lista

2021.04.15. 19:33

Az EU újabb embert vett fel az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetekkel kapcsolatos szankciós jegyzékébe

A szankciók mostantól Mesut Sekerci franciaországi születésű, francia-török állampolgárra is vonatkoznak.

Az Európai Unió újabb személyt vett fel a terrorizmus elleni küzdelem jegyében az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetekkel összeköttetésben álló természetes vagy jogi személyekre, szervezetekre és vállalkozásokra vonatkozó szankciós jegyzékébe – közölte az Európai Unió Tanácsa csütörtökön.

A tanács tájékoztatása szerint a szankciók mostantól Mesut Sekerci franciaországi születésű, francia-török állampolgárra is vonatkoznak.

A jegyzékbe vétel kritériumai között a két említett szervezet által elkövetett terrorcselekmény végrehajtásában való részvétel vagy ilyen jellegű cselekmény megkísérlése, illetve elősegítése szerepel. A jegyzékbe kerülhetnek azok is, akik tagokat toboroznak, fegyvereket és hozzájuk kapcsolódó hadianyagot szolgáltatnak, adnak el vagy adnak át a terrorszervezeteknek vagy azok bármely sejtjének, fiókszervezetének, illetve az említettekből kivált bármely csoportnak vagy utódszervezetnek.

Az EU azért léptetett érvénybe büntetőintézkedéseket, mert véleménye szerint a felsorolt terrorszervezetekkel összeköttetésben álló emberek vagy szervezetek fenyegetést jelentenek.

A korlátozások között pénzeszközök és egyéb pénzügyi eszközök befagyasztásával kapcsolatos intézkedések, valamint a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos intézkedések szerepelnek.

Sem közvetlenül, sem közvetett módon nem bocsátható rendelkezésükre semmilyen technikai vagy pénzeszköz, pénzügyi eszköz vagy gazdasági forrás. Tilos olyan szolgáltatást nyújtani, amely katonai tevékenységekhez vagy fegyverek és bárminemű ezekhez kapcsolódó hadianyag rendelkezésre bocsátásához, gyártásához, karbantartásához és használatához kapcsolódik.

A listán immár hat ember, Mesut Sekerci mellett Rabah Tahari, Hocine Bougeutof algériai, valamint Brahim el Khayari, Guillaume Pirotte és Bryan d'Ancona francia állampolgárok szereplenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában