Ország-világ

2021.05.12. 06:27

Az előválasztás kockázata a verseny agresszív nyelvezete

A baloldal számára az előválasztás kockázata a baloldali törzsszavazók megnyeréséért folytatott verseny agresszív nyelvezete – mondta Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint a Fidesz részéről észszerű minden elhangzó mondat dokumentálása. A Nézőpont-csoport vezetője úgy véli, a baloldal stratégiája egy Orbán-ellenes egységfront felépítésére irányul, amihez gyűlöletgerjesztés szükséges, így átfogó programra nem érdemes számítani az ellenzéktől.

„Az előválasztás egyértelmű kockázata egyrészt a belső elégedetlenség, másrészt az előválasztások iránt érdeklődő baloldali törzsszavazók megnyeréséért folytatott verseny agresszív nyelvezete” – mondta a Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel, akit arról kérdeztek, a jelöltek által az előválasztási kampányban tett, a baloldali bázisnak imponálni szándékozó radikális kijelentések visszaüthetnek-e később a tényleges választási kampányban. A Nézőpont-csoport vezetője emlékeztetett: Fekete-Győr András márciusban a jobboldali újságírók feljelentésének ötletével, a felcsúti koncepciós per víziójával vagy a visszamenőleges vagyonadóztatás koncepciójával megmutatta, mi a veszélyes. Az elemző szerint később a Momentum elnöke is megértette, hogy hibát követett el és visszavonult. A politológus úgy látja, egyre több jel utal rá, hogy szó sincs már versengésről, a lapokat leosztották, és a baloldali pártvezetők menedzselik az előválasztási látszatküzdelmeket.

„Ha nincs valódi egzisztenciális küzdelem, az agresszivitás is kordában tartható, és a túl erős, később visszaütő kijelentések száma is csökkenhet” – vélekedett az elemző. Hozzátette:

„Mindenesetre a Fidesz részéről észszerű minden mondat dokumentálása.”

Mráz Ágoston Sámuel úgy látja, a miniszterelnökjelölt-aspiránsok célzottan kampányolnak saját törzsszavazóik felé, hiszen őket akarják mozgósítani az előválasztáson.

„Aktív előválasztója viszont alighanem csak Dobrev Klárának és Karácsony Gergelynek lesz, Jakab Péter virtuális népszerűsége az elmúlt hetekben a DK-szavazóknak volt köszönhető”

– vélekedett az elemző, aki szerint az előválasztások után az lesz a fő kérdés, hogy a két jelölt közül a többi potenciális, de nem elkötelezett baloldali szavazót ki vonzza jobban, és ebben Karácsony tűnik jelenleg esélyesebbnek.

Az ő esetében viszont az lehet a baj, hogy saját törzsszavazói budapestiek.

„Kicsit nehezen képzelhető el, hogy ki fog hallgatni a főpolgármester hívó szavára egy borsodi vagy egy somogyi rendezvényen”

– mondta a politológus.

A Nézőpont-csoport vezetője szerint csalódni fog, aki a baloldaltól komolyabb intellektuális erőfeszítést remél a programok szintjén, mivel a nehezen összehozott koalíció programszintű egyetértése ma is hiányzik.

„Programvitában reménykedni azért is megalapozatlan, mert a baloldal stratégiája egy Orbán-ellenes egységfront felépítésére irányul, amely minden kormánykritikus szavazót próbál megnyerni.

Ehhez viszont nem vízióalkotás, hanem gyűlöletgerjesztés szükséges, s alighanem a kampányban ennek leszünk tanúi.

A gyűlöletgerjesztésre azért is szükség van, mert jelenleg a kormányfő munkájával a többség elégedett – a járványkezelés ügyében például 58 százalék

–, a protest szavazáshoz szükséges kritikus többség tehát egyelőre nem áll a baloldal rendelkezésére” – hangsúlyozta az elemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában