nincs béke

2020.07.14. 12:53

Az egyiptomi hadsereg is beavatkozhat a kettészakadt Líbiában

A Líbia keleti részét felügyelete alatt tartó tobruki parlament keddre virradóra közölte, hogy elfogadta az egyiptomi hadsereg segítségét fenyegetés esetére.

A 2014-ben megválasztott törvényhozás közleményében azt írta: az egyiptomi erők beavatkozhatnak Líbia és Egyiptom biztonságának védelme érdekében, ha közvetlen fenyegetéssel szembesülnek.

„Felszólítjuk a két testvéri országot, Líbiát és Egyiptomot, hogy tegyenek közös erőfeszítéseket a megszálló legyőzése és nemzetbiztonságuk megőrzése érdekében” – írta Törökországra utalva a tobruki parlament. „A török megszállás veszélyei közvetlen fenyegetést jelentenek országaink és a szomszédos országok, mindenekelőtt Egyiptom számára” – folytatódott a közlemény.

A kelet-líbiai törvényhozás a tobruki ellenkormányt és Halífa Haftar tábornok Líbiai Nemzeti Hadseregét támogatja. A parlament azonban megosztott: körülbelül negyven törvényhozó úgy döntött, különutas politikát folytat, és kihátrált Haftar mögül.

Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök június 20-i beszédében beavatkozással fenyegetőzött, miután Törökország belépett a líbiai konfliktusa a nemzetközileg elfogadott tripoli egységkormány oldalán.

Kairó és Ankara között Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013-as megbuktatása óta feszült a viszony. Törökország Murszi támogatójának számított.

A tripoli egységkormányt támogató erők Ankara segítségével jelentős győzelmeket arattak június kezdete óta, és visszavették az ellenőrzést Líbia északnyugati része fölött, megtorpanásra kényszerítve Halífa Haftart és Líbiai Nemzeti Hadseregét.

Haftar tavaly áprilisban indított offenzívát az egységkormány székhelye, Tripoli ellen, ám a támadássorozat lendülete nemrég megtört, és az ostromló csapatok több helyen visszavonulásra kényszerültek.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba. Az eddigi tűzszüneti tárgyalások sorra zátonyra futottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában