európai értékek

2019.01.29. 16:01

Az ENSZ-főtitkár kapja a 2019-es Károly-díjat

A Nagy Károly frank császárról (747-814) elnevezett nemzetközi díjat 1949-ben alapította Kurt Pfeiffer utazó, filozófus és kereskedő.

António Guterres ENSZ-főtitkár kapja a 2019-es Nemzetközi Károly-díjat az európai értékek képviseléséért – mondta el Jürgen Linden szóvivő kedden Aachenben.

Guterres elsődleges célja mindig is az volt, hogy nevén nevezze a politikai populizmust, a rasszizmust, az idegengyűlöletet és a szélsőségességet, és harcoljon ellenük – állapította meg a díjat odaítélő bizottság. Az ENSZ-főtitkár a szolidaritás és az együttérzés, illetve a politikai törésvonalakat áthidaló párbeszéd és tisztelet szószólója – méltatták.

A korábbi portugál miniszterelnök az összetett, globális világban az európai értékek mentén cselekszik, és a béke, a szabadság, illetve a demokrácia érvényesüléséért küzd. A Károly-díjat a multilaterális együttműködések újjáélesztéséért és megerősítéséért tett erőfeszítéseiért kapja.

A kitüntetést május 30-án adják át ünnepélyes keretek között az aacheni városháza koronázási termében. A Károly-díjat 1950 óta ítélik oda az európai egységért végzett kiemelkedő munkásság elismeréseként. 2018-ban Emmanuel Macron francia államfő kapta a rangos kitüntetést.

Guterres már az ENSZ menekültügyi főbiztosaként is a védelmet keresők emberi jogaiért és méltóságáért szállt síkra – szólt az indoklás. A bizottság szerint azért választották 30 év után első európaiként a világszervezet élére, hogy elismerjék munkásságát, amellyel új távlatokat nyitott a polgárháború, az éhínség és a nyomor elől menekülő emberek előtt, illetve mert hatékonyan vette fel a küzdelmet a migráció kiváltó okaival.

A Guterres vezette ENSZ tavaly év végén elfogadta a vitatott migrációs csomagot, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása és az integráció, illetve a menekültek jogainak megerősítése volt – emlékeztettek.

A Nagy Károly frank császárról (747-814) elnevezett nemzetközi díjat 1949-ben alapította Kurt Pfeiffer utazó, filozófus és kereskedő. A kitüntetéssel az európai változások előmozdításában, a tartós európai békerendszer megteremtésében és az emberi jogok megvalósításában szerzett érdemeket ismerik el. Az első kitüntetett Richard Coudenhove-Kalergi gróf, a Nemzetközi Páneurópai Unió alapító elnöke volt. Károly-díjjal ismerték el többek között Bill Clinton volt amerikai elnököt, Konrád György magyar írót, Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság jelenlegi elnökét, Angela Merkel német kancellárt, valamint Ferenc pápát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában