapcsolódnak politikai vagy gazdasági feltételek.

„Egyetlen céllal adományozzuk a vakcinákat: hogy életeket mentsünk” – hangsúlyozta.

Tajvan nehézségekkel szembesül a beszerzésben. Idén meghiúsult egy üzlet a német BioNTech SE biotechnológiai vállalat és Tajvan között, állítólag a Pekingből érkező nyomás miatt. Kína tagadta, hogy akadályozná Tajpej beszerzéseit, és azt mondta: a sziget vezetése bármikor vásárolhat vakcinákat a Shanghai Fosun Pharmaceutical Grouptól, amely a BioNTech oltóanyagát árulja Kínában, Hongkongban, Makaóban és Tajvanon.

A nyilatkozó amerikai tisztségviselő elítélte, hogy Peking politikai okokból akadályokat gördít a tajvani beszerzések elé.

A sziget 23,5 millió lakosának mindössze körülbelül 6 százaléka kapott legalább egy adagot a koronavírus elleni oltásból.

Washington az elmúlt időszakban együttműködésbe kezdett Tajpejjel annak érdekében, hogy biztonságos ellátási láncokat hozzon létre olyan stratégiai árucikkekből, mint a számítógépes chipek, amelyek nélkülözhetetlenek az amerikai autóipar és más ágazatok számára. Tajvan kulcsfontosságú chipgyártó. Tajpej pénteken bejelentette: engedélyezi Terry Gounak, a Foxconn és a TSMC félvezetőket gyártó óriáscég vezetőjének, hogy a kormány nevében tárgyaljon a vakcinákról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában