Katasztrófa Japánban

2018.07.11. 06:35

Az elárasztott térségbe látogatott a japán miniszterelnök

Az extrém időjárás kiváltotta áradások és földcsuszamlások a legfrissebb értesülések szerint mintegy 176 halálos áldozatot követeltek.

Japanese Prime Minister Shinzo Abe speaks to reporters on the earthquake at his official residence in Tokyo on June 18, 2018. A strong quake hit western Japan early June 18, but there were no immediate reports of major damage or risk of tsunami waves, officials said. Prime Minister Shinzo Abe told reporters the government was "working united, with its first priority on saving people's lives." / AFP PHOTO / JIJI PRESS / STR / Japan OUT

Abe Sindzó miniszterelnök szerdán ellátogatott a katasztrófa által leginkább érintett nyugat-japán térségbe. Útjának első állomásaként az egyik legtöbb kárt szenvedett Okajama prefektúrába érkezett. Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára elmondta: a miniszterelnök meglátogat egy evakuációs központot is Kurasikiben. Egyedül a város Mabicsó nevű körzetében az áradások 48 életet követeltek.

A katasztrófavédelmi hatóságok szerint

15 prefektúrában kedd délutánig még mindig több mint tízezren tartózkodtak az evakuációs központokban.

Emellett a mentőalakulatok több tízezer tagja a 33 Celsius fokos hőségben még mindig azon van, hogy átfésülje a katasztrófa sújtotta régiót a mintegy hatvan eltűnt után.

Hirosimában 45 embernek veszett nyoma, Okajama városában pedig öt eltűntet keresnek továbbra is

- jelentette az NHK közszolgálati televízió.

„Felmérjük az áldozatok szükségleteit és sürgetni fogjuk a mielőbbi újjáépítést” – jelentette ki a japán kormányfő.

A tokiói kabinet kedden négymilliárd dollárt ígért újjáépítési célokra

azzal, hogy szükség esetén pótköltségvetést terjeszt be.

Abét heves bírálatok érték, mert múlt héten csütörtökön az esti órákban – a Twitteren megjelent felvételek tanúsága szerint – ivászatot rendezett pártja parlamenti képviselőivel, miközben a meteorológiai hatóságok már figyelmeztetést adtak ki Nyugat-Japánra. Az összejövetelen jelen volt Onodera Icunori nemzetvédelmi miniszter, és Fumio Kisida volt külügyminiszter is, akinek választókörzetében, Hirosimában legkevesebb hatvan életet követelt az ítéletidő.

Abe szeptemberben újraindul pártja, a Liberális Demokrata Párt (LDP) elnöki tisztségéért. A politikus népszerűségét korábban az tépázta meg, hogy kiderült: kedvezményes áron vásárolhatott állami tulajdonban lévő telket az az iskola, amelynek a felesége, Abe Akie egy ideig a tiszteletbeli igazgatója volt. A kormányfő tagadta, hogy visszaélt volna helyzetével.

Borítókép: a japán miniszterelnök. Forrás: STR / JIJI PRESS / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában