Közel-Kelet

2020.08.13. 15:01

Az Iszlám Állam feltámadása fenyeget Nyugat-Szíriában

A dzsihádista szervezet egyes elemei azon munkálkodnak, hogy újjáépítsék szervezetüket Szíria nyugati részén, amelyre az Egyesült Államoknak nincs rálátása és erői sincsenek jelen – figyelmeztetett az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) főparancsnoka.

Frank McKenzie tábornok, aki az Egyesült Államokban lévő tampai főhadiszállásáról online nyilatkozott, hangoztatta, hogy az Eufrátesz folyótól nyugatra fekvő vidéken, amely a szíriai rendszer felügyelete alatt áll,

olyan súlyos a helyzet, hogy ismét feltámadhat az Iszlám Állam. Ez mindenki számára aggasztó jelenség

- mondta.

Kifejtette, hogy a térségben a lázadók bizonyos szempontból „szabadon tevékenykedhetnek” és az Egyesült Államokkal szövetségesek nem is remélhetik, hogy a szíriai kormány tesz valamit is a megfékezésükre.

Mint mondta, csigalassúsággal haladnak azok az erőfeszítések, hogy a területen lévő menekülttáborokból elszállítsák az embereket. A helyzetet a koronavírus okozta járvány tovább bonyolította és megnehezítette. Ez az állapot radikalizálja, szélsőségessé teszi az embereket, főleg a fiatalokat a táborokban, amelyek szakértők szerint az Iszlám Állam lázadóinak melegágyai.

A Szíria északkeleti részén fekvő al-Hol táborban hetvenezer ember zsúfolódott össze, többségében nők és gyerekek.

Ezek az emberek a szíriai polgárháború és az Iszlám Állam elleni küzdelem következtében kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Leanne Erdberg Steadman az Amerikai Békeintézettől (USIP) azt mondta: kulcsfontosságú, hogy az embereket kiengedjék a táborokból, kiszabaduljanak az erőszak környezetéből. Biztonságos jövőt kell teremteni számukra főképpen azért is, mert tisztviselők beszámolói szerint az al-Hol táborban már regisztrálták az első koronavírusos eseteket.

A nők is radikalizálódnak

Mint McKenzie elmondta, hogy a koronavírus európai terjedésének megállítására tett erőfeszítések miatt nehezebbé vált a táborban élők visszaköltöztetése korábbi lakóhelyükre. Ez utóbbi pedig kulcsfontosságú lenne a táborok kiürítése szempontjából, amit az Egyesült Államok igen vehemensen próbál elérni szövetségesei körében. Az államok nagy részében azonban nem mutatkozik hajlandóság arra, hogy a „lehetséges” dzsihádista lázadókat befogadja. A koronavírus-járvány pedig csak rontott a helyzeten – tette hozzá.

Humanitárius csoportok szerint sok nő és gyerek nincs veszélyben, de tisztviselők úgy vélik, sok nő radikalizálódott, aktív szerepet vállal a lázadásban. Amennyiben a politikai vezetők nem találják meg a módját a folyamat megfordításának, a táborban lévő, hajléktalanná vált emberek visszaköltöztetésére, várható, hogy újabb dzsihádista felkelés lesz a térségben.

A Centcom főparancsnoka úgy vélekedett, jobb lenne ezzel a kérdéssel most foglalkozni és megoldást találni rá, mint később, évek múlva szembesülni a sokkal rosszabb helyzettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában